Suoraan sisältöön

Neuvolaikäiset

Lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä asioista on runsaasti tietoa lastenneuvolapalvelujen sivuilla:

Neuvoloiden yhteystiedot

Lomakkeita, joista on hyötyä neuvolavastaanottoihin valmistautuessa:


Liikunta

Liikkuminen on erityisen tärkeää paitsi fyysisen kehityksen, myös lapsen psyykkisen ja sosiaalisen kehityksen kannalta. Itsensä liikuttamisen ja liikkumisen kautta lapsi tutustuu omaan kehoonsa ja ympäristöönsä. Liikkumisen kehitys etenee vaiheittain helpommista taidoista vaativampiin, hermoston kehityksen suomien valmiuksien mukaan. Kannustus ja ihailu ovat asioita, jotka edesauttavat lapsen liikkumisen ja oman kehon hallinnan opettelua. Lapsi oppii itsestään ja ympäröivästä maailmasta liikkeiden avulla.

Lue lisää:


Autoilu ja matkustaminen vauvan kanssa

Alle 1-vuotiaan lapsen paikka autossa on aina turvakaukalossa tai turvaistuimessa, selkä menosuuntaan päin. Vauvalle turvallisin paikka matkustaa on auton takapenkillä.

Yleensä vauvan kanssa matkustaminen sujuu mukavasti, mutta yllättäviin tilanteisiin kannattaa varautua. Mahdollisten tartuntatautiriskien vuoksi matkustamista kannattaa harkita tarkoin ja erityisesti rokottaminen tulee suunnitella huolellisesti. Lisäksi vauvan kanssa matkustettaessa on otettava huomioon samat riskit kuin muidenkin matkailijoiden kanssa.

Lue lisää:


Ravitsemus

Vastasyntyneen paras ja luonnonmukaisin ravinto on äidinmaito. Vauva määrää imetysrytmin. Alussa vauva saattaa syödä jopa muutaman tunnin välein, mutta vauvan kasvaessa ruokailuväli pitenee 4–6 tuntiin.

Lisämaito on hyvä antaa vauvalle kupista. Tällöin hän ei opi pulloruokinnan helppoutta ja ala syrjimään rintaa erilaisen imemistekniikan opittuaan.

Lue lisää:

Vauvan ruokailu


Suun terveys

Neuvolaikäisen lapsen hampaiden hoidon tavoitteena on lapsen purentaelimen paras mahdollinen kehittyminen, suun terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä terveet hampaat.

Tuttia kannattaa käyttää 1–1,5-vuotiaalle lapselle vain nukahtamistilanteessa ja lohdukekäytössä. Tutti kannattaa jättää kokonaan pois ennen kolmen vuoden ikää.

Suuhygienisti tekee lapselle hampaiden tarkastuksen lapsen ollessa 1–1,5 vuotta.

Lue lisää:


Uni ja nukkuminen

Vastasyntynyt nukkuu suurimman osan vuorokaudesta, mutta unen määrä vaihtelee eri vauvojen välillä keskimäärin 12 tunnista 20 tuntiin. Vauva tarvitsee unta kasvuaan ja kehitystään varten.

Unirytmin löytyminen vaatii usein aikaa ja kärsivällisyyttä vanhemmilta. Vauvan unipulmissa kannattaa kysyä apua neuvolasta tai muilta vanhemmilta.

Lue lisää:

Oppaita ja neuvoja

Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle (pdf)
[ Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri / HYKS, Synnytykset ]

Lastentalo.fi
Lastentalo.fi on erikoissairaanhoidon palvelu, jossa on tietoa lasten sairauksista, hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta.
[ HUS ]

Katso myös

Siirry Perheen tuki -sivustoon


Perheen tuki -sivusto
Sivusto kokoaa yhteen tietoa mm. raskaudesta, lapsen eri kehitysvaiheista ja lapsiperheiden palveluista Helsingissä.
18.02.2021 09:21