Hoppa till innehållet

Uträttande av ärenden för en annan person i klientportalen Maisa

I klientportalen Maisa kan du ge rätt till någon annan att uträtta ärenden för dig. På det sättet kan till exempel klientens anhöriga använda Maisa istället för dem.

Du kan ge någon annan rätt att uträtta ärenden för dig i Maisa eller genom att hämta en fullmakt till social- och hälsovårdens verksamhetsställe.

Uträttande av ärenden för en annan person enligt åldersgrupp

Klienter under 18 år

Som vårdnadshavare kan du i Maisa uträtta ärenden för ett barn under 18 år. När man sköter ärenden för barn i åldern 12–17 år är Maisainnehållet inte lika omfattande som när barnet är under 12 år.

Myndiga och äldre personer

En myndig person kan ge rätt till en valfri person att uträtta ärenden för dem. En äldre person kan t.ex. en anhörig rätt att uträtta ärenden för dem.

Man kan ge rätt att uträtta ärenden i olika omfattningar

Den som ger rätten kan själv bestämma i vilken omfattning någon annan får uträtta ärenden för dem.

  • Fulla rättigheter: den som får rätten har samma rättigheter och tillgång till samma uppgifter som den som ger rätten.
  • Tidsbeställning och meddelanden: den som får rätten har begränsade rättigheter. Man kan t.ex. inte se diagnoser eller listan på mediciner, men man kan beställa tider för den som gett rätten och skicka meddelanden.
  • Endast läsrättigheter: den som har fått rätten ser alla uppgifter, men kan inte beställa tider eller skicka meddelanden.

Hur ger man rätt att uträtta ärenden i Maisa?

  1. Logga in på Maisa antingen på www.maisa.fi eller via applikationen på telefonen.
  2. Välj i menyn ”Uträtta ärenden för en annan person/apparater”.
  3. Fyll i uppgifterna och ge rätt att uträtta ärenden till den person du önskar. Definiera vilka rättigheter du vill ge. Klicka sedan på ”Skicka”.

Ytterligare information om Maisa finns på www.maisa.fi. På samma sida hittar du svar på ofta ställda frågor.23.05.2022 13:58