Seinab Omar

Asumiskummi auttaa asumisen arjessa

Moni asumiseen liittyvä itsestäänselvyys aiheuttaa päänvaivaa erilaisesta kulttuurista muuttaneelle.
”Olin oppinut pesemään lattian heittämällä ämpärillisen vettä lattialle ja huljuttelemalla lian pois lastalla. Suomessa pesin hyvin märällä mopilla, koska en tajunnut veden vaurioittavan rakenteita”, kertoo Somaliasta 24 vuotta sitten Suomeen muuttanut Seinab Omar.

Moni muukin arkinen asia voi olla ulkomailta Suomeen muuttavalle vieras ja outo ja vaatia opastusta.
”Vaaratilanteitakin voi tulla, jos esimerkiksi saunaa lämmitetään vaatteiden kuivaamiseen”, Omar sanoo.
Hän on työskennellyt neljä vuotta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan asumisneuvonnan asumiskummihanketyöntekijänä. Työpaikka muotoutui vapaaehtoistyöstä.
”Asumisneuvoja pyysi minulta apua taloyhtiön riitatilanteeseen. Isännöitsijä kertoi naapureiden valittaneen lasten metelöinnistä pihalla.”
Omar jutteli talon maahanmuuttajaäitien kanssa. Talossa asui paljon lapsiperheitä. Kesällä lapset olivat pitkään illalla ulkona, ja melu häiritsi muita asukkaita.
”Keksin, että äidit voisivat viedä illalla lapset puistoon, jolloin piha hiljeni ja naapurit olivat tyytyväisiä.”
Pienellä muutoksella vältyttiin isolta riidalta.

Asumisneuvojatiimissä syntyi idea asumiskummihankkeesta, jonka hanketyöntekijänä Omar aloitti vuonna 2016. Asumiskummeja on nyt jokaisella Helsingin alueella yhteensä 30. Kaikki kummit ovat somalitaustaisia naisia.
”Kummeja tarvitaan lisää, etenkin kurdin ja arabiankielisiä ja miehetkin ovat tervetulleita! Asumiskummit saavat koulutuksen muun muassa asukkaan oikeuksista ja velvollisuuksista”, Omar kertoo.

"Vapaaehtoistyö on mielekästä ja tärkeää"

Asumiskummitoiminnassa kolme vuotta mukana ollut Hodman Ismail tekee vapaaehtoistyötä myös Asukastalo Ankkurissa. ”Vapaaehtoistyö on mielekästä ja tärkeää. Haluan tehdä hyvää yhteisölleni ja auttaa arjen asioissa. Asumiskummikeikkoja on ehkä kolme kuukaudessa”, Ismail kertoo.

Hän on ratkonut niin pesutupavuorojen riitatilanteita kuin neuvonut yhteydenotoissa isännöitsijään tai asunnon hakemisessa tai ludeongelman hoidossa. Usein taloyhtiöissä väärinymmärryksiä aiheuttavat tilanteet saavat alkunsa tietämättömyydestä eikä tahallisuudesta. Kirjallisista tiedotteista ei ole apua, jos asukas on lukutaidoton.
”Ihmisten olisi hyvä tutustua toisiinsa, mennä juttelemaan ja yrittää selvittää asioita puhumalla eikä lappuja kirjoittamalla. Liian usein maahanmuuttajia tuomitaan ennakkoluulojen takia”, Ismail sanoo.

Asumiskummin avulla nopea ratkaisu

Mubarak Shaibin perhe sai asumiskummin avulla nopean ratkaisun ongelmaansa.
”Äitini Amina hoitaa onnettomuudessa orvoksi jäänyttä ja selkäydinvammautunutta sisareni poikaa. Poika tarvitsee hoitosängyn, sähköpyörätuolin ja apuvälineitä. Äiti haki kaupungilta isompaa asuntoa ja oli jonossa kahdeksan vuotta”, Shaib kertoo.

Asumiskummin kanssa selvisi, ettei asuntohakemus edennyt koska hakemuksessa ei ollut tietoa pojan vammasta eikä edes kaikista perheenjäsenistä. Kun tiedot korjattiin hakemukseen, tilavampi asunto hissitalosta järjestyi perheelle kahdessa kuukaudessa.

...

Asumiskummitoiminta

Asumiskummi on hyvin suomea puhuva ja kulttuurisesti hyvin kotoutunut vertaisvapaaehtoinen, joka toimii suomea usein huonosti osaavien asukkaiden apuna ja tukena yhteistyössä asumisneuvojan ja isännöitsijän kanssa. Asumiskummitoiminnasta antavat lisätietoja Seinab Omar puh. 040 628 1135 ja asumisneuvoja Maarit Lehtinen puh. 09 3102 3354. Lisätietoa vielä täältä:  hel.fi/helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-toimeentulo/sosiaalityo/asumisneuvonta/hankkeita/asumiskummi


Kuvateksti: Asumiskummihanketyöntekijä Seinab Omar

Teksti ja kuva: Päivi Arvonen