Suoraan sisältöön

Ohjeita karanteenissa olevalle

Mitä karanteenilla tarkoitetaan?

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita henkilöitä voidaan asettaa karanteeniin.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Sillä estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteenipäätös on tehty tartuntatautilain nojalla.

Tällä sivulla kerrotaan vain lääkärin asettamasta karanteenista. Katso lisää omaehtoisesta karanteenista THL:n sivuilla.

Karanteeniaika

Karanteeniajan kesto kerrotaan sinulle kun sinut määrätään karanteeniin. Karanteeni kestää yleensä 10 vuorokautta viimeisestä altistumistilanteesta. Karanteeni kestää kaksi viikkoa niissä tapauksissa, joissa sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuu useampia henkilöitä. Aika luetaan sairastuneen oireiden alusta tai oireettoman kohdalla näytteenottopäivästä. 

Lääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää testillä.

Miten karanteenissa tulee toimia?

Karanteenin aikana sinun on vältettävä lähikontakteja taloutesi ulkopuolisiin ihmisiin. Karanteenin ajan vietät asunnossasi. Voit mennä ulos, jos et mene muiden ihmisten lähelle. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita, ja ruoka pitää tilata.

Lähipiiriisi kuuluvat henkilöt, jotka eivät itse ole olleet suorassa lähikontaktissa sairastuneen kanssa, voivat elää normaalisti. Lähipiiri ei tällöin ole karanteenissa, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei tartuta koronavirusta.

Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa yhteyttä sosiaalipalvelujen koronanumeroon 09 310 21175.

Mitä tehdä, jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee oireita?

Karanteenissa olevan tulee seurata mahdollisten oireiden kehittymistä. Jos sinä tai lapsesi saatte karanteeniaikana koronavirustartuntaan viittavia lieviäkin oireita, hakeutukaa viivyttelemättä testiin.  

Koronatartunnan oireet

Tartunnan saamisesta oireiden alkuun kestää 1–14 päivää, tavallisimmin 5–6 päivää. Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Miten varaan ajan koronavirustestiin?

Jos sinulla tai lapsellasi ilmenee karanteeniaikana edellä mainittuja oireita lievinäkin, hakeutukaa viipymättä koronavirustestiin. Voit varata ajan koronavirustestiin itsellesi tai lapsellesi tekemällä koronaoirearvion verkossa osoitteesa omaolo.fi. tai soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (auki joka pävä klo 8–18). Kiireellisissä tapauksissa soita Päivystysapuun, p. 116 117.

Hätätilanteessa soita 112.

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona?

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 60-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava.

Miten kotikaranteenissa olevat käyvät koulua?

Jos lapsi on kotikaranteenissa, lapsen koulu antaa ohjeet opetuksen järjestämisestä.

Miten karanteenin aikainen ansionmenetys korvataan?

Karanteenimääräyksen aiheuttama ansiomenetys korvataan sinulle tartuntatautipäivärahana. Voit hakea sitä Kansaneläkelaitoksesta (Kela). Hakemuksen liitteeksi saat Helsingin kaupungin tartuntatautilääkärin kirjoittaman karanteenipäätöksen. Karanteenipäätös lähetetään sinulle kirjattuna kirjeenä tai salatulla sähköpostilla automaattisesti. Sinun on toimitettava hakemus Kelaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun sinut on määrätty karanteeniin.

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti karanteenin aiheuttamasta työstä poissaolosta aiheutuvan ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.

Voiko karanteenia lyhentää testillä?

Pakollista, lääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää koronatestillä.

Matkustamiseen liittyvää omaehtoista 10 päivän karanteenia voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella testillä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin. Lue lisää: THL

Karanteenia on noudatettava lain nojalla

Tartuntatautiviranomaisen määräämää karanteenia on ehdottomasti noudatettava. Suomen lain mukaan karanteenin rikkomisesta, vaikkei toimillaan tartuttaisi ketään, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Katso myös

Kuvallinen ohje: Altistuminen koronalle ja karanteeni (pdf)

Helsingin kaupungin koronavirusuutiset

Coronavirus information in different languages

Coronavirus information in different languages12.01.2021 17:27