Raskaana olevat
Raskaus on mahdollisuuksien aikaa. Moni pysähtyy silloin ensimmäistä kertaa miettimään omia terveystottumuksiaan. Ravitsemus, liikunta, levon ja aktiivisuuden vaihtelu sekä päihteiden käyttö ovat asioita, joilla on oman terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi vaikutusta myös syntyvään lapseen. Raskauden aikana tehdyt elintapavalinnat vaikuttavat usein omaan ja lapsen elämään vielä vuosienkin jälkeen.
Alkoholi, tupakka ja muut päihteet
Päihteet haittaavat lapsen kehitystä. Neuvolassa jokaisen perheen päihteiden käyttöä arvioidaan Päihdekyselyn (laaja AUDIT-kysely) avulla.
Alkoholi on sikiölle myrkyllinen aine, joka heikentää aivojen kehitystä ja rakennetta aiheuttaen kehitysvammaisuutta. Tupakka puolestaan aiheuttaa sikiölle hapenpuutetta ja vaikeuttaa lapsen hermoston ja aivojen kehitystä, sillä tupakansavun sisältämä nikotiini hidastaa mm. aivosolujen jakaantumista.
Lue lisää:
- Tupakointi ja muu päihteiden käyttö raskausaikana
- Raskaus ja alkoholi (Terveyskirjasto)
Apua ja tukea tupakoinnin lopettamiseen saa Tupakkaklinikalta.
- Ks. myös Tupakkaverkko (tupakan ja tupakoinnin tietopankki)
Liikunta
Terve odottava äiti voi jatkaa totuttuja liikuntamuotoja raskauden puoliväliin asti, ja tämän jälkeenkin kevennettyä liikuntaa. Raskaaksi tultuaan liikuntatottumuksiaan ei siis tarvitse heti muuttaa. Suositeltavia liikuntamuotoja ovat mm. kävely, hiihto, uinti, mammajumppa, pyöräily ja kevennetty kuntosaliharjoittelu.
Liikuntamuoto tulee valita niin, ettei äidin painonnousu, nivelsiteiden löystyminen, vartalon asennon muutos ja kasvava kohtu lisää riskejä, eikä liikunta aiheuta iskuja kohtuun.
Lue lisää:
- Raskausajan liikunta
- Liikunta raskauden aikana ja sen jälkeen (UKK-instituutti)
Raskausajan ravitsemus
Raskausajan ravitsemus vaikuttaa äidin oman hyvinvoinnin lisäksi lapsen kasvuun, kehitykseen sekä sairastumisriskiin. Kun äiti syö raskauden aikana monipuolisesti ja vaihtelevasti, helpottaa tämä lapsen tottumista uusiin ruokiin ja makuihin. Jo lapsiveden välityksellä lapsi saa monipuolisia makuelämyksiä.
Lue lisää:
Raskausajan diabeteksen ohjeita:
- Raskausdiabetes ja ruoka (pdf)
- Ruokia ja välipaloja (pdf)
Seksuaaliterveys
Alkuraskauden väsymys ja pahoinvointi aiheuttavat raskaana olevassa usein haluttomuutta seksiin. Uusi elämäntilanne hormonimuutoksineen vaikuttaa voimakkaasti naisen mieleen ja ruumiiseen. Puolison tai kumppanin halukkuuteen saattavat raskauden alussa vaikuttaa taloudelliset huolet tai huoli maailman tilasta, se minkälaiseen maailmaan uutta ihmistä aletaan odottaa.
Yhdynnöille on raskauden aikana harvoin lääketieteellistä estettä. Läheisyys, lämpö, huumori ja huolenpito ovat joka tilanteessa tärkeitä ja parisuhdetta vahvistavia asioita.
Lue lisää:
- Läheisyys ja seksi raskausaikana
- Raskaus ja seksi (Terveyskirjasto)
Suun terveydenhoito
Odotusaikana on hyvä muuttaa koko perheen tavat ja tottumukset sellaisiksi, että ne mahdollistavat tulevalle lapselle hyvän suun terveyden. Huonot hampaat eivät periydy, mutta ravintotottumukset ja hampaiden puhdistustavat siirtyvät vanhemmilta ja sisaruksilta uudelle vauvalle.
Tehostettu hampaiden hoito raskauden aikana on tärkeää, sillä raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset vaikuttavat epäedullisesti syljen koostumukseen ja altistavat äidin suun sairauksille. Myös mahdollinen alkuraskauteen liittyvä oksentelu ja tiheät välipalat rasittavat hampaita.
Lue lisää:
- Odottavan perheen suun hoito
- Odottavat perheet ja äidin suun terveydenhoito (Terveyskirjasto)
Oppaita odottajalle ja synnyttäneelle
Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle (pdf)
Apua raskauspahoinvointiin (Lopu jo!)
Katso myös
Perheen tuki -sivusto
Sivusto kokoaa yhteen tietoa mm. raskaudesta, lapsen eri kehitysvaiheista ja lapsiperheiden palveluista Helsingissä.
17.02.2021 13:41