Suoraan sisältöön

Vapaa-aika

Vapaa-aika-osion alle on koottu kulttuuriin, liikuntaan ja muuhun vapaa-aikaan liittyviä kuvasymboleja. Näitä symboleja voidaan käyttää mm. opasviitoissa, kartoissa ja esitteissä.

Leikkivälineiden koho-opasteet ja niihin liittyvät symbolikuvat kehitettiin Helsinki kaikille -projektin suunnitteluhankkeessa, jossa koottiin ulkokäyttöön tarkoitettujen koho-opasteiden suunnitteluohje ja työstettiin pilottituotteitta kohokartoista. Nämä symbolit ja opasteet on suunniteltu erityisesti näkövammaisille henkilöille tarkoitettuihin koho-opasteisiin ja -karttoihin. Hanke toteutettiin yhdessä Helsingin kaupungin Käsityöpajan, Näkövammaisten Keskusliiton, Invalidiliiton ja Sito Oy:n kanssa. Leikkivälineopasteista voi tiedustella lisää Helsinki kaikille -projektista.

Liikuntalajeja ja niiden ohjausta kuvaavat vinjettikuvat on kehitetty Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry:n toimesta. Vinjetit auttavat lajien hahmottamisessa ja uusien lajien kokeilu- ja oppimistilanteissa. Vinjettien toteutuksesta on vastannut graafikko Arto Nyyssönen. Lisätietoja vinjeteistä ja niiden käytöstä voi kysyä VAU:sta: Aija Saarelta (aija.saari(at)vammaisurheilu.fi) tai Jukka Parviaiselta (jukka.parviainen(at)vammaisurheilu.fi).

Museo
 
 

Museo. Kuvassa on rakennus, joka muodostuu neljästä pylväästä ja harjakatosta. Valkoinen tausta.

museo.jpg
museo.ai

Museo. Kuvassa on rakennus, joka muodostuu neljästä pylväästä ja harjakatosta. Tumma tausta.

museo.jpg
museo.ai


Teatteri
 
 

Teatteri. Kuvassa on kaksi naamiota, joista toinen on iloinen ja toinen surullinen. Valkoinen tausta.

teatteri.jpg
teatteri.ai

Teatteri. Kuvassa on kaksi naamiota, joista toinen on iloinen ja toinen surullinen. Tumma tausta.

teatteri.jpg
teatteri.ai


Uimahalli

 

Uimahalli. Kuvassa on ylhäällä harjakatto, katon alla on uimari aaltojen päällä. Valkoinen tausta.

uimahalli.jpg
uimahalli.ai

Uimahalli. Kuvassa on ylhäällä harjakatto, katon alla on uimari aaltojen päällä. Tumma tausta.

uimahalli.jpg
uimahalli.ai


Uintipaikka
 
 
Uintipaikka. Kuvassa henkilön pää ja hartiat näkyvät vedestä, vettä kuvaa kaksi aaltoviivaa. Sininen tausta.
SFS: 4424

Uintipaikan, luontopolun ja nähtävyyden merkit löytyvät standardista SFS 4424 Ulkoilun ja liikunnan merkit.

Merkkejä voi käyttää mm. luontokohteiden, puistojen, liikuntapaikkojen ja ulkoilureittien opasteissa.

Standardia myy Suomen Standardoimisliitto.

 


Luontopolku

 
Luontopolku. Kuvassa on käpy. Sininen tausta.
Lähde: SFS 4424
 

Nähtävyys-merkki
 
 
Muu nähtävyys. Kuvassa on Hannunvaakuna. Sininen tausta.
Lähde: SFS 4424
 

LEIKKIVÄLINEIDEN KOHO-OPASTEET
 
 
Nämä leikkivälineiden kohosymbolit ja -opasteet on suunniteltu Helsingin Ratsaspuiston esteettömän leikkipaikan opasteita varten.  Kuvissa on mukana lapsen hahmo, jonka mittasuhteet on sovitettu leikkivälineiden kokoon.

Hiekkapöytä
 
 

Hiekkapöytä. Kuvassa vasemmalla on hiekkapöytä kuvattuna ylhäältäpäin. Keskellä on lapsen hahmo ja oikeassa reunassa pyörätuolissa istuva henkilö hiekkapöydän ääressä. Oikeassa yläkulmassa on pistekirjoitusteksti. Valkoinen tausta.

hiekkapöytä.jpg
hiekkapöytä.ai

Hiekkapöytä. Kuvassa vasemmalla on hiekkapöytä kuvattuna ylhäältäpäin. Keskellä on lapsen hahmo ja oikealla pyörätuolissa istuva henkilö hiekkapöydän ääressä. Tumma tausta.

hiekkapöytä.jpg
hiekkapöytä.ai


Hiekkapöytä asennetaan hiekkalaatikon reunaan ja muotoillaan, siten, että sen äärelle pääsee pyörätuolissa.
 

Karuselli
 
 

Karuselli. Kuvassa on pyöräkaruselli kuvattuna ylhäältäpäin. Kuvassa on kehä, jossa näkyy pieninä levennyksinä pyörien istuimet. Karusellin oikealla puolella on lapsen hahmo. Oikeassa yläkulmassa on pistekirjoitusteksti. Valkoinen tausta.

karuselli.jpg
karuselli.ai

Karuselli. Kuvassa on pyöräkaruselli kuvattuna ylhäältäpäin. Kuvassa on kehä, jossa näkyy pieninä levennyksinä pyörien istuimet. Karusellin oikealla puolella on lapsen hahmo. Tumma tausta.

karuselli.jpg
karuselli.ai

Ratsaspuiston leikkipaikalta löytyvä karuselli on polkupyöräkaruselli ja symbolissakin on kuvattu pyöräkarusellin satulat.  

Keinu
 
 

Keinu. Kuvassa on keinuistuin ja istuimen ketjut kuvattuna edestäpäin. Keinun oikealla puolella on lapsen hahmo. Oikeassa yläkulmassa on pistekirjoitusteksti. Valkoinen tausta.

keinu.jpg
keinu.ai

Keinu. Kuvassa on keinuistuin ja istuimen ketjut kuvattuna edestäpäin. Keinun oikealla puolella on lapsen hahmo. Tumma tausta.

keinu.jpg
keinu.ai


Leikkikatos
 
 

Leikkikatos. Kuvassa on harjakattoinen rakennus, jossa on katto ja seinät. Katoksen sisällä on lapsen hahmo. Oikeassa yläkulmassa on pistekirjoitusteksti. Valkoinen tausta.

leikkikatos.jpg
leikkikatos.ai

Leikkikatos. Kuvassa on harjakattoinen rakennus, jossa on katto ja seinät. Katoksen sisällä on lapsen hahmo. Tumma tausta.

leikkikatos.jpg
leikkikatos.ai


Liukumäki
 
 

Liukumäki. Kuvassa on liukumäki, jonka yläpäähän johtaa portaat. Liukumäen oikealla puolella on lapsen hahmo. Oikeassa yläkulmassa on pistekirjoitusteksti. Valkoinen tausta.

liukumäki.jpg
liukumaki.ai

Liukumäki. Kuvassa on liukumäki, jonka yläpäähän johtaa portaat. Liukumäen oikealla puolella on lapsen hahmo. Tumma tausta.

liukumäki.jpg
liukumäki.ai


Mahalauta hiekkalaatikon yhteydessä
 
 

Mahalauta. Kuvassa on mahalauta, muotoiltu levy kuvattuna ylhäältäpäin. Hiekkalaatikkoa kuvaa ruudutettu kuvio. Mahalaudan oikealla puolella on lapsen hahmo. Oikeassa yläkulmassa on pistekirjoitusteksti. Valkoinen tausta.

mahalauta.jpg
mahalauta.ai

Mahalauta. Kuvassa on mahalauta, muotoiltu levy kuvattuna ylhäältäpäin. Hiekkalaatikkoa kuvaa ruudutettu kuvio. Mahalaudan oikealla puolella on lapsen hahmo. Tumma tausta.

mahalauta.jpg
mahalauta.ai

Mahalauta on levy, josta lapsi yltää maaten käsillä hiekkaan. Mahalauta voidaan asentaa joko hiekkalaatikon reunaan tai hiekkalaatikon keskelle.  

Makuukeinu
 
 

Makuukeinu. Kuvassa on varsi, jonka päällä on levytaso ja kiinnipitokahva. Keinu on kuvattu sivustapäin. Keinun vieressä on lapsen hahmo. Oikealla yläkulmassa on pistekirjoitusteksti. Valkoinen tausta.

makuukeinu.jpg
makuukeinu.ai

Makuukeinu. Kuvassa on varsi, jonka päällä on levytaso ja kiinnipitokahva. Keinu on kuvattu sivustapäin. Keinun vieressä on lapsen hahmo. Tumma tausta.

makuukeinu.jpg
makuukeinu.ai

Makuukeinu on vaakasuunnassa edestakaisin liikkuva pieni keinu jonka päällä voi istua tai maata.  

Poni, puinen eläinpatsas
 
 

Poni. Kuvassa on ponin hahmo kuvattuna sivustapäin. Ponin vieressä on lapsen hahmo. Oikeassa yläkulmassa on pistekirjoitusteksti. Valkoinen tausta.

poni.jpg
poni.ai

Poni. Kuvassa on ponin hahmo kuvattuna sivustapäin. Ponin vieressä on lapsen hahmo. Tumma tausta.

poni.jpg
poni.ai

Ratsaspuiston varusteisiin kuuluu kolme erikokoista ponipatsasta ja Poni-opaste kehitettiin kuvaamaan niitä.  

Varsikeinu
 
 

Varsikeinu. Kuvassa on A-kirjaimen muotoinen keinulaite, jonka keskellä on tukivarsi pystysuunnassa. Keinun oikealla puolella on lapsen hahmo. Oikeassa yläkulmassa on pistekirjoitusteksti.  Valkoinen tausta.

varsikeinu.jpg
varsikeinu.ai

Varsikeinu. Kuvassa on A-kirjaimen muotoinen keinulaite, jonka keskellä on tukivarsi pystysuunnassa. Keinun oikealla puolella on lapsen hahmo. Tumma tausta.

varsikeinu.jpg
varsikeinu.ai


VAU:N LAJI- JA OHJAUSVINJETIT
 
 
Tänne on koottu muutama esimerkki urheilu- ja liikuntalajien opastamiseen ja opettelemisen avuksi kehitetyistä vinjettikuvista.  Lisätietoja vinjeteistä ja niiden käytöstä voi kysyä VAU:sta Aija Saarelta (aija.saari(at)vammaisurheilu.fi) tai Jukka Parviaiselta (jukka.parviainen(at)vammaisurheilu.fi).

Pyörätuolicurling
 
 
Pyörätuolicurling. Kuvassa on pyörätuolissa istuva henkilö, jolla on kädessä curling-kiveen johtava pitkä varsi. Kuvattuna sivustapäin.

Lähde: VAU
 

Maalipallo
 
 
Maalipallo. Kuvassa on makaava henkilö, pallon eteen heittäytyvä maalivahti.

Lähde: VAU
 

Jalkapallo
 
 
Jalkapallo. Kuvassa on jalkapallo ja sen vasemmalla puolella näkyy jalat säärestä alaspäin. Jaloissa on nappulakengät.

Lähde: VAU
 

Suunnistus
 
 
Suunnistus. Kuvassa on puun oksa, josta roikkuu rastilippu.

Lähde: VAU
 


21.10.2020 12:41