Suoraan sisältöön
Suomenpresidentit.fi-logo

Tunnetko presidentit?

Mitä draamaa presidenttimme ja maamme ovatkaan kokeneet! Vaiheista kerrotaan elävästi Suomenpresidentit.fi -sivustolla draamallisissa lyhytfilmeissä ja ääni- ja tekstitiedostoissa.

Itsenäisyyspäivän tietämillä voi vaikka tehdä kävelykierroksen presidenttien muistomerkeille ja kuunnella tarinat älylaitteilta paikalla olevien QR-koodien avulla. Muistomerkkien sijainnit löytyvät sivustolta.

Presidentin kosinta

Esiin nousee monia hyvin koskettavia tapahtumia. Esimerkiksi Kyösti Kallio kuoli lähtöjuhlallisuuksissaan adjutanttinsa käsivarsille kunniakomppanian edessä Porilaisten marssin soidessa. Tarja Halonen puolestaan vältti kuoleman täpärästi syksyllä 1978. Lääkäri kielsi häneltä pitkälle edenneen raskauden takia lentomatkan Kuopioon emännöimään maanpuolustuskurssin kertausjaksoa. Kone putosi paluulennolla ja kaikki matkustajat kuolivat.

Myös Martti ja Eeva Ahtisaaren rakkaustarina on erityinen. Kun nuoruudenystävät tapasivat sattumalta illanvietossa, ojensi Martti Eevalle käyntikorttinsa. Tämä huomasi kotona kortin toisella puolella kosinnan ja soitti vielä samana yönä myönteisen vastauksen.

Suomi 100 -hankkeisiin kuuluvan sivuston on tuottanut kaupunkiympäristön toimiala, joka pitää huolta muistomerkeistä. Aineistoja on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja vieläpä oma pakettinsa opettajille ja muille kasvattajille.

Lopuksi vielä tietovisa presidenteistämme. Vastaukset löytyvät alempaa. Älä kurki!

Tunnetko presidentit?

1. Kuka kuoli kunniakomppanian edessä?
2. Kuka jäi 6 lapsen yksinhuoltajaksi?
3. Kuka johti 9 punaisen teloittamista Haminassa?
4. Kenestä tuli presidentti 41-vuotiaana?
5. Kenen lempinimi oli Ukko-Pekka?
6. Kuka lähti vapaaehtoisena Japanin-sotaan 1904?
7. Kuka vaihtoi nimensä suomenkieliseksi?
8. Kenelle määrättiin 10 vuotta kuritushuonetta?
9. Kuka oli kuolla lento-onnettomuudessa?
10. Kuka kirjoitti kosinnan käyntikorttiin?Oikeat vastaukset:Teksti: Tiina Kotka
Kuva: Suomenpresidentit.fi

JAA