Suoraan sisältöön

Kohokartat

HKL on teettänyt kaikista nykymetron asemista 3D-tulostimella tulostettavat opaskartat. Kohokartat on tarkoitettu etenkin näkövammaisten liikkumisen apuvälineeksi. Jo keväällä HKL teetti metroasemista julistemuotoiset 3D-kartat, jotka löytyvät niin metroasemilta kuin HKL:n verkkosivuiltakin kunkin metroaseman omalta sivulta.

3D-tulostettavat kohokartat on suunniteltu tulostettavaksi pursotinlaitteella esimerkiksi kirjastossa tai tulostuspalvelussa.
Karttoja pääsee lataamaan HKL:n verkkosivulta osoitteesta www.hkl.fi >Metrolla >Metroasemat. Asemakohtaisilla sivuilla on sekä ladattava tiedosto että linkki suoraan tulostepalveluun jos 3D-tulosteen haluaa tilata lasersintrattuna ja kotiin toimitettuna.

Kartat on laatinut 3D-ratkaisuihin erikoistunut suomalainen Versoteq-yritys, joka on toteuttanut näkövammaisten opasteita myös esimerkiksi Tikkurilan matkakeskukseen. Nyt laaditut metroasemien 3D-mallinnukset testattiin näkövammaisten käyttäjien kanssa etukäteen.

3D-kartat ovat yksi esimerkki kehittyvän 3D-tulostamisen hyötykäytöstä. Koska tulosteet ovat suhteellisen edullisia ja niitä otetaan vain tarpeen mukaan, on karttoihin myös helppo tehdä parannuksia havaittujen kehitysehdotusten mukaisesti.

HKL ja kartat toimittanut yritys ottavat mielellään palautetta vastaan nyt valmistuneista kartoista. Palautetta, parannusehdotuksia ja kommentteja kartoista voi lähettää osoitteeseen info@versoteq.com

Vinkkejä onnistuneeseen tulostukseen ja kartan lukemiseen:

Mallit ovat oletuksena maksimissaan 20 cm leveitä ja syviä, korkeus vaihtelee eri tasojen ja rakennusten mukaan, mutta pääsääntöisesti ne ovat muutamia senttejä korkeita.

Mallin käytettävyys ja tulostettavuus saattaa heikentyä, mikäli sitä skaalataan pienemmäksi: skaalaaminen on kuitenkin mahdollista, jos tietty 3D-tulostin ei voi tulostaa 20 cm x 20 cm aluetta suoraan.

3D-kartoissa on pohjoisnuoli, jonka pisin sakara osoittaa pohjoiseen. Kartan oikeassa ylänurkassa on lovi ja tekstit kartoissa pystyy lukemaan, kun karttaa pitää siinä asennossa. M-kirjain tarkoittaa metrolaituria, B-kirjain tarkoittaa bussipysäkkiä tai -asemaa ja T-kirjain tarkoittaa taksitolppaa. Rakennukset, käytävät, tiet, suojatiet sekä portaat, hissit ja liukuportaat on pyritty tekemään mahdollisimman helpoiksi tunnistaa. Hissikuilujen päällä on H-kirjain.

Metrokiskot ovat yleensä merkitty kahdella yhtenäisellä viivalla, jotka ovat joissain kartoissa jouduttu katkaisemaan esitysteknisistä syistä. Osa laiturin tai aseman ylimenevistä teistä ja käytävistä on myös katkaistu samasta syystä. Näitä teiden tai käytävien katkaisuja kuvaavat viisteet katkaisukohdassa. Osa kartoista on jaettu laituri- ja ylätasoon.

Laituritasolla on myös metrohaarukka, josta löytyy kyseinen asema X-merkillä. Tärkeimmät asemat Kamppi, Rautatientori ja Itäkeskus ovat merkitty soikealla merkillä, kun muut ovat sylinterin muotoisia. Metrohaarukassa on jo mukana myös Länsimetron osuus.