Hoppa till innehållet

Läckert i Helsingfors

Stadens värde kan även mätas utifrån den matkultur den har att erbjuda, och Helsingfors upplever för tillfället en blomstrande period av rik matkultur. Utbudet av restauranger i stenstadens kvarter är bättre än någonsin tidigare. Saluhallarna och torgen som säljer färsk närproducerad mat vimlar av folk. Stadsodlingarna grönskar nu på platser där man tidigare enbart såg betong och asfalt.

Matevenemang såsom Strömmingsmarknaden som ordnats sedan 1743 och Restaurangdagen som nått världsomfattande karnevaldimensioner samlar stadens alla generationer till ett och samma bord. Man kommer även längre ifrån för att beundra den aktiva matkulturen, och nordisk mat som vunnit popularitet, syns även i Helsingfors. Det moderna gatuköket håller på att få fotfäste och kompletterar de allt ambitiösare restaurangupplevelserna som köksmästarna bjuder på.

Främst är det fråga om arbetet på gräsrotsnivån som lyft upp Helsingfors. Detta arbete har sitt ursprung i stadsbornas egen initiativförmåga. Det är inte enbart fråga om några få Michelin-belönade restauranger, utan även om att god mat finns i till exempel i hemmen och på skolornas matbord.

Här några utvalda läckerheter!

Slakthuset – ständigt i rörelse, utvecklas hela tiden, men blir aldrig riktig färdigt.

Det är slakthusområdet! Slakthuset blev färdigt 1933 och fungerade då som stadens slakteri. Nu övertar stadsborna de historiska faciliteterna. De första restaurangerna och butikerna har redan inlett sin verksamhet i den ruffiga miljön, och under paradisäppelträden har det redan ordnats ett flertal glada evenemang. Slakthusets enastående stämning gör det möjligt för restauranger, evenemang och kultur att leva i gott samförstånd. I Slakthuset kan stadens modigaste krögare pröva sina vingar. Från andra sidan Långa bron sprider sig de ljuvligaste dofter så det är bara att komma och sätta sig till bords!

Torgkvarteren

Ett stort projekt under det senaste året har varit att omforma innerstadens Torgkvarter från att ha varit ämbetsverk till ett levande rum för stadsborna, må det sedan gälla restauranger eller butiker. I Bryggeriet på Sofiagatan brygger man öl och i Lampaska huset hittar man Pekka Terävä som håller i sleven. Av torgkvarteren har en liten evenemangsoas vuxit upp där man firar små som stora händelser, från matevenemang utomhus till Tomasmarknaden.

Restaurangdagen

Restaurangdagen är en matkarneval som fick sin början i Helsingfors och är en dag då tusentals människor över hela världen grundar en restaurang för en dag. Syftet med dagen är att ha kul, dela med sig av nya materfarenheter och njuta gemensamt av miljön. 

Stadsodling

I Helsingfors har man alltid odlat aktivt och i takt med stadsodlingens världsomfattande brytningsskede har även Helsingfors börjat grönska mer än tidigare. Staden har traditionellt hyrt ut odlingslotter och områden i koloniträdgårdar för stadsdels- och koloniodlarföreningars bruk, men under de senaste åren har även andra rörelser som grundats på aktiva stadsbors initiativ lyft fram odlingsivern. Om du vill böka omkring med andra gröna fingrar, ta modigt kontakt med till exempel miljöföreningen Dodo eller föreningen för nyttoväxter eller ta dig ut och granska Skördekartan!

Matkulturstrategi

Syftet med stadens matkulturstrategi är att uppnå en stad med ännu läckrare mat som stadsborna kan vara stolta över och som för gästerna är en upplevelse. De viktigaste punkterna i strategin är återupplivandet av torg- och saluhallsverksamheten, stadsodling, ekoprogrammet för barnmat, kompostering och utvecklande av miljöansvaret. Helsingfors deltar även aktivt i Delice, det internationella nätverket för matstäder.

HelsinkiMenu-restaurangerna bjuder på smakupplevelser tillredda av säsongens bästa finska råvaror.05.11.2020 14:13