Suoraan sisältöön
Jaana Auer (vas.), Meri Tervo ja Ilja Niskala

Naapuruuspiiri tepsii yksinäisyyteen

Elettiin maaliskuuta 2016, kun ikäihmisiä alkoi virrata taloyhtiön kerhotilaan Laajasalossa. Juttu luisti, vaikka kaikki osallistujat eivät tunteneet toisiaan. Näin sai Kirkkosalmentie 3 A:n Naapuruuspiiri alkunsa, muistelevat Mervi Tervo, Jaana Auer ja Ilja Miskala.

Tapaamisen ohjasi Metropolia Ammattikorkeakoulun geronomian opiskelija Auer toisen vapaaehtoisen kanssa. Rudolfin palvelukeskustoiminnan toiminnanohjaaja Miskala oli tukenut häntä suunnittelussa ja järjestelyissä. Eläkkeellä oleva Tervo osallistui tapaamiseen.

"Minut innosti mukaan itsekäs syy eli halu tutustua uusiin ihmisiin. Olinhan vasta muuttanut Helsinkiin”, Tervo kertoo.

Jotkut osallistujat pyysivät saattajan ensimmäiseen tapaamiseen, koska se madalsi osallistumisen kynnystä.

Tietovisoja ja kahvittelua

Kevään aikana Kirkkosalmentiellä alkoi kokoontua kerran viikossa pariksi tunniksi ikäihmisten ”olohuone”, Naapuruuspiiri, johon myös muut halukkaat ovat olleet tervetulleita.

”Osassa tapaamisista oli pientä ohjelmaa, kuten leikkimielinen tietovisa ja menneiden vuosikymmenien muistelemista ’muistojen matkalaukun’ avulla”, Auer kertoo.

”Muuten keskityttiin vain kahvittelemaan ja seurustelemaan toisten kanssa. Mitään erityistä ohjelmaa ei tarvitse olla”, Miskala lisää.

Piiri jatkaa tänä syksynä.

”On niin tärkeää kuulla toisten asioista ja saada muiden näkemyksiä, sillä monilla muillakin on samanlainen tilanne kuin itsellä”, Tervo sanoo. Nyt hän aikoo ryhtyä vapaaehtoiseksi toisen ryhmäläisen kanssa.

Sana kiertää 

Helsingissä toimii 12 Naapuruuspiiriä Vuosaaressa, Laajasalossa, Herttoniemessä, Kontulassa ja Töölössä. Ensimmäinen sai alkunsa kahdeksan vuotta sitten. Idean takaa paljastuu sosiaali- ja terveysviraston Herttoniemen yhdyskuntatyöntekijä Soile Atacocugu, joka on halunnut torjua vanhusten yksinäisyyttä alueilla, joilta puuttuu virallista päivätoimintaa. Atacocugu on kehittänyt mallia yhdessä
vapaaehtoisaktiivi Kalevi Möttösen ja vapaaehtoistyön koordinaattori Meeri Kuikan kanssa.

”Naapuruuspiiriin on helppoa tulla, sillä matkaa on enintään puoli kilometriä kotoa eikä osallistuminen maksa mitään. Tämä johtuu siitä, että vapaaehtoiset ohjaavat piirejä ja me sosiaali- ja terveyspuolen ja muut kaupungin työntekijät eri alueilla tuemme heitä monin tavoin. Jos omalla alueella ei ole piiriä, perustetaan sellainen”, Atacocugu toteaa.

Miskala sanoo, että ohjaajilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta ryhmien ohjaamisesta.

Vapaaehtoiset järjestävät tapaamiset ja pistävät sanan kiertämään turuilla ja toreilla. Tervo sai tiedon Kirkkosalmen toiminnasta Laajasalon kirjaston ilmoitustaululla olleesta mainoksesta, ja Laajasalon apteekki on keksinyt jakaa toiminnasta kertovia käyntikortteja.

”Herttoniemen terveysasema on luvannut kirjoittaa ’Naapuruuspiiri-reseptejä’, taloyhtiöt antavat kerho- ja asukastiloja ilmaiseksi käyttöön, yrityssponsoreilta tulee kahvia ja niin edelleen. Monet tahot ovat lähteneet mukaan”, iloitsee Atacocugu.

Se on huomattu, sillä Naapuruuspiiri voitti viimevuotisen Kaupunginjohtajan vuoden saavutus -kilpailun.

Aktiivisia osallistujia

Kesätauon jälkeen Naapuruuspiirit kukkivat. Asukastalo Kulkurin piiriä Vuosaaren Rastilankalliossa ohjaa kaksi vapaaehtoista, Birgitta Bakker ja Liisa Virkki. Työttömänä oleva gerontologi Bakker kertoo, että piirin väki ulottuu vasta eläkkeelle jääneistä korkeaan ikään ehtineisiin. Heitä yhdistää vahva halu saada tietoa ja vertaistukea.

”Olen työni kautta huomannut, että iäkkäät ihmiset ovat vähän yksin ja ikääntyminen pelottaa. Kaikki eivät oikein tiedä vanhusten palveluista”, Bakker sanoo. Hän pitää elämää nähneistä ja haluaa jakaa ammattitaitoaan.

Syksyn ohjelmaan kuuluu monenlaista sivistävää. 

”Luvassa on aluekävely Vuosaaressa Helsingin yliopiston tutkijan johdolla ja asiaa hoitotahdosta ja edunvalvonnasta. Oma jäsenemme kertoo kehitysyhteistyöstä ja kansalaistoiminnasta”, Bakker listaa.

Jälkimmäisessä toteutuu tärkeä ajatus siitä, että ikäihmiset eivät ole ”kohteita”, vaan aktiivisia osallistujia.

Vuosaaren ja Laajasalon Naapuruuspiirit kokoontuvat Asukastalo Kulkurissa (Rastilanpolku 1) tiistaisin kello 13–15 ja Kirkkosalmentie 3 A:ssa 19.9. alkaen maanantaisin kello 10–12.

Lue lisää kaupungin asukastoiminnasta ja naapuruuspiireistä ja katso Naapuruuspiirin Facebook-sivu.

Teksti: Katja Alaja
Kuva: Kimmo Brandt

JAA