Suoraan sisältöön

Raskaana olevat

Raskaus on mahdollisuuksien aikaa. Moni pysähtyy silloin ensimmäistä kertaa miettimään omia terveystottumuksiaan. Ravitsemus, liikunta, levon ja aktiivisuuden vaihtelu sekä päihteiden käyttö ovat asioita, joilla on oman terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi vaikutusta myös syntyvään lapseen. Raskauden aikana tehdyt elintapavalinnat vaikuttavat usein omaan ja lapsen elämään vielä vuosienkin jälkeen.
 

Alkoholi, tupakka ja muut päihteet

Päihteet haittaavat lapsen kehitystä. Neuvolassa jokaisen perheen päihteiden käyttöä arvioidaan Päihdekyselyn (laaja AUDIT-kysely) avulla.

Alkoholi on  sikiölle myrkyllinen aine, joka heikentää aivojen kehitystä ja rakennetta aiheuttaen kehitysvammaisuutta. Tupakka puolestaan aiheuttaa sikiölle hapenpuutetta ja vaikeuttaa lapsen hermoston ja aivojen kehitystä, sillä tupakansavun sisältämä nikotiini hidastaa mm. aivosolujen jakaantumista.

Lue lisää:

Apua ja tukea tupakoinnin lopettamiseen saa Tupakkaklinikalta

Liikunta

Terve odottava äiti voi jatkaa totuttuja liikuntamuotoja raskauden puoliväliin asti, ja tämän jälkeenkin kevennettyä liikuntaa. Raskaaksi tultuaan liikuntatottumuksiaan ei siis tarvitse heti muuttaa. Suositeltavia liikuntamuotoja ovat mm. kävely, hiihto, uinti, mammajumppa, pyöräily ja kevennetty kuntosaliharjoittelu.

Liikuntamuoto tulee valita niin, ettei äidin painonnousu, nivelsiteiden löystyminen, vartalon asennon muutos ja kasvava kohtu lisää riskejä, eikä liikunta aiheuta iskuja kohtuun.

Lue lisää:

Raskausajan ravitsemus

Raskausajan ravitsemus vaikuttaa äidin oman hyvinvoinnin lisäksi lapsen kasvuun, kehitykseen sekä sairastumisriskiin. Kun äiti syö raskauden aikana monipuolisesti ja vaihtelevasti, helpottaa tämä lapsen tottumista uusiin ruokiin ja makuihin. Jo lapsiveden välityksellä lapsi saa monipuolisia makuelämyksiä.

Lue lisää:

Raskausajan diabeteksen ohjeita:

Seksuaaliterveys

Alkuraskauden väsymys ja pahoinvointi aiheuttavat raskaana olevassa usein haluttomuutta seksiin. Uusi elämäntilanne hormonimuutoksineen vaikuttaa voimakkaasti naisen mieleen ja ruumiiseen.  Puolison tai kumppanin halukkuuteen saattavat raskauden alussa vaikuttaa taloudelliset huolet tai huoli maailman tilasta, se minkälaiseen maailmaan uutta ihmistä aletaan odottaa.

Yhdynnöille on raskauden aikana harvoin lääketieteellistä estettä. Läheisyys, lämpö, huumori ja huolenpito ovat joka tilanteessa tärkeitä ja parisuhdetta vahvistavia asioita.

Lue lisää:

Suun terveydenhoito

Odotusaikana on hyvä muuttaa koko perheen tavat ja tottumukset sellaisiksi, että ne mahdollistavat tulevalle lapselle hyvän suun terveyden. Huonot hampaat eivät periydy, mutta ravintotottumukset ja hampaiden puhdistustavat siirtyvät vanhemmilta ja sisaruksilta uudelle vauvalle.

Tehostettu hampaiden hoito raskauden aikana on tärkeää, sillä raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset vaikuttavat epäedullisesti syljen koostumukseen ja altistavat äidin suun sairauksille. Myös mahdollinen alkuraskauteen liittyvä oksentelu ja tiheät välipalat rasittavat hampaita.

Lue lisää:

Oppaita odottajalle ja synnyttäneelle

HUS-synnytystietoa

Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle (pdf)

Apua raskauspahoinvointiin (Lopu jo!)

Katso myös

Siirry Perheen tuki -sivustoon


Perheen tuki -sivusto
Sivusto kokoaa yhteen tietoa mm. raskaudesta, lapsen eri kehitysvaiheista ja lapsiperheiden palveluista Helsingissä.17.02.2021 13:41