Suoraan sisältöön

Valosuunnittelu

Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun istut teatterin katsomoon ja valot yleisössä sammuvat? Puheensorina lakkaa ja blackoutin jälkeen näyttämölle alkaa syttyä valoja. Oletko koskaan miettinyt, miten ja missä tämä kaikki tapahtuu ja kuinka valoilla saadaan erilaisia illuusioita aikaan?

Valolla voidaan helposti paljastaa, mitä lavalla tapahtuu, mutta sillä voidaan myös piilottaa asioita. Valolla voidaan rytmittää ja tukea tarinaa sekä tarjota katsojille ikimuistoisia visuaalisia elämyksiä. Valosuunnittelun kursseilla tutkitaan, mitä valo on ja kuinka se käyttäytyy, sekä tutustutaan teatterin valoteknisen kaluston käyttöön. Kun perusteet on otettu haltuun, lähdetään rohkeasti kokeilemaan, kuinka esityksen valot syntyvät käytännössä. Opiskelijalla on mahdollisuus päästä koettamaan taitojaan ja luovuuttaan valosuunnittelijana tai -teknikkona monissa erilaisissa koulun esitystapahtumissa.

Kuva punaisella valolla ja savulla lavastetusta lavasta. Kuvan otti Vilma Vantola.
Kuva: Vilma Vantola

Kuvassa valosuunnittelukurssin opiskelijat lavastamassa Kattilahallia Wanhojen tansseja varten. Kuvan otti Vilma Vantola.

Kuva: Vilma Vantola

08.11.2021 09:07