Hoppa till innehållet

Borgmästarens självständighetsfest för fjärdeklassarna

Ellinoora uppträde för gästerna på 2018 års fest. Foto: Pertti Nisonen    
 

Varje år bjuds alla som går i fjärde klass i skolorna i Helsingfors in till borgmästarens självständighetsfest. Alla elever får en personlig inbjudan till balen i Finlandiahuset av borgmästaren.

Borgmästarens traditionella firande av självständigheten för alla fjärdeklassare i Helsingfors skolor flyttas på grund av coronavirussituationen till våren 2021. Avsikten var att ordna festen i Finlandiahuset torsdagen den 3 december. Festen har redan ordnats 24 gånger tidigare.

Till festen bjuds hela åk fyra i skolorna i Helsingfors, och i år är sammanlagt över 6500 elever och lärare inbjudna. 

Självständigheten firas med tre likadana fester enligt följande tidtabell: Fest 1 kl. 9.30-11.15, fest 2 kl. 12.45-14.30 och fest 3 kl. 16.00-17.45.

Kalasfint mitt under skolvardagen

Borgmästare Jan Vapaavuori deltar i festen med fjärdeklassarna nu för fjärde gången. "Det är frågan om ett av årets roligaste men också mest värdefulla arbetsuppdrag. Barnens glädje är medryckande och festen är ett bra tillfälle för en själv att tänka på självständigheten som något roligt som berör alla. Jag anser att fyrornas självständighetsfest är en av stadens viktigaste traditioner."

Efter att barnen skakat hand med värdarna får de undersöka festlokalen och smaka på de salta och söta godbitarna som skapats av köksmästare Markku Luola tillsammans med Finlandia-restaurangen. Circus Helsinki underhåller skolbarnen när de anländer till huset och väntar på att få skaka hand.

Borgmästaren håller tal till sina gäster varefter vi hör gästernas tal på både finska och svenska. Stämningen höjs när man tillsammans sjunger Vårt Land, till ackompanjemang av Gardets musikkår.

Stjärnartisten är en överraskning ända tills festdagen

Efter festens traditionella avsnitt stiger en stjärnartist upp på scen. Denne hålls hemlig ända fram till festdagen.

Under de senaste åren har stjärnor såsom Krista Siegfrids, Molly, Elastinen, JVG, Mikael Gabriel och Ellinoora uppträtt på festen.

Stämningen tätnar under dansen

Efter konserten börjar balen.

Barnen har förberett sig för självständighetsfesten genom att lära sig traditionella danser och festetikett. Dansen leds av ett par som dansar på scenen så att barnen lättare ska minnas dansstegen.

Gardets musikkår står för festens välkomst- och dansmusik.


Lång tradition

Borgmästarens självständighetsfest startades på initiativ av den före detta överborgmästaren Eva-Riitta Siitonen. Hon ansåg att det var viktigt att barnen får uppleva feststämning mitt i skolvardagen. Den första självständighetsfesten för barn ordnades 1997. Överborgmästare Jussi Pajunen hann stå värd för festen 12 gånger och beskriver den som arbetsårets absoluta höjdpunkt. 

Evenemanget väcker årligen internationell uppmärksamhet.

Följ med festen på Helsingforskanalen
Helsingforskanalen sänder dagens fester direkt.
Du kan även se fjolårets festyra på Helsingforskanalen.20.08.2020 09:59