Suoraan sisältöön

Helsingin seudun yhteistyökokous

Helsingin seudun yhteistyökokous on seitsemäntoista Helsingin seudun kunnan yhteistoimintaelin, jonka jäseniä ovat kuntien johtavat luottamushenkilöt. Yhteistyöhön osallistuvat pääkaupunkiseudun kaupungit (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) ja KUUMA-kunnat (Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Mäntsälä Pornainen, Hyvinkää, Kirkkonummi, Vihti ja Sipoo) sekä lisäksi kumppanuuskuntina Porvoon ja Lohjan kaupungit sekä Siuntion kunta.

Ensimmäinen Helsingin seudun yhteistyösopimus astui voimaan 1.10.2005. Sopimus uusittiin valtuustokaudella 2017-2021 ja uusi sopimus hyväksyttiin kaikissa seudun kunnissa vuonna 2021. Uusi sopimus on voimassa toistaiseksi.

Kuntien yhteisenä tavoitteena on Helsingin seudun kuntien yhteistyön kehittäminen ja edunvalvonta. Yhteistyö perustuu Helsingin seudun kuntien yhteiseen näkemykseen alueen haasteista ja yhteiseen tahtoon vaikuttaa alueen kehittämiseen.

Seutuyhteistyön kohteena ovat erityisesti maankäyttö, asuminen ja liikenne, seudun yhteinen edunvalvonta sekä tarvittaessa seudulliset palvelut.

Yhteistyökokoukseen osallistuvat sopimus- ja kumppanuuskuntien kunnanvaltuustojen ja –hallitusten ensimmäiset puheenjohtajat, yhteensä 34 luottamushenkilöä sekä yhteistyökokouksen valitsemat lisäjäsenet. Yhteistyökokous pidetään vuosittain tarpeen mukaan noin 2 - 3 kertaa.

Helsingin seudun kuntien yhteistyösopimus 2021 (pdf)
10.01.2022 15:22