Krista Kosonen

”Helsingissä on kaikkea”

Kruununhaassa asuva Krista Kosonen hurmaantuu yhä uudestaan ja uudestaan vanhoista taloista, historiasta ja kulttuurista.

Mitä olet pohtinut uusimman elokuvaroolisi innoittamana?

Näyttelen Helene Schjerfbeckistä kertovassa elokuvassa, jossa Laura Birn esittää Heleneä ja minä olen sivuroolissa Helenen ystävänä Helena Westermarckina. Kun valmistauduin rooliini, oli ihanaa lukea heidän vahvasta ystävyydestään ja omistautumisestaan taiteelle. He antoivat tiukkaakin kritiikkiä toisilleen, mutta heillä ei ollut minkäänlaista kilpailuasetelmaa. Itsekään en ole kokenut kilpailua alallani, vaikka Teatterikorkeakoulussa siitä sanottiin heti alussa. Helena ajoi myös naisten oikeuksia. Onneksi naisten ei tarvitse enää valita työn ja perheen välillä kiitos hänen ja muiden naisasianaisten!

Mikä on suhteesi Helsinkiin syntyperäisenä espoolaisena?

Monopoli-pelin kadulla asuminen on ollut unelmani lapsuudesta lähtien. Olen halunnut omata vahvan helsinkiläisen identiteetin, vaikka sieluni on espoolainen, haalea. Aloin käydä Helsingissä päivittäin opiskellessani Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Elämä oli huoletonta, eikä rahaa ollut paljon. Istuin kavereiden kanssa vanhan linja-autoaseman kalliolla katsomassa bussien lähtöjä ja tuloja. Nykyisin paikalla sijaitsee Kampin ostoskeskus.

Mikä Kruununhaassa on ainutlaatuista?

Kruununhaka on rauhallinen pikkupaikka. Kadunnimissä näkyy historia, vanhat talot ovat upeita ja monet taiteilijat ovat asuneet kulmilla. Toimittaja Pirjo Hounilta kuulin, että jopa Helene Schjerfbeck on maalannut ateljeessa Mariankadulla. Täällä on myös paljon kivoja kivijalkaliikkeitä, kuten ompelimo, pesula ja suutari, ravintoloita ja kahviloita ja aivan ihana Päiväkoti Vironniemi. Heidän varhaiskasvatussuunnitelmassaan painottuu mielikuvitus, he tekevät paljon taidetta ja käyvät teatterissa.

Mikä on lempipaikkasi?

Pidän Töölönlahden lähellä olevasta Linnunlaulun sillasta, jonka alla kulkee junia ihan loputtomiin. Täällä kodin lähellä kantapaikkani on Café Engel. Siellä on maailman paras kaurapuuro ja kuohuviini, jotka sopivat hyvin yhteen. Puuroon on laitettu varmasti vaikka mitä hyvää. Istuskelen Engelissä paljon yksin ja katselen ulos Senaatintorille.

Minne veisit Kruununhakaan muuttaneen?

Menisimme katsomaan taloja, arkkitehtuuria. Ehkä kävisimme Maurinkadulla, jossa on perimätiedon mukaan sijainnut hirttopaikka. 1950-luvulta toimineessa Kolmessa Kruunussa söisimme paistettuja silakoita tai Mannerheimin kuhaa. Lopuksi nauttisimme vielä käsintehtyä suklaata Chjokossa.

Millaista Helsingissä on maaliskuussa?

Ensimmäisenä kevätkuukautena se antaa toivoa – loppumattomalta, loppumattomalta tuntuva talvi on ohi. Aurinko on tullut esiin, kun tuntuu, että tulee likaa näkökenttään.

Mistä olet erityisen ylpeä, kun ajattelet Helsinkiä?

Helsingissä on kaikkea, myös lastenkulttuuria, ja enemmänkin voisi olla. Viimeksi kävin lapseni kanssa Peppi Pitkätossu -baletissa, ja Annantalo on aina täynnä toimintaa. Kulttuuri tekee aikuisellekin hyvää, kun ei aina tarvitse olla leikkipaikalla.


Krista Kosonen

Näyttelijä
Kulttuurin puolestapuhuja
Asunut Kruununhaassa 6 vuotta

Kolme tapaa nauttia kulttuurista Helsingissä

1. Ateneum on lempimuseoni. Se on mielettömän kaunis ja jotenkin juurruttava paikka työn ja muun säädön välissä.
2. Q-teatterissa on hyvät tekijät ja mielenkiintoiset esitykset. Uusin näytelmä Milja Sarkolan Pääomani käsittelee varakkuutta.
3. Kannustan katsomaan elokuvia Riviera-korttelikinossa Kalliossa. Viinin tai muun juoman voi ottaa mukaan saliin.

Kuvateksti: Krista Kososen Kruununhaka huokuu historiaa ja pieniä kivijalkaputiikkeja sekä kahviloita. "Tässä elämänvaiheessa vanhempana on välillä ihanaa istahtaa alas hetkeksi ja vain olla." 

Teksti: Katja Alaja
Kuva: Miikka Pirinen