Suoraan sisältöön

Ohjeita karanteenissa olevalle

Huom! Sivun lopussa karanteeniohjeet muilla kielillä.

Mitä karanteenilla tarkoitetaan?

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita henkilöitä on asetettu karanteeniin. Karanteenitoimenpiteillä pyritään katkaisemaan tartuntaketjuja ja viivästyttämään epidemiaa Suomessa.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin henkilön, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille.

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona?

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 60-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava.

Saako karanteenissa oleva henkilö käydä ulkona tai mennä kauppaan?

Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei ole kontaktissa muihin ihmisiin. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Miksi altistuneiden lähipiiriä ei aseteta karanteeniin?

Lähipiiri ei ole karanteenissa koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.

Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta. Tutkimustulosten perusteella karanteenia laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Oireettomat lähiomaiset eivät tartuta muita.

Miten kotikaranteenissa olevat käyvät koulua?

Jos lapsi on kotikaranteenissa, lapsen koulu antaa ohjeet opetuksen järjestämisestä.

Miten karanteenin aikainen ansionmenetys korvataan?

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi mennä töihin.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan karanteenista postitse virallinen päätös, jonka avulla voi hakea Kelan kautta tartuntatautipäivärahaa.

Lisätietoa tartuntapäivärahasta (Kansaneläkelaitos)

Mitä tehdä, jos karanteenissa olevalle tulee oireita?

Karanteenissa olevan tulee seurata mahdollisten oireiden kehittymistä.

Jos karanteenissa olevalle altistuneelle tulee jokin hengitystieinfektion oireista (lämpö, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus), tulee soittaa Helsingin koronavirusneuvontaan 09 310 10024 (ma–pe klo 7–16). Näiden aikojen ulkopuolella oireisille neuvoa antaa tarvittaessa Päivystysapu puh. 116 117. Terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat jokaisen oireisen näytteenoton riskinarvion perusteella tapauskohtaisesti.

Katso myös

Karanteeniohjeet seuraavilla kielillä (pdf):28.07.2020 14:54