Suoraan sisältöön

Raitiovaunupysäkit

Raitiovaunupysäkkejä on Helsingissä lähes 300 kappaletta. Useimmat pysäkit on korotettu, jolloin pysäkin pinta ja matalalattiavaunun kynnys ovat miltei samalla tasolla. Valtaosa pysäkeistä on katoksellisia. Raitiopysäkkejä hallinnoi HKL ja pysäkkikatoksia JCDecaux Finland Oy.

Raitiopysäkkien puhtaana- ja talvikunnossapitäjä vaihtelee sijainnin mukaan. Ajoradan keskellä olevista erillisistä pysäkeistä huolehtii HKL ja puistoalueisiin sekä kaupungin kiinteistöihin rajautuvista pysäkeistä Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. Kiinteistöjen edustalla olevista ratikkapysäkeistä huolehtivat asianomaiset kiinteistöt.

Turvallinen etäisyys pysäkin reunasta on merkitty pysäkille valkoisella reunuksella. Se toimii myös huomioraitana korkean reunakiven vieressä.

Käytäthän suojatietä rataa ylittäessäsi ja pysäkiltä poistuessasi.

Tietoa raitiovaunupysäkkien esteettömyydestä löydät Reittioppaasta hakemalla reittiä tarkennetun reittihaun kautta.

Raitiovaunupysäkit 2016
 

Katoksellisia 226
Tolpallisia 67
Yhteensä 293

 

Pysäkkinäytöt
Vilkkaimpien raitiovaunupysäkkien Helmi-pysäkkinäytöt (Helsingin liikennevaloetuus- ja matkustajainformaatiojärjestelmä) näyttävät linjoittain kahden seuraavan vaunun reaaliaikaista saapumisaikaa.

Pysäkkinäytöt tarkastavat vaunun sijainnin satelliittipaikannuksen avulla. Jos vaunu ei jostain syystä saa yhteyttä satelliittiin, pysäkkinäytöt näyttävät vaunun aikataulunmukaista saapumisaikaa (~ -merkki minuuttien edessä). Tällöin näytön ilmoittama aika ei välttämättä pidä tarkasti paikkaansa.

Pysäkkinäytöt eivät myöskään pysty näyttämään poikkeusreitillä olevien vaunujen saapumisaikoja. Tästä syystä näytöt suljetaan joskus kokonaan, jotta taulu ei antaisi matkustajille väärää tietoa. Mahdollisesta poikkeusreitistä kerrotaan kuitenkin tällöin taulun alareunassa kiertävässä infotekstissä.

Pysäkkinäyttöjen toiminnasta vastaa HSL.

Pysäkkien esteettömyysindeksi
Raitiovaunupysäkeillä mitataan mm. niiden korkeus, leveys, pituus ja sivuttaiskaltevuus, joiden arvoista lasketaan esteettömyysindeksi. Paras mahdollinen esteettömyysindeksi on 100.

2018 73,7 %
2017 73,5 %