Esteettömyys

Esteettömyys raitiovaunussa

HKL:llä on 52 matalalattiaisella väliosalla varustettua nivelraitiovaunua ja 40 kokonaan matalalattiaista Variotram-vaunua. Kun kaikki Helsinkiin tilatut uudet Artic-vaunut on otettu käyttöön vuoden 2018 loppuun mennessä, on HKL:n koko raitiovaunukalusto vara- ja museovaunuja lukuun ottamatta matalalattiaista. 

Uusi Artic-raitiovaunu on kokonaan matalalattiainen. Tarvittaessa apuna voi käyttää pyörätuoliramppia, joka sijaitsee vaunun ensimmäisen oviparin kohdalla. Katso video pyörätuolirampin käytöstä:Artic-vaunussa on tilaa neljälle pyörätuolille tai lastenvaunuille sekä kolme invapaikkaa etuosassa ja yksi keskiovien kohdalla. Sisäänkäyntien yhteydessä on avointa tilaa ja kääntöistuimia. Leveät käytävät ja luistamaton lattia helpottavat vaunussa liikkumista, ja infotaulut sekä selkeät kuulutukset opastavat matkustamisessa. Materiaali- ja värivalinnoissa on kiinnitetty erityistä huomiota kontrasteihin näkövammaisten matkustamisen helpottamiseksi.

Esteettömyys pysäkeillä

Raitiovaunupysäkeillä kulkuväylät ovat leveät ja päällysteet tasaiset. Valkoinen huomioraita radan puolen reunakiven vieressä helpottaa pysäkkialueen havaitsemista. 

Suurin osa raitiovaunupysäkeistä on korotettu matalalattiaiseen vaunuun nousun helpottamiseksi, ja pysäkkien erilliskorokkeilla on kaiteet. 

Vilkkailla raitiovaunupysäkeillä on pysäkkikatokset, penkit tai nojauskaiteet.

Pysäkkien esteettömyystieto löytyy reittioppaasta hakemalla ”Tarkennettu reittihaku” >”Näytä esteettömyystiedot”. Pysäkin esteettömyys näkyy reittioppaassa symbolilla: joko pyörätuolimerkki täysin esteettömän pysäkin symbolina tai korotetun pysäkin merkki sellaisella pysäkillä, joka on korotettu kulkuneuvon tasoon. 

Esteettömyys metrossa

Metrojunaan on esteetön sisäänpääsy, sillä laiturin ja metrovaunun välillä ei ole kynnystä. Kaikilla metroasemilla on hissit laituritasolle.
Metromatkustamista helpottavat asemien useat havainnetoimenpiteet.

  • Kontrastiväriset vyöhykkeet varoittavat esteistä ja ilmaisevat ovien, portaiden ja hissien sijainnin. 
  • Metrolaiturin reuna on merkitty keltaisella teippiraidalla. Liukuportaat ja hissit on varustettu havaitsemista helpottavilla summereilla, minkä lisäksi hisseissä on ääniopasteet ja kutsupainikkeet pistekirjoituksella. 
  • Valaistusta on lisätty portaisiin ja muihin turvallisuuden kannalta tärkeisiin kohteisiin.

Lisäksi HKL on teettänyt kaikista Helsingin metron asemista 3D-tulostettavat kohokartat. Tiedostot voi joko ladata omatoimistesti tulostettavaksi tai tilata tulostuspalvelusta. Kartat löytyvät metroasemien omilta sivuilta.

HKL ottaa esteettömyyden huomioon metroasemien peruskorjausten yhteydessä ja tekee yhteistyötä muun muassa Näkövammaisten keskusliiton kanssa.

JAA