Suoraan sisältöön

Itsemurhariski

Itsemurha-ajatukset ovat melko yleisiä: noin kuudesosa väestöstä on joskus elämänsä aikana ajatellut tekevänsä itsemurhan, mutta suurimmalla osalla nämä ajatukset ovat nopeasti ohimeneviä. Aina, kun ihmisellä on itsemurhaan liittyviä ajatuksia tai suunnitelmia tai itseä vahingoittavaa käytöstä (esim. viiltelyä, ihon polttamista tms.), se on selvä merkki avun tarpeesta.

Jos sinulla on itsemurhaan liittyviä ajatuksia, ota yhteyttä ammattiauttajiin menemällä terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle, sairaalan ensiapuun tai psykiatriseen päivystysyksikköön. Apua voi tiedustella myös soittamalla sosiaalipäivystykseen, puh. 0206 96006, terveysneuvontaan, puh. 09 310 10023 tai yleiseen hätänumeroon (112).

Jos epäilet läheisesi harkitsevan itsemurhaa, mutta et ole siitä varma, asiasta tulisi keskustella avoimesti hänen kanssaan. Itsetuhoisista ajatuksista kysyminen ei lisää itsemurhariskiä. Seuraavat kysymykset auttavat sinua arvioimaan itsemurhariskiä:

1) Onko sinulla itsemurha-ajatuksia?
2) Onko sinulla valmis suunnitelma itsemurhan toteuttamiseksi?
3) Oletko aikaisemmin yrittänyt itsemurhaa?

Jos vastaus yhteenkin kysymyksistä on kyllä, tulisi hakea pikaisesti apua terveyskeskuksen päivystysvastaanotolta, alueesi psykiatrisesta päivystyksestä, sairaalan ensiavusta tai soittaa sosiaalipäivystykseen, puh. 0206 96006, terveysneuvontaan, puh. 09 310 10023, tai oman alueen psykiatriseen päivystykseen.

Jos henkilö on itsetuhoinen:

1. Varo ärsyttämästä häntä, jos hän vaikuttaa fyysisesti uhkaavalta.

2. Varmista, ettei häntä jätetä yksin, ja jää hänen seuraansa.

3. Hanki apua:

  • vie hänet psykiatrian tai terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle TAI
  • vie hänet sairaalan ensiapuun.

4. Jos hän sillä hetkellä nauttii alkoholia tai käyttää huumeita, yritä saada hänet lopettamaan käyttö.

5. Varmista, ettei lähettyvillä ole välineitä, joita voi käyttää itsensä vahingoittamiseen.

6. Rohkaise häntä puhumaan. Kuuntele rauhallisesti ja moralisoimatta. Ole kunnioittava ja kohtelias. Älä väheksy hänen tunteitaan.

7. Vala uskoa tulevaisuuteen ja vakuuta asioiden kääntyvän vielä parempaan päin.

(Lähteet: www.terveyskirjasto.fi ja Käsikirja mielenterveydestä ja ensiavusta. Suomen mielenterveysseura. Heiskanen, T; Salonen, K; Kitchener , B., Jorm, A.)15.04.2015 08:08