Suoraan sisältöön
Ritva Keko ja Jedi-koira, kuva: Marja Väänänen

Karvakuonojen asialla

Kaupungin ja koiranomistajien yhteistyöllä hommat sujuvat, sanoo projektinjohtaja Ritva Keko kaupunkiympäristön toimialalta.


① Mitä työhösi kuuluu?

Toimin projektinjohtajana kaupunkiympäristön toimialalla ja koiriin liittyvien palveluiden kehittäminen on osa työnkuvaani. Helsingin kaupungilla ei ole pelkästään koira-asioista vastaavaa työntekijää. Olen ollut mukana tekemässä kaupungin
koirapalvelulinjausta, joka valmistui viime vuonna. Pääkaupunkiseudun yhteisiä koira-aitausten sääntöjen päivitetään parhaillaan. Syksyn aikana käynnistyy kahden vuoden kokeilun maksuttomista koirankakkapusseista.

Pussitelineitä asennetaan 60 kolmelle alueelle:eteläiseen ja koilliseen kantakaupunkiin sekäVuosaaren Aurinkolahteen. Osa on jo asennettu. Kaupunki pystyttää telineet ja yhteistyökumppaninatoimiva ruotsalaisyritys hankkii sponsorit, jotka mahdollistavat telineet pusseineen.

② Osaavatko omistajat kerätä koiriensa jätökset?

Osa koiraihmisistä kerää kakat tosi säntillisesti, osa taas suhtautuu välipitämättömästi. Kaupungissa kun asutaan, niin olisi hyvä, että kaikki huolehtisivat omasta osuudestaan. Se vähentäisi suukopua. Koirankakan oikea paikka on sekajäteastia ja jätökset saa laittaa mihin tahansa kaupungin roska-astiaan.

③ Millainen koirakaupunki Helsinki on?

Mielestäni aika hyvä. Yli 90 koira-aitauksen verkostokattaa koko kaupungin, tosin osa aitauksista joutuu vielä väistymään rakentamisen tieltä tiivistyvässä kaupungissa. Yritämme huomioida koiranomistajien palautteen mahdollisimman hyvin:
vanhoja aitauksia on esimerkiksi jaettu isojen ja pienten koirien alueisiin, aitoja on korotettu ja sisääntuloeteisiä rakennettu.

Huutavin pula tiivistyvässä kaupungissa on koulutuskentistä. Lisääntyvä harrastustoiminta tarvitsee tilaa. Mitä enemmän
ihmiset harrastavat koiriensa kanssa, sitä enemmän he noudattavat yhteisiä sääntöjä ja ylipäätään haluavat hoitaa vastuullensa jäävän osuuden. Kaupungille on selvää etua siitä, että koirien kanssa harrastetaan.

④ Saako koiran kanssa mennä joka paikkaan?

Kaupungissa koiran kanssa saa liikkua aika vapaasti. Ainoastaan lasten leikkipaikoille, ihmisten uimarannoille ja aupallisille toreille on koirilta pääsy kielletty. Järjestyslain mukaan koirat täytyy pitää kiinni taajama-alueella.

⑤ Millaisia terveisiä lähetät koiraihmisille ja muille asukkaille?

Kaupunki ja koiranomistajat tulee ajatella yhteistyökumppaneina: kun molemmat hoitavat oman osuutensa, homma toimii. Koira on ihmisen paras ystävä ja joillekin koira voi olla ainoa keino saada sosiaalisia kontakteja.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Marja Väänänen

Lisätietoa: Koira kaupungissa

JAA