Suoraan sisältöön

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyöriä telineessä illalla viiskulmassa.

Helsingin kaupunki tavoittelee pyöräilyn osuuden kasvattamista kaupunkiliikenteessä. Kaupunkipyöräpalvelu tukee tätä tavoitetta. 

Kaupunkipyöräpalvelun käyttäjiksi rekisteröidytään HSL:n verkkosivuilla osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät. Pyöräasemalta pyörän saa ajettavaksi rekisteröitymisen yhteydessä saatavalla pyöräilijätunnuksella tai HSL:n matkakortilla sekä avainkoodilla. Viideltä asemalta pyörän saa käyttöönsä maksukortilla ilman ennakkorekisteröitymistä.

Kaupunkipyörä on yhteiskäyttöpyörä Helsingin kantakaupungissa liikkuville, niin asukkaille kuin vierailijoillekin. Kaupunkipyöräjärjestelmä täydentää joukkoliikennepalveluja ja tuo matka-aika- ja terveyshyötyjä.

Kaupunkipyöräpalvelun alkaessa vuonna 2016 verkosto käsitti 50 pyöräasemaa ja 500 kaupunkipyörää. Kauden alkaessa 2021 kaupunkipyöriä on 3 520. Helsingissä on 242 pyöräasemaa Kehä I:n eteläpuolella. Itäisin asema on Vartioharjussa.  HKL laajensi kaupunkipyöräpalvelua Helsingissä, jonne tuli touko-kesäkuun aikana 105 uutta asemaa ja 1 050 uutta pyörää. Uudet asemat asennettiin vaiheittain. Kaikki uudet pyörät tulivat käyttöön kesäkuussa.

Espoossa pyöräasemia on 110. Espoon asemat sijoittuvat Kaakkois-Espooseen ja Leppävaaraan. Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräpalvelu toimii yhtenä kokonaisuutena.

Vantaan kaupunkipyöräpalvelu käynnistyi 3. kesäkuuta 2019. Pyöriä on 1 000 kappaletta noin 100 eri kaupunkipyöräasemalle. Asemat sijaitsevta keskusta- ja työpaikka-alueilla Tikkurilan, Aviapoliksen, Myyrmäen, Kivistön ja Koivukylän suuralueilla.

Vantaallakin pyörien käyttöönotto ja palautus tapahtuu HSL:n matkakortin ja mobiilisovelluksen avulla. Mutta Vantaan  järjestelmä on eri kuin Espoossa ja Helsingissä eikä siksi pyöriä voi käyttää ristiin näiden kahden järjestelmän välillä.

PolkupyöräPääkaupunkiseudun kunnat ja HSL ovat laatineet pyöräilyn markkinointistrategian vuosille 2016–2020. Strategian tavoitteena on kasvattaa pyöräilyä ja lisätä liikkujien ymmärrystä toisiaan kohtaan. Pyöräilyä edistetään muun muassa baanaverkkoa laajentamalla, parantamalla pyöräpysäköintiä ja kaupunkipyörillä, joiden keltainen väri on yhtenäisesti viestinnässä käytettävä pyöräilyn brändiväri.

HKL vastaa Helsingin kaupunkipyöräpalvelun hankinnasta. Sopimus on tehty kymmeneksi vuodeksi ja sen arvo on 12 950 000 euroa. Järjestelmän toimittaa konsortio Moventia & Smoove, josta Smoove toimittaa palvelun pyörät ja pyöräasemat, ja Moventia tulee huolehtimaan siitä, että asemien täyttöaste pysyy tasaisena ja pyörät ehjinä. Clear Channel Suomi Oy vastaa hankkeeseen liittyvästä mainosmediasta sekä kumppanuuksista Moventia & Smooven alihankkijana. CityBike Finland on toimittajakonsortion suomeen perustama yhtiö, joka vastaa pyörien päivittäishuollosta, asiakaspalvelusta ja siitä, että pyöräasemien täyttöaste pysyy tasaisena.

Lisätietoa:

www.hsl.fi/kaupunkipyörät, rekisteröityminen käyttäjäksi ja käyttöohjeet.

Kaupunkifillarit.fi-verkkopalvelusta näkee, millä pyöräasemilla on pyöriä saatavilla.

www.pyöräilymetropoli.fi
, HSL:n pyöräilypalvelu tarjoaa askelmerkit pyöräilyyn: seudun parhaat pyöräreitit ja neuvoja pyöräilyyn. 

www.reittiopas.fi/, reitit julkisilla, kävellen, pyörällä tai autolla – paikantava ja ajantasainen tieto.