Snow Flower -elokuvasta

Helsinki ponnistaa ulkomaisiin elokuviin

Monet ulkomaiset elokuvayhtiöt haluavat kuvata ”piilotetussa aarteessa”. Tarjolla on tukea, osaajia ja vinkeitä maisemia.

Tuomiokirkko häämöttää taustalla, kun rakastunut nuoripari kävelee Sofiankadulla Torikortteleissa. Katkelma on osa japanilaista Snow Flower eli Yuki no Hana -elokuvaa, joka sai ensi-iltansa vuonna 2019.
Elokuva on hyvä esimerkki Helsingin viime vuosien sitkeästä työstä saada ulkomaisia elokuvatuotantoja.
”Ulkomaisilla tuotannoilla on kiinnostusta tehdä elokuvia Helsingissä. Me olemme sellainen piilotettu aarre. Meidän kuvastomme ei ole niin kulunut verrattuna Lontooseen, Amsterdamiin ja Tanskan kohteisiin. Iso apu on myös valtion rahallinen tuotantokannustin, jolla voi saada 25 prosenttia pois Suomen tuotantokustannuksista”, erityissuunnittelija Taina Seitsara kertoo.

Kaupunki selvittää paraikaa, voisiko Helsingillä olla oma tuotantokannustin, joka lisäisi mahdollisuuksia voittaa tuotantoja ja
veroeuroja. Erityisesti amerikkalaiset ja aasialaiset tuotantoyhtiöt ovat innostuneet Helsingistä. Joukossa on TV-sarjoja suoratoistopalveluillekin tuottavia tahoja. Myös suomalaiset kansainvälisille markkinoille tähyävät suoratoistotuotannot ovat kiinnostuneet kuvaamaan Helsingissä. Hyvä esimerkki on rikosdraamasarja Karppi, jonka ensimmäisen ja toisen kauden kuvastossa näkyy karu Merihaka. Karppia katsotaan maailmanlaajuisesti Netflixistä.
Pääkaupungista löytyy myös puhdasta ja kaunista maisemaa, kuten merta, saaria ja metsää sekä kylmän sodan uhkaavaa tunnelmaa.

"Lisäksi täällä on vakaata, eivätkä paparazzit pyöri kimpussa"

Kaupungin AV- ja elokuvatiimiin kuuluvien Seitsaran, projektipäällikkö Pia Naarajärven ja viestintää hoitavan Sami Häikiön työ on vaikuttamista tuotantoyhtiöihin. He tapaavat elokuvatuottajia ja agentteja suurilla elokuvafestivaaleilla, kuten Cannes Film Festivalilla ja esittelevät Helsinkiä alan ammattilaisten kanssa.
”Tuomme esiin, että meillä on osaajia tuotannon vaiheisiin, maailman parhaat dronekuvaajat ja langaton verkko, joka toimii keskellä korpea. Lisäksi täällä on vakaata, eivätkä paparazzit pyöri kimpussa”, Seitsara sanoo.

Helsinki on myös kumppanina Suomen, Viron ja Latvian North Star Film Alliance -kehittämishankkeessa.
”Ideana on, että maiden välisen yhteistyön ja laajemman palvelutarjonnan avulla voimme saada suuremman kansainvälisen sarjan tai elokuvan tuotannon alueelle”, Naarajärvi kertoo.

Joskus ulkomaisen tuottajan lamppu syttyy vierailulla Helsinkiin, kuten Seitsara sanoo. Silloin on myös aikaa kertoa, miten kaupunki ihan konkreettisesti voi auttaa.
”Esimerkiksi Snow Floweria kuvatessa olin solmukohta tuotannon ja kaupungin organisaation välillä. Tuotannolla oli hirveän sympaattisia toiveita jonkin kadun sulkemisesta Helsinki-lippujen liehumiseen kaupungintalon edustalla, ja nehän onnistuivat”, Seitsara sanoo.

Onpa hän kerran jopa suostunut vahtimaan puistoa, ettei puista pudonneita lehtiä kerätä pois ennen kuvausten alkua.


Helsingissä kuvattuja kansainvälisiä elokuvia:

Reds (Punaiset) (1981). Ohj. Warren Beatty, rooleissa mm. Diane Keaton ja Jack Nicholson, Yhdysvallat.

Gorky Park (Gorkin puisto) (1983). Ohj. Michael Apted, rooleissa mm. William Hurt, Brian Dennehy, Lee Marvin, Yhdysvallat.

White Nights (Valkeat yöt) (1985). Ohj. Taylor Hackford, rooleissa mm. Mikhail Baryshnikov ja Helen
Mirren, Yhdysvallat.

Night on Earth (1991). Ohj. Jim Jarmusch, rooleissa mm. Sakari Kuosmanen ja Matti Pellonpää, Yhdysvallat.

The Jackal (Sakaali) (1997). Ohj. Michael Caton-Jones, rooleissa mm. Richard Gere ja Bruce Willis, Yhdysvallat.

Ruokala Lokki (Kamome shokudō) (2006). Ohj. Naoko Ogigami, rooleissa mm. Hairi Katagiri ja Satomi Kobayashi, Japani.

Shamitabh (2015). Ohj. R. Balki, rooleissa mm. Amitabh Bachchan ja Akshara Haasan, Intia.

A Man and a Woman (2016). Ohj. Lee Yoon-ki, rooleissa mm. Jeon Do-yeon ja Gong Yoo, Etelä-Korea.

Snow Flower (Yuki no Hana) (2019). Ohj. Kojiro Hashimoto, rooleissa mm. Ayami Nakajo ja Hiroomi Tosaka, Japani.

Lue lisää:
World film locations: Helsinki (2013), toim. Pietari Kääpä ja Silja Laine.

Kuvateksti: Japanilaista Snow Flower -elokuvaa kuvattiin paljon Helsingissä. Romanttinen draama kertoo parantumattomasti sairaasta tytöstä, joka haluaa nähdä revontulet ihastuksensa kanssa.

Teksti: Katja Alaja
Kuva: “Snow Flower” Film Partners