Pohjolan pääkaupungit sitoutuvat vähentämään päästöjään

Yli puolet maailman väestöstä asuu kaupunkialueilla ja kaupungit ovat eturintamassa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Vaikka kaupungit vievät vain 2 prosenttia maapallon pinta-alasta, niiden osuus maailman taloudellisesta toiminnasta on 80 prosenttia ja Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelman (UNEP) mukaan ne tuottavat 75 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. YK:n Pariisin ilmastokokouksessa korostetaan tänä vuonna sitä suurta merkitystä, mikä on kaupunkien sitoutumisella kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.

Ennen Pariisin ilmastokokousta me Pohjoismaiden pääkaupunkien kaupunginjohtajat allekirjoitimme julkilausuman ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tavoitteita on kaksi. Ensinnäkin sitoudumme vähentämään kasvihuonepäästöjä yli kansallisten tavoitteiden. Toiseksi sitoudumme vähentämään merenpinnan nousun, tulvien ja muiden ääriolosuhteiden vaikutuksia tekemällä kaupungeistamme sopeutumiskykyisempiä. Nämä ovat yksinkertaisia ​​toimenpiteitä – mutta samalla suuria haasteita.

Allekirjoittamalla tämän julkilausuman Pohjoismaiden pääkaupungit julistavat, että ne jatkavat päästöjen vähentämistä parantamalla energiatehokkuutta ja siirtymällä uusiutuviin energiaratkaisuihin. Tätä työtä tukeva ilmastosopimus helpottaisi ja tehostaisi pyrkimyksiämme.

Muiden kaupunkien lailla myös me joudumme kohtaamaan äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten rankkasateita ja voimakkaita lumisateita, sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen. Pohjoismaiden pääkaupungit panostavat parhaillaan sopeutumistoimiin. Pohjoismaiden pääkaupunkien julkilausumassa me sitoudumme torjumaan ilmanstonmuutosta ja luomaan sopeutumiskykyisiä kaupunkeja nostamalla myös jatkossa kasvihuonepäästöjen vähentämisen etusijalle. Sitoudumme tukemaan toisiamme sellaisten innovatiivisten ratkaisujen löytämiseksi, joiden avulla voimme vähentää päästöjä ja rajoittaa merenpinnan nousun vaikutuksia. Sitoudumme myös jakamaan tietoa, ideoita ja parhaita käytäntöjä siitä, miten voimme vähentää toiminnastamme aiheutuvia päästöjä sekä hyödyntää ympäristöystävällisiä julkisia hankintoja.

Tämän julkilausuman myötä me Pohjoismaiden pääkaupunkien kaupunginjohtajat kehotamme kaikkia kaupunkeja sitoutumaan päästöjensä leikkaamiseen – ja parantamaan sopeutumiskykyään. Samalla kannustamme kaikkia Pariisin ilmastokokoukseen osallistuvien maiden hallituksia sitoutumaan päästöjen vähentämiseen siten, että voimme rajoittaa ilmaston lämpenemisen enintään kahteen Celsius-asteeseen.

Frank Jensen
ylipormestari, Kööpenhamina
Jussi Pajunen
kaupunginjohtaja, Helsinki
Barbara Heinonen
kaupunginjohtaja, Maarianhamina
Raymond Johansen
kaupunginjohtaja, Oslo
Dagur B. Eggertsson
kaupunginjohtaja, Reykjavik
Karin Wanngård
kaupunginjohtaja, Tukholma
Heðin Mortensen
kaupunginjohtaja, Tórshavn

 

JAA