Ympäristö

Sähköinen raideliikenne on ilman laadun kannalta edullinen kulkumuoto. Siitä ei aiheudu lainkaan lähipäästöjä eli se ei pilaa ilmaa katuympäristössä. Matkustajat tekevät ympäristöteon käyttämällä joukkoliikennettä yksityisauton sijaan. Raideliikenteen ekologisuutta lisäävät liikennevälineiden suuri kuljetuskapasiteetti sekä kaluston kestävyys. Yksi metrojuna kuljettaa jopa saman verran matkustajia kuin 700 henkilöautoa. Pääkaupunkiseudulla metro ja lähijunat muodostavat joukkoliikennejärjestelmän rungon, ja kantakaupunkia rakennetaan raitioliikenteen varaan.

Raitio- ja metroliikenteen sekä kiinteistöjen sähkönkulutus on HKL:n merkittävin ympäristövaikutus. HKL haluaa sen vuoksi, että energian tuottamisen tapa on mahdollisimman ekologinen: pohjoismaista tuuli- ja vesivoimaa hyödyntävässä energiantuotannossa ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Vuonna 2012 HKL siirtyi käyttämään hiilidioksidipäästötöntä, vesivoimalla tuotettua sähköä. Vuodesta 2014 lähtien vesivoimaa on täydennetty tuulivoimalla. Lue lisää: matkustapuhtaasti.fi

Metro- ja raitiovaunuliikenteessä HKL säästää ympäristöä minimoimalla sähkönkulutusta. HKL vaikuttaa liikennöinnin energiankulutukseen esimerkiksi reittien suunnittelulla, kaluston tekniikalla ja kouluttamalla kuljettajia energiaa säästävään ajotapaan.

Vuonna 2018 Helsingissä ajaa 40 Artic-raitiovaunua, jotka ovat energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä kuin edeltäjänsä. Vaunu lämmitetään tehokkaalla jarruenergian talteenottomenetelmällä, ja sen LED-valaistus säästää energiaa jopa 40–60 % loisteputkivalaistukseen verrattuna. Länsimetron käyttöönotto vähentää merkittävästi kasvihuonepäästöjä ja parantaa ilmanlaatua Länsiväylän tuntumassa Espoossa ja Länsi-Helsingissä. Metron automatisointi vähentää energiankulutusta entisestään, kun energian käyttö tehostuu ja matkustajamäärät kasvavat.

HKL edistää myös pyöräilyä joukkoliikennejärjestelmän osana järjestämällä pyörien liityntäpysäköintimahdollisuuksia ja pyöräilyyn liittyviä palveluja. HKL ottaa lähivuosien aikana käyttöön 1500 pyörän ja 150 aseman kaupunkipyöräjärjestelmän tukemaan kantakaupungin joukkoliikennettä.

JAA