Suoraan sisältöön
Viliina Evokari ja Mikko Martikka

Ilmastotekoihin kannustajat

Pienilläkin ekoteoilla on merkitystä, sanovat Ilmastokadun projektiasiantuntija Viliina Evokari ja projektikoordinaattori Mikko Martikka.

① Mitä työhönne kuuluu?

Etsimme Ilmastokaduksi nimetyn Iso Roobertinkadun asukkaiden, yrittäjien ja kiinteistöväen kanssa ilmastofi ksuja ratkaisuja, joilla vähennetään energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä. Se onnistuu esimerkiksi parantamalla rakennusten energiatehokkuutta ja syömällä kasvispainotteisemmin. Vedämme hanketta täältä kaupungin ympäristökeskuksesta, mutta mukana on muitakin virastoja ja toimijoita, kuten rakennusvirasto ja Helen. Olemme järjestäneet tapahtumia, infoja ja jalkautuneet kadun yrityksiin ja asukastapaamisiin.


② Mitä asukkaat ja taloyhtiöt ovat tehneet?

Asukkaat ovat esimerkiksi testanneet energiamittareita, ideoineet ympäristöparannuksia ja muuttaneet arjen valintojaan. Heitä sparraa ilmastotekoihin erikoistunut personal trainer, ja asukkaat kertovat kokemuksistaan ilmastokadun nettisivulla ja sosiaalisessa
mediassa. Kahdelle sisäpihalle tulee viheristutuksia, jotka sitovat sadevesiä ja hiilidioksidia. Yksi taloyhtiö asensi katolleen 32 aurinkopaneelia, joilla saadaan noin 15 prosenttia kiinteistösähköstä.

③ Mitä muut ovat tehneet?

Yritykset ovat esimerkiksi alkaneet käyttää led-lamppuja ja kehittäneet kasvispainotteisempia menuja. Ilmastokadulla tehdään nopeita kokeiluja, joilla testataan kestävää ateriantuotantoa, toimitilojen ja työpisteiden käytön tehostamista ja ruokahävikin pienentämistä. Kadun peruskorjaukseen kuuluu ilmastoviisaita ratkaisuja, kuten pintamateriaalien kierrätys, sadevesien ohjaaminen katupuille, led-valaistus ja kaupunkipyöräparkki.

④ Säästyykö rahaa?

Säästyy. Esimerkiksi kerrostalon lämmitysverkon perussäätöön kuluu noin 3 000 euroa ja satsaus maksaa itsensä takaisin 2,5 vuodessa. Vastaavasti vedenkulutusta pienentävät vakiopaineventtiilit asennuksineen tuovat parin tonnin kulut takaisin alle kahdessa vuodessa. Kaukolämmitystä käyttävät talot voivat hyödyntää kaukojäähdytystäkin. Taloyhtiöille tehtävillä energiakatselmuksilla ja CO2-tarkasteluilla löydetään säästötapoja. Led-lampuilla voi pienentää energiankulutusta jopa 80 prosenttia. Kun ei tuota ruokahävikkiä ja ostaa vain tarvitsemansa, säästää rahaa.

⑤ Irtoaisiko ilmastovinkkejä?

Ehdota taloyhtiössäsi lämmityksen ja vedenkulutuksen säätöä, viherpihaa ja aurinkopaneeleja. Käytä julkista liikennettä oman auton sijaan. Osta vain tarvitsemaasi, nosta nopeimmin pilaantuvat ruoat etummaiseksi jääkaapissa ja suosi kasviksia. Vaihda ja jaa tavaroita. Pienetkin teot vaikuttavat: jos rappukäytävän ulko-oven alta falskaa ilmaa, pyydä tiivistämistä.

Ilmastokatu-hanketta toteuttavat Helsingin ja Vantaan ympäristökeskukset, HSY:n Ilmastoinfo, Aalto-yliopisto ja Green Building Council Finland -yhdistys 30.6.2017 asti.

Ilmastokatu
Teksti: Tiina Kotka
Kuva: Kimmo Brandt

JAA