Suoraan sisältöön

Seksuaaliterveys

Hyvä seksuaaliterveys edistää muuta terveyttä

Suomessa seksuaaliterveydestä osana kokonaisterveyttä on alettu puhua vasta 1990-luvulla. WHO:n määritelmän mukaan mukaan seksuaaliterveys on fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila suhteessa seksuaalisuuteen, ei pelkästään sairauden tai vajaatoiminnan poissaoloa. Seksuaalikäyttäytyminen liittyy terveyteen, ja hyvä seksuaaliterveys edistää ihmisen muuta terveyttä.

Seksuaaliterveyteen kuuluu mahdollisuus nauttia seksuaalisuudesta ilman pelkoa, painostusta tai syrjintää. Seksuaaliset kokemukset parantavat ihmissuhteita ja elämänlaatua. Samalla kohentuvat myös oman seksuaalisen identiteetin ilmaisemistaidot. Seksuaaliterveyden yhtenä tehtävänä onkin kohentaa ihmisten seksuaalista hyvinvointia.

Mistä apua seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä?

Voit ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Alle 20-vuotiaille keskusteluapua ja neuvontaa verkossa: www.vaestoliitto.fi/nuoret ja Poikien Puhelin 0800 94 884 ma–pe kello 13–18

Seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvontaa antavat mm. Väestöliitto, Sexpo-säätiö sekä yksityiset seksuaaliterapeutit.

Lisää aiheesta28.03.2019 10:35

Lapset, seksuaalisuus ja hyväksikäyttö

Lapset, seksuaalisuus ja hyväksikäyttö -sivustolla on ymmärrettävää ja luotettavaa tietoa lasten ja nuorten seksuaalisuudesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Sivustolla on mm. ammattilaisten vastauksia yleisimpiin seksuaalista hyväksikäyttöä koskeviin kysymyksiin. Sivustolta löytyy myös ohjeita, miten toimia, jos herää epäily, että lasta on käytetty seksuaalisesti hyväksi.

Siirry sivustolle