Hoppa till innehållet

Inledning av försäljning och servering av mat

Du måste anmäla oss när du grundar en ny livsmedelslokal, som t.ex. en restaurang, livsmedelsaffär, cafe, matbil, bageri, nätbutik eller ett lager. Du måste också anmäla om betydande ändring av verksamheten samt byte av företagare.

På basen av din anmälan får vi information om din verksamhet och livsmedelslokalen blir en del av regelbunden livsmedelsövervakning, dvs. den inspekteras regelbundet. Livsmedelsövervakningen kan även hjälpa och anvisa dig gällande ärenden inom livsmedelssäkerhet.

Hur behandlingen av ärendet fortskrider:

Så här gör du en anmälan om en livsmedelslokal:

1. Gör anmälan i god tid eller minst fyra veckor innan du inleder verksamheten.
2. Gör anmälan elektroniskt via ilppa.fi-sidorna. Om anmälan inte lyckas via ilppa, kan du fylla i en Word-blankett. Bifoga livsmedelslokalens bottenplan. Anmälningsblanketter och anvisningar till att göra anmälan hittar du på våra nätsidor.
3. Vi behandlar din anmälan så fort som möjligt. Vi tar kontakt, om vi behöver tilläggsinformation.
4. Vi skickar ett intyg om att ärendet har behandlats.




Behandlingstid:

Vi strävar efter att behandla din anmälan inom 7 dygn.

Giltighetstid:

Behandling av anmälan är avgiftsbelagd. Livsmedelsövervakningens taxa finns på våra nätsidor.

Ytterligare upplysningar:

Livsmedelsövervakningen rådger dig per telefon vardagar kl 9-11 tel. 09 310 14000 och per epost elintarviketurvallisuus@hel.fi.

E-tjänster


Kräver identifiering
Elektronisk behandling
Privatkunder
Företags- och samfundskunder

Förutsättningar för användning:

Att använda tjänsten kräver autentisering antigen med personliga bankkoder, med mobil id.

Tjänsten tillgänglig dygnet runt varje dag

Suomi.fi-fullmaktskod:

Ympäristöterveydenhuollon ilmoitukset

Tillgängliga språk:

finska, svenska

Verksamhetsställen och kontaktinformation:



För tjänsten svarar:

Stadsmiljösektorn

Suomeksi » | På svenska | In English »