Suoraan sisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä Kallioon hakemisesta

Kallion lukiolta kysytään aika ajoin kaikenlaisia kysymyksiä, jotka liittyvät useimmiten kouluun hakemiseen. Tähän on kerätty yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen.

Kuva: Ukri Pulliainen
Kuva: Ukri Pulliainen

Eikö Kallioon ole pääsykokeita?
Ei ole. Koska kouluumme hakee niin monenlaisista asioista kiinnostuneita ihmisiä, ei olisi oikein valikoida sisään pääseviä esimerkiksi vain näyttämöesiintymistä testaavan kokeen perusteella. Pääsykokeiden sijasta hakijat valitaan keskiarvon, aikaisempien harrastusten, opettajien lausuntojen ja oman hakemuksen perusteella. Tällä tavoin kouluumme on täysin mahdollista päästä, vaikka olisi kiinnostunut esimerkiksi kirjoittamisesta ja teatteritekniikasta eikä niinkään näyttelemisestä. Lisää tietoa Kallion lukioon hakemisesta.

Mitä kaikkia harrastuksia sitten kannattaa mainita? Pitääkö niistä olla erillisiä todistuksia?
Mainitse ehdottomasti kaikki ilmaisutaitoon liittyvät harrastukset. Vaikka kuvataide, musiikki ja liikunta eivät ole Kallion erityisaineita, myös niiden harrastamisesta saa pisteitä. Lisäksi annamme pisteitä erilaisista sosiaalisista harrastuksista, kuten esimerkiksi partio, isostoiminta, protu-toiminta, kerhojen vetäminen sekä aktiivinen muu toiminta yhteiskunnassa. Kokoa tiedot harrastustodistuslomakkeille. Jos harrastuksesta on mahdollista liittää mukaan harrastuspaikan virallinen todistus, sellainen kannattaa laittaa liitteeksi. Myös työnäytteitä voi laittaa liitteeksi, mutta niiden tehtävä on lähinnä toimia todisteena harrastuksen tavoitteellisuudesta; niitä ei pisteytetä. Muista, että kahden täysi-ikäisen on todistettava harrastusyhteenvetosi oikeaksi.

Mikä se oma hakemus on?
Se on muodoltaan vapaa hakemus, jossa pohdit, millainen olet opiskelijana, ja kerrot, miksi haluat Kallioon. Kerro siis siitä, miksi Kallion lukio on juuri oikea paikka sinulle. Hakemuksen pituusohjeistus on annettu kirjallista hakemusta silmällä pitäen, mutta myös esimerkiksi videomuotoisissa hakemuksissa tulisi pyrkiä vastaavaan laajuuteen.

Pitääkö Kallio laittaa yhteishaussa ensimmäiselle sijalle?
Ei pidä. Mutta tietenkin jos pääset ensimmäiselle sijalle asettamaasi kouluun, et pääse Kallioon. Suurin osa sisään päässeistä opiskelijoistamme on pyrkinyt ensisijaisesti Kallioon.

Vanhempani ovat huolissaan siitä, etten tule opiskelemaan tavallisia aineita ollenkaan, jos pääsen Kallioon...
Voit vakuuttaa vanhemmillesi, että opiskelet normaalit 45 tai 47 pakollista kurssia ja vaihtelevan määrän syventäviä ja soveltavia kursseja. Ja opiskelet ne pätevien ja hyvien opettajien kanssa: koulumme ylioppilastulokset ovat valtakunnallisen keskiarvon paremmalla puolella. Kallio onkin vankkaa perusopetusta antava lukio, jolla on erityinen tehtävä.

Maksaako Kalliossa opiskeleminen?
Ei sen enempää kuin tavallisessa lukiossa. Joudut kustantamaan kirjasi ja koulutarvikkeesi itse, mutta ilmaisutaitoaineista ei peritä mitään lisämaksua ja ruoka on maksutonta kuten muissakin lukioissa.

Pitääkö sinne päästäkseen olla kuuluisa?
Ei tietenkään tarvitse. Vaikka joistakin kalliolaisista on aiemminkin kuultu, suurin osa on ihan tavallisia. Kuuluisuudella ei myöskään saa lisäpisteitä tai erityiskohtelua.

Pitääkö minun välttämättä näytellä tai esiintyä Kalliossa?
Ei tietenkään. Kalliossa voit valita taideaineista mieleisesi: jos et halua näytellä tai esiintyä, voit esimerkiksi ilmaista itseäsi kirjoittamalla kirjallisessa ilmaisussa tai tutustua mediailmaisuun, valo- ja äänitekniikkaan tai tutkia teatteria vähän teoreettisemmin vaadittavien kahdentoista kurssin verran. Valitse vapaasti!

Asun nyt Jyväskylässä. Onko koululla jotain opiskelija-asuntolaa josta vois saada asunnon, jos pääsen Kallioon?
Ei, Kalliossa ei ole opiskelija-asuntolaa. Esimerkiksi HOASilta eli Helsingin opiskelijoiden asuntosäätiöltä kannattaa hakea soluasuntoa heti, kun on päässyt kouluun. Helsingistä voi olla vaikea saada asuntoa, mutta kun tarpeeksi aikaisin alkaa etsiä, katto pään päälle löytyy.

Minua pelottaa, etten saa yhtään kavereita jos nyt pääsen sinne.
Siitä ei todellakaan ole pelkoa! Kallion lukiossa on erityisen hyvä ja lämmin henki, ja käytännössä kukaan ei jää ilman ystäviä. Tunneilla ja välitunneilla tutustuu taatusti moniin. Oppilaat viettävät paljon vapaa-aikaakin yhdessä.

Saako Kalliosta ylioppilaaksi kirjoittava mitään muuta kuin tavallisen ylioppilastodistuksen?
Voit tehdä teatterin, kuvataiteen, median, tanssin tai musiikin lukiodiplomin, joista on mahdollisesti hyötyä jatko-opiskelupaikkaa tai työtä hakiessa. Lisäksi saat suuren kasan elinikäisiä ystäviä.

Jos on käynyt Kallion, pääseekö helpommin esimerkiksi Teatterikorkeakouluun?
Ei – välttämättä! Se on omista lahjoista ja onnesta kiinni, vaikka Kalliossa vietetyt vuodet ovat tietenkin voineet kehittää taitoja ja koulia opiskelijaa niin, että hänellä on paremmat mahdollisuudet päästä esimerkiksi juuri Teatterikorkeakouluun. Suurin osa koulumme opiskelijoista ei päädy suinkaan taidealoille, vaan heistä tulee niin juristeja, yhteiskuntatieteilijöitä, lääkäreitä kuin putkimiehiä ja -naisia.

Pitääkö paikkansa huhu, että Kallion lukiossa opiskelijoiden välillä olisi kova keskinäinen kilpailu?
Ei juurikaan. Toisaalta sehän on opiskelijasta itsestään kiinni, koettaako olla parempi kuin muut vai tähtääkö omaan suoritukseen. Suurin osa kilpaileekin vain itsensä kanssa.

Onko mahdollista tutustua Kallion lukioon etukäteen?
Kyllä on. Koulu järjestää avoimien ovien päiviä, jolloin koulua ja sinne hakemista esitellään. Kaikki ajankohtaiset tapahtumat löydät ajankohtaista-linkin alta.22.05.2020 14:16