Hoppa till innehållet

Bröstcancerscreening

Vid bröstcancerscreening, det vill säga mammografi, strävar man efter att genom att undersöka brösten hitta bröstcancer då den är i ett tidigt skede. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer bland kvinnor.

Helsingfors stad erbjuder alla 50-68-åriga kvinnor avgiftsfri bröstcancerscreening med två års mellanrum. Kvinnor kallas årligen till mammografiundersökning när de fyller jämna år.

Vid mammografiundersökningen röntgas båda brösten med en röntgenapparat som är planerad för ändamålet. Genom screeningen kan man upptäcka även sådana knutor som ännu inte går att känna med händerna. Skötaren placerar brösten i en press på screeningnivå. Det kan kännas aningen obehagligt, men varar endast några sekunder. Om brösten är mycket ömma, till exempel precis före menstruationen, är det bästa att komma överens om en annan tidpunkt för screeningen.

Helsingfors stads mammografiundersökningar sköts av Synlab (Fredriksgatan 48, 00100 Helsingfors).

Man kommer till mammografiscreeningen med ett personligt kallelsebrev där det finns en individuell tid för screening. Om tiden inte passar dig kan du ändra den enligt anvisningarna i kallelsen.

Förutsättningar för användning:

Kvinnor i åldern 50-68 år

Tjänsten är avsedd för helsingforsbor.

Tillgängliga språk:

finska, svenska

Läs mer:

För tjänsten svarar:

Social-, hälsovårds- och räddningssektorn


Suomeksi » | På svenska | In English »