Suoraan sisältöön

Ohjeita karanteenissa olevalle

Mitä karanteenilla tarkoitetaan?

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita henkilöitä voidaan asettaa karanteeniin.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Sillä estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteenipäätös on tehty tartuntatautilain nojalla.

Tällä sivulla kerrotaan vain lääkärin asettamasta karanteenista.

Karanteenin aikana ei voi mennä koronarokotukseen.

Karanteeniaika

Karanteeniajan kesto kerrotaan sinulle kun sinut määrätään karanteeniin. Karanteeni kestää yleensä 10 vuorokautta viimeisestä altistumistilanteesta. 

Karanteenia voi lyhentää viiimeisestä altistumisesta otetulla negatiivisella koronavirustestillä. Hakeudu testiin aikaisintaan kuudentena (6) päivänä viimeisestä altistumisesta. Altistusmispäivä on päivä numero 0.

Saat testituloksesi vastauksen tekstiviestillä. Tarvittaessa voit tarkistaa sen myös Omakannasta, osoitteesta kanta.fi.

Jos testitulos on negatiivinen, karanteenisi purkautuu. Tässä tapauksessa saat uuden karanteenipäätöksen automaattisesti. Emme ole enää sinuun yhteydessä epidemiologisesta toiminnasta.

Jos tartunnan saanut asuu samassa taloudessa kuin sinä, etkä voi välttää koronan tarttumisen kannalta liian läheisiä kontakteja häneen, karanteeniaika on 10 vuorokautta. Tällöin tartunnan saaneella ei ole mahdollisuutta pysyä omassa tilassa tai huoneessa ja hän käyttää samoja keittiö-, wc- ja peseytymistiloja kuin muut taloudessa asuvat henkilöt.

Jos tulos on positiivinen, sinulla on koronavirustartunta, sinut asetaan eristykseen. Saat tästä erikseen ohjeet.

Sinun pitää mennä testiin uudelleen, jos ilmenee koronaan viittaavia lievempiäkin oireita, vaikka aiempi testitulos olisi negatiivinen.

Miten karanteenissa tulee toimia?

Karanteenin aikana sinun on vältettävä lähikontakteja taloutesi ulkopuolisiin ihmisiin. Karanteenin ajan vietät asunnossasi. Voit mennä ulos, jos et mene muiden ihmisten lähelle. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita, ja ruoka pitää tilata.

Lähipiiriisi kuuluvat henkilöt, jotka eivät itse ole olleet suorassa lähikontaktissa sairastuneen kanssa, voivat elää normaalisti. Lähipiiri ei tällöin ole karanteenissa, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei tartuta koronavirusta.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkekuljetukset. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa yhteyttä sosiaalipalvelujen koronanumeroon 09 310 21175.

Jos asiasi koskee koronatartunnan oireita, soita koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18).

Mitä tehdä, jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee oireita?

Karanteenissa olevan tulee seurata mahdollisten oireiden kehittymistä. Jos sinä tai lapsesi saatte karanteeniaikana koronavirustartuntaan viittavia lieviäkin oireita, hakeutukaa viivyttelemättä testiin.  

Koronatartunnan oireet

Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Miten varaan ajan karanteenissa koronavirustestiin?

Helpoiten voit varata ajan koronatestiin omaolo.fi -palvelussa. Aikaa varatessa Omaolo-palvelussa sinulta kysytään, oletko saanut joukkoseulontakoodin. Vastaa tähän ”kyllä” ja täytä joukkoseulontakenttään koodi HEL1.

Voit varata ajan testiin myös soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18).

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona?

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 60-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava.

Miten kotikaranteenissa olevat käyvät koulua?

Jos lapsi on kotikaranteenissa, lapsen koulu antaa ohjeet opetuksen järjestämisestä.

Miten karanteenin aikainen ansionmenetys korvataan?

Karanteenimääräyksen aiheuttama ansiomenetys korvataan sinulle tartuntatautipäivärahana. Voit hakea sitä Kansaneläkelaitoksesta (Kela). Hakemuksen liitteeksi saat Helsingin kaupungin tartuntatautilääkärin kirjoittaman karanteenipäätöksen. Karanteenipäätös lähetetään sinulle kirjattuna kirjeenä tai salatulla sähköpostilla automaattisesti. Sinun on toimitettava hakemus Kelaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun sinut on määrätty karanteeniin.

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti karanteenin aiheuttamasta työstä poissaolosta aiheutuvan ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Suomessa työskentelevä EU-maan, Eta-maan tai Sveitsin kansalainen voi saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka ei kuuluisi Suomen sairausvakuutukseen.

Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.

Kun saavut ulkomailta Suomeen ja Helsinkiin

Lue lisää Kysymys ja vastaus –sivulta. 

Tietoa lentomatkustajille osoitteessa finavia.fi

Tietoa matkustamisesta ja koronaviruspandemiasta THL:n sivuilla.

Karanteenia on noudatettava lain nojalla

Tartuntatautiviranomaisen määräämää karanteenia on ehdottomasti noudatettava. Suomen lain mukaan karanteenin rikkomisesta, vaikkei toimillaan tartuttaisi ketään, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Lisätietoa ja ohjeita karanteenipäätöksen saaneelle www.hel.fi/koronavirus

Katso myös

Helsingin kaupungin koronavirusuutiset

Lisätietoa karanteenista ja eristyksestä (THL)


Coronavirus information in different languages

Coronavirus information in different languages06.10.2021 16:17