Tietoja HKL:stä

Sujuvasti liikenteessä – metrolla, ratikalla, lautalla tai kaupunkipyörällä

Kun matkustat metrolla, raitiovaunulla tai Suomenlinnan lautalla, käytät joukkoliikennevälinettä, jonka liikennöinnistä vastaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos eli HKL. HKL vastaa myös Helsingin kaupunkipyöräpalvelusta.

Tarjoamme kattavia ja ympäristöystävällisiä liikennepalveluja sekä kantakaupungin ratikkareiteille että idän ja lännen välisille metromatkoille. Pidämme radat ja asemat kunnossa, jotta matkasi sujuisi jouhevasti ja turvallisesti kaikkina vuodenaikoina.

Metro- ja raitiovaunuliikenne ovat pääkaupunkiseudun ympäristöystävällisimmät liikennemuodot, sillä ne kulkevat vesi- ja tuulivoimalla tuotetulla sähköllä. Olemme lisäksi hankkineet uutta, energiaa säästävää kalustoa niin metroliikenteeseen kuin raitioteille. Kaupunkipyöräily on myös päästötön ja kestävä liikkumistapa, joka täydentää joukkoliikennettä.

HKL työllistää noin tuhat joukkoliikenteen ammattilaista. He ajavat raitiovaunuja ja metrojunia, ohjaavat liikennettä valvomoissa, huoltavat kalustoa, ratoja ja kiinteistöjä, suunnittelevat ja toteuttavat uusia hankkeita sekä työskentelevät erilaisissa esimies- ja toimistotehtävissä.

HKL:n tärkein yhteistyökumppani on HSL eli Helsingin seudun liikenne. HSL suunnittelee reitit ja hankkii joukkoliikennepalvelut. HSL vastaa myös matkustajaviestinnästä sekä myy ja tarkastaa matkaliput. HKL operoi HSL:n tilaamaa metro-, ratikka- ja lauttaliikennettä.

HKL numeroina: miljoonien matkojen mahdollistaja

  • HKL omistaa Helsingin raitiotiet, metroradat ja metroasemat sekä raitiovaunut, metrojunat ja kaupunkipyörät.
  • Helsingissä tehdään vuodessa noin 252 miljoonaa joukkoliikennematkaa. Matkustajista 122 miljoonaa kulkee HKL:n kyydissä: raitiovaunulla, metrolla ja Suomenlinnan lautalla.
  • HKL omistaa Helsingin joukkoliikenneinfran ja vastaa sen kehittämisestä ja kunnossapidosta.
  • Raitioteiden linjaratapituus on 48 km ja metron linjaratapituus on 21 km kaksisuuntaista rataa. Uusi metrorata Ruoholahdesta Matinkylään lisää radan pituutta noin 14 kilometriä.
  • Vuonna 2016 käytössä on 500 kaupunkipyörää ja 50 pyöräasemaa. Vuonna 2017 palvelu kasvaa täyteen mittaansa 1500 pyörän ja 150 aseman laajuiseksi.
  • HKL:n liikevaihto oli vuonna 2015 153,9 miljoonaa euroa.
  • HKL:ssä oli vuonna 2015 henkilöstöä 1084.
JAA