Hoppa till innehållet

Öronakupunktur

Missbrukarpoliklinerna erbjuder öronakupunktur i fem punkter som en del av planmässig, helhetsbetonad vård.

Inom missbrukarvården används en metod för öronakupunktur i fem punkter som kan användas i alla skeden av återhämtning, vid såväl vård av akuta abstinenssymtom som mer långvarig rehabilitering. Akupunktur kan även användas för att stödja nykterhet eftersom man med hjälp av den kan lindra begär efter rusmedel och minska stress. Akupunktur är effektivast i kombination med annan vård.

Akupunkturnålarna sätts i vissa punkter i ytterörat. Nålarna som används är små och sticks ytligt i huden. Med rätt teknik gör behandlingen inte alls eller mycket lite ont. Via akupunkturpunkterna kan man lindra smärtor samt lugna ned och slappna av både kropp och sinne. Med hjälp av akupunktur kan man även minska sömnproblem och stress.

Behandlingen genomförs oftast i en tyst, öppen grupp. Nålarna får stå kvar i huden i regel cirka 40-45 minuter. I början ges behandling oftare men efter att man börjar må bättre kan man så småningom förlänga tiden mellan besöken.

Förutsättningar för användning:

Grupperna för öronakupunktur är avsedda för klienter med en gällande vårdkontakt på en lokal missbrukarpoliklinik. Öronakupunktur ska ingå i klientens vårdplan.

Tillgängliga språk:

finska, svenska, engelska, ryska

Verksamhetsställen och kontaktinformation:

För tjänsten svarar:

Social-, hälsovårds- och räddningssektorn


Suomeksi » | På svenska | In English »