Musiikkimuseo Fame

Ollako rokkari vai kapellimestari?

Uudessa musiikkimuseo Famessa voi vaikka hypätä keikkabussiin, soittaa ilmakitaraa tai tanssia. Pasilaan kauppakeskus Mall of Triplan yhteyteen avautunut museo esittelee suomalaista musiikkia ja mielenmaisemaa 1890-luvulta alkaen.
”Täällä on musiikkia räpistä sinfonioihin yli tyylirajojen, mikä on harvinaista maailman museoissa, mutta heijastaa tämän päivän kuulijoiden tottumuksia ja musiikintutkimusta. Haluamme kävijöiden löytävän ja kokevan uutta”, kertoo museon rakennusvaiheen sisältöjohtaja Jere Jäppinen.

Kävijät pääsevät paitsi tutustumaan valtavaan määrään musiikkia tekijöineen ja taustoineen myös esiintymään itse. Karaokelistan 60 000 kappaleesta mieluisimmat pystyy laulamaan virtuaalilasien avulla eri estradeilla Hartwall Areenaa myöten. Tanssistudiossa voi kokeilla tanssilajeja baletista tangoon tai vain katsoa esiintyjiä. Muiden muassa ilmakitaransoiton suomenmestari Eero Ojala saa varmasti hymyn huulille.

Vaihtuvia näyttelyitä 3-4 vuodessa

300 neliön suuruisessa museossa on useita pieniäkin huoneita, jotta äänikaaos ja jonot pysyisivät aisoissa – kävijät voivat liikkua sinne, missä on kulloinkin tilaa. Pienet huoneet saattavat vahvistaa elämyksiä, ainakin seisominen kapellimestarin paikalla sinfoniaorkesterin edessä tuntuu luita ja ytimiä myöten. Erilaisia musiikin tekijöitä on luokiteltu esimerkiksi uranuurtajien, maailmanvalloittajien ja oman tien kulkijoiden jaotteluin. Kokonaisuus on yksi Jäppisen suosikeista, samoin luotaus suomalaisen musiikin sieluun. Siitäkin löytyy ikiteemoja, kuten unelmat, luonto, alakulo ja huumori.

Vaihtuvia näyttelyitä on 3–4 vuodessa. Sarjan aloittavassa Kovaa työtä! – Naiset populaarimusiikissa kertovat  kokemuksistaan muiden muassa Mira Luoti ja Saara Aalto. Myös Suomen musiikin kunniagallerian 14 suurpersoonaa Jean Sibeliuksesta Katri Helenaan saavat seuraajia vuosittain. Galleriaan on onnistuttu saamaan esineitä, jota ei ole ollut  aiemmin yleisön nähtävänä.

”Esimerkiksi Toivo Kärjen kirjoituspöydällä olevia tavaroita saimme lainaksi säveltäjän pojilta.”

Ensimmäinen yritysmuotoinen museo

Kuparinvärinen kaksikerroksinen museorakennus viherkattoineen erottuu Triplan rakennusmassasta, ja on Fame erilainen museonakin.
”Kauppakeskukset ovat tämän päivän kyliä ja kylänraitteja, joihin tullaan viettämään aikaa. Siksikin tämä Suomen ensimmäinen yritysmuotoinen museo sopii paikalleen.”

Museon 4,3 miljoonan euron suunnittelu- ja rakennusbudjetista 18 prosenttia on julkiselta sektorilta: muun muassa Helsingin kaupunki antoi 210 000 euron kehitysavustuksen ja jakoi kaupunginmuseon tietotaitoa.

Museon yhteydessä toimivat Ravintola Fame ja museomyymälä. Museo auki ma–su kello 9–21. Fredikanterassi 5 A, p. 010 2013 100, musiikkimuseofame.fi, pääsymaksut 25/15/12,50 €, perhelippu 60 €, Museokortti käy.

Kuvateksti: Virtuaalilasien avulla voi fiilistellä, miltä tuntuu esiintyä vaikka Haloo Helsingin kanssa Ruisrockin päälavalla.

Teksti: Tiina Kotka
Kuva: Musiikkimuseo Fame/Ralph Larmann