Hoppa till innehållet

Om HST

Ta dig smidigt fram – med metro, spårvagn, färja

När du åker metro, spårvagn eller Sveaborgsfärjan åker du med ett kollektivtrafikmedel som Helsingfors stads trafikaffärsverk, HST, ansvarar för.

Vi erbjuder allomfattande och miljövänliga trafiktjänster med såväl spårvagnslinjerna i stadskärnan som metrolinjerna mellan öst och väst. Vi håller spåren och stationerna i skick så att dina resor förlöper smidigt och tryggt under alla tider på året.

Metro- och spårvagnstrafiken är de miljövänligaste trafikformerna i huvudstadsregionen, de drivs med el som produceras genom vatten- och vindkraft. Dessutom har vi till såväl metrotrafiken som spårvägarna skaffat en ny vagnpark som sparar energi.

HST sysselsätter cirka tusen yrkespersoner inom kollektivtrafik. De kör spårvagnar och metrotåg, styr trafiken från kontrollrum, underhåller vagnparken, spår och fastigheter, planerar och genomför nya projekt samt arbetar med olika chefs- och kontorsuppgifter.

HST:s viktigaste samarbetspartner är HRT, alltså Helsingforsregionens trafik. HRT planerar rutterna och anskaffar kollektivtrafiktjänster. HRT ansvarar också för kommunikationen till resenärerna samt säljer och kontrollerar biljetter. HST opererar den metro-, spårvagns- och färjetrafik som HRT beställt.

HST i siffror: aktören för miljontals resor

  • HST äger spårvägarna, metrospåren och metrostationerna samt spårvagnarna och metrotågen i Helsingfors.
  • Varje år görs cirka 280 miljoner resor med kollektivtrafiken i Helsingfors. Av dessa reser 152 miljoner passagerare med HST: med spårvagn, metro och Sveaborgsfärjan.
  • HST äger infrastrukturen för kollektivtrafik i Helsingfors och ansvarar för trafikens utveckling och underhåll.
  • Det finns 48 km spårvägslinjer och 35 km metrolinjer i båda riktningarna. 
  • HST hade en omsättning på 200,5 miljoner euro och 1207 anställda 2018.