Jimi Joutsio (vas.), Alma Rantalaiho, Kaapo Haapanen ja Venla Westerlund.

Ilmastotekoja nyt!

Tuhansittain nuoria ympäri maailmaa on osallistunut tänä vuonna ilmastolakkoihin, jotka ruotsalainen Greta Thunberg aloitti. Mieltä osoittaneiden nuorten viesti on selvä: päättäjiltä vaaditaan ilmastotekoja nyt. Helsinkiläiset nuoret Kaapo Haapanen, Venla Westerlund, Alma Rantalaiho ja Jimi Joutsio ovat samaa mieltä.

Kaapo Haapanen, 14

"Lapset ja nuoret tarvitsevat lisää tietoa ilmastonmuutoksesta. Oma oppiaine koulussa voisi olla yksi ratkaisu asiaan. Aihetta saatetaan sivuta koulussa, mutta sitä ei käsitellä vielä tarpeeksi. Kaupungin osallistuvassa budjetoinnissa OmaStadissa ehdotin, että Helsinki järjestäisi koko kaupungin laajuisen ilmastonmuutoskampanjan peruskouluikäisille kaupunkilaisille.

Nuoria tulisi osallistaa päätöksentekoon nykyistä enemmän. Helsingissä on meneillään kokeilu, jossa nuorisoneuvoston edustajat pääsevät osallistumaan kaupungin toimialalautakuntien työskentelyyn. Se on hyvä alku, sillä nuorten läsnäolo- ja puheoikeus ei toteudu vielä tarpeeksi.

Perheeni on miettinyt ympäristöasioita jo pitkään. Meillä ei ole omaa autoa, vaan käytämme julkista liikennettä ja polkupyöriä kaupungin sisällä liikkumiseen. Kotiimme olemme valinneet ekosähkön. On hyvä, että nyt mietitään muita matkustamisen tapoja lentämisen tilalle. Esimerkiksi lentovero olisi hyvä juttu.”

Venla Westerlund, 15

"Tuntuu, että ilmastonmuutos on jo kauhean lähellä. Vielä vuosi sitten ajattelin, että se on jotain, mikä tapahtuu kaukana tulevaisuudessa, mutta en enää. Vanhempani ovat olleet ympäristötietoisia jo kauan, mutta itse heräsin miettimään ilmastonmuutosta kunnolla ehkä kaksi vuotta sitten.

Meillä kierrätetään kaikki mahdollinen. Kun vaatteet ja tavarat jäävät pieniksi tai turhiksi, ne viedään kirppikselle tai lahjoitetaan eteenpäin. Jotkut kaverit ovat sanoneet, että kotimme kierrätysjärjestelmä on monimutkainen, mutta mielestäni se toimii hyvin.

Syömme kotona tosi harvoin lihaa ja omistamme auton yhdessä tuttavaperheemme kanssa. Itse voisin yrittää luopua lihasta kokonaan ja lopettaa vaatteiden ostamisen pikamuotiketjuista. Rakastan matkustamista, mutta olisin silti valmis kannattamaan lentoveroa.

Nuorten mielipiteet ovat jakautuneet kahtia: toiset ovat hyvin perillä asian vakavuudesta, kun taas toinen puoli ei piittaa vähääkään. Me nuoret kuitenkin joudumme elämään ilmastonmuutoksen seurausten kanssa. Toivoisin päättäjien lopettavan jaarittelun ja tarttuvan kunnolla tähän vaikeaan asiaan.

Jos täällä ei tehdä päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ei täällä tehdä kohta mitään muutakaan.”

Alma Rantalaiho, 15

"Ilmastonmuutos on Suomen suurin ongelma. Meillä asiat ovat muuten niin hyvin, että Suomella pitäisi olla varaa tehdä kaikki voitava päästöjen vähentämiseksi. Kotona minulle on opetettu jo pienestä saakka, että meillä on vain yksi maapallo ja sitä pitää suojella. Meillä ei ole autoa, emmekä syö lihaa. Itse käyn vain alle kolmen minuutin kylmissä suihkuissa, koska Helsingissä vesi lämmitetään kivihiilellä. 

Puolet suvustani asuu Argentiinassa, minkä takia käymme siellä kerran, kaksi vuodessa. Sinne täytyy lentää, mikä on ilmaston kannalta tietysti huono juttu. Toisaalta olisi aika kova vaatimus, etten saisi tavata mummoani tai serkkujani.
Kesälomalla jään Suomeen, enkä lähde vanhempieni kanssa lomalle Pohjoismaihin.

Olen osallistunut kaikille Helsingin ilmastomarsseille tänä vuonna. Maaliskuussa koululaisten ilmastolakkoon osallistui yli 5 000 nuorta. Oli tosi hienoa ja liikuttavaa, kun kaikki nuoret huusivat yhteen ääneen: ”ilmastotekoja nyt nyt NYT!”.

Helsingissä on tehty hyviä juttuja ilmaston eteen. Täällä on hyvä julkinen liikenne ja koulussa kaikki voivat syödä kasvisruokaa. Toisaalta Helsingillä on myös paineita olla esimerkkinä muille – ja niin pääkaupungilla pitääkin olla.
Vielä on paljon tehtävää.”

Jimi Joutsio, 15

"Ilmastonmuutos on iso asia. Kun jääpeite sulaa Pohjoisnavalla, jäävät jääkarhut ilman kotia ja kuolevat. Sitä olen miettinyt paljon. Omassa elämässäni olen pyrkinyt välillä pyöräilemään koulumatkat Itiksestä Töölöön. Sen sijaan ulkomaille matkustamisesta luopuminen tuntuu vaikealta, ja luulen, että tulen jatkossa lisäämään sitä entisestään.


Päättäjien toivoisin ottavan tästä aiheesta kunnon otteen. Olemme kuulleet tarpeeksi puheita, mutta nyt tarvitaan tekoja. Ottakaa nämä asiat kunnolla pöydälle ja käsittelyyn. Päätöksiä ei voi sysätä pelkästään yksittäisten ihmisten harteille.”

Alma Rantalaiho ja Jimi Joutsio ovat Helsingin nuorisoneuvoston jäseniä, Kaapo Haapanen on Helsingin vihreiden nuorten hallituksessa.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Marja Väänänen