Suoraan sisältöön

Ohjeita karanteenissa olevalle

Mitä karanteenilla tarkoitetaan?

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita henkilöitä voidaan asettaa karanteeniin.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Sillä estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteenipäätös on tehty tartuntatautilain nojalla.

Tällä sivulla kerrotaan vain lääkärin asettamasta karanteenista.

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Omaehtoista karanteenia suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka odottaa koronatestin tulosta tai tulee Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta. Katso lisää omaehtoisesta karanteenista THL:n sivuilla.

Karanteenin tai omaehtoisen karanteenin aikana ei voi mennä koronarokotukseen.

Karanteeniaika

Karanteeniajan kesto kerrotaan sinulle kun sinut määrätään karanteeniin. Karanteeni kestää yleensä 14 vuorokautta viimeisestä altistumistilanteesta. 

Kaikki koronavirukselle altistuneet ohjataan testiin karanteenin aikana. Varaa aika testiin  4-5 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Vaikka testitulos on negatiivinen karanteeni jatkuu. Jos tulos on positiivinen eli sinulla on koronavirustartunta, sinut asetetaan eristykseen. Saat tästä erikseen ohjeet.

Edellä mainitun testin lisäksi hakeudu viipymättä koronavirustestiin, jos sinulla ilmenee karanteeniaikana koronan oireita lievinäkin.

Lääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää testillä.

Miten karanteenissa tulee toimia?

Karanteenin aikana sinun on vältettävä lähikontakteja taloutesi ulkopuolisiin ihmisiin. Karanteenin ajan vietät asunnossasi. Voit mennä ulos, jos et mene muiden ihmisten lähelle. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita, ja ruoka pitää tilata.

Lähipiiriisi kuuluvat henkilöt, jotka eivät itse ole olleet suorassa lähikontaktissa sairastuneen kanssa, voivat elää normaalisti. Lähipiiri ei tällöin ole karanteenissa, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei tartuta koronavirusta.

Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa yhteyttä sosiaalipalvelujen koronanumeroon 09 310 21175.

Mitä tehdä, jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee oireita?

Karanteenissa olevan tulee seurata mahdollisten oireiden kehittymistä. Jos sinä tai lapsesi saatte karanteeniaikana koronavirustartuntaan viittavia lieviäkin oireita, hakeutukaa viivyttelemättä testiin.  

Koronatartunnan oireet

Tartunnan saamisesta oireiden alkuun kestää 1–14 päivää, tavallisimmin 5–6 päivää. Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Miten varaan ajan karanteenissa koronavirustestiin?

Jos sinulla ei ole oireita, varaa aika testiin soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18). Voit varata testiajan itsellesi tai huoltajana alle 15-vuotiaalle osoitteessa omaolo.fi, jos sinulla on Koronavilkku-sovelluksen altistumisilmoitus tai olet saanut joukkoseulontakoodin.

Jos sinulla on oireita, varaa aika testiin tekemällä koronaoirearvio osoitteessa omaolo.fi. tai soita koronavirusneuvontaan. Voit huoltajana varata ajan myös alle 15-vuotiaalle.

Koronavirusneuvonnan ollessa kiinni soita kiireellisissä tapauksissa Päivystysapuun, p. 116 117.

Hätätilanteessa soita 112.

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona?

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 60-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava.

Miten kotikaranteenissa olevat käyvät koulua?

Jos lapsi on kotikaranteenissa, lapsen koulu antaa ohjeet opetuksen järjestämisestä.

Miten karanteenin aikainen ansionmenetys korvataan?

Karanteenimääräyksen aiheuttama ansiomenetys korvataan sinulle tartuntatautipäivärahana. Voit hakea sitä Kansaneläkelaitoksesta (Kela). Hakemuksen liitteeksi saat Helsingin kaupungin tartuntatautilääkärin kirjoittaman karanteenipäätöksen. Karanteenipäätös lähetetään sinulle kirjattuna kirjeenä tai salatulla sähköpostilla automaattisesti. Sinun on toimitettava hakemus Kelaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun sinut on määrätty karanteeniin.

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti karanteenin aiheuttamasta työstä poissaolosta aiheutuvan ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Suomessa työskentelevä EU-maan, Eta-maan tai Sveitsin kansalainen voi saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka ei kuuluisi Suomen sairausvakuutukseen.

Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.

Voiko karanteenia lyhentää testillä?

Pakollista, lääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää koronatestillä.

Matkustamiseen liittyvää omaehtoista 14 päivän karanteenia voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella testillä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin. Lue lisää: THL

Kun saavut ulkomailta Suomeen ja Helsinkiin

Lue lisää Kysymys ja vastaus –sivulta. 

Tietoa lentomatkustajille osoitteessa finavia.fi

Karanteenia on noudatettava lain nojalla

Tartuntatautiviranomaisen määräämää karanteenia on ehdottomasti noudatettava. Suomen lain mukaan karanteenin rikkomisesta, vaikkei toimillaan tartuttaisi ketään, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Lisätietoa ja ohjeita karanteenipäätöksen saaneelle www.hel.fi/koronavirus

Katso myös

Helsingin kaupungin koronavirusuutiset


Coronavirus information in different languages

Coronavirus information in different languages07.06.2021 16:16