Suoraan sisältöön

HKL:n pyöräilypalvelut

Fillari vie vauhdikkaasti stadissa

Helsinki on pyöräilijän kaupunki. Kaupungin tavoitteena on lisätä pyöräilyn osuutta liikenteessä, ja HKL on ottanut hoitaakseen kaupunkipyöräjärjestelmän kehittämisen ja pyöräilyyn liittyvien palvelujen tarjoamisen Helsingissä.

Ydinkeskustassa touko-syyskuussa palveleva Pyöräkeskus tarjoaa työkaluja ja opastusta omatoimiseen polkupyörän huoltamiseen sekä infoa kaupunkipyöristä. Pyöräkeskuksella hoituvat niin parhaiden pyöräilyreittien kysyminen kuin renkaiden täyttö.

Helsingin uusi kaupunkipyöräpalvelu avattiin toukokuussa 2016. Ensin käytössä oli 500 pyörää ja vuonna 2017 palvelu kasvoi täyteen mittaansa 1500 pyörän laajuiseksi. 2018 kaupunkipyörillä pääsi ajamaan Helsingissä jo huhtikuussa. Toukokuussa 2018 Espoo saa 70 pyöräasemaa ja 700 pyörää. Myöhemmin kesällä Espooseen asennetaan vielä 35 pyöräasemaa ja pyöriä tulee 350 lisää. Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräpalvelu toimii yhtenä kokonaisuutena.

Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä Helsingin kantakaupungissa liikkuville ja ne toimivat osana joukkoliikenteen matkaketjua tukien kestävää liikkumista. Kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään pyörien omilla sivuilla osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät.

HKL rakentaa myös polkupyörien liityntäpysäköintipaikkoja. Pyörille järjestetään liityntäpysäköinti tärkeimpiin liikenteen solmukohtiin, joista on helppo siirtyä joukkoliikennevälineeseen. Pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhteensulauttamisella voidaan vähentää henkilöautoliikennettä ja hiilidioksidipäästöjä, millä vastataan kaupungin ympäristötavoitteisiin.

Lue kaupunkisuunnitteluviraston pyöräilykatsaus 2019, jossa esitellään Helsingin pyöräliikenteen kehitystä, kaupunkilaisten mielipiteitä, pyörä- liikennehankkeita sekä pyöräilypalveluita.

JAA