Hoppa till innehållet

Borgmästarens självständighetsfest för fjärdeklassarna

Ellinoora uppträde för gästerna på 2018 års fest. Foto: Pertti Nisonen    
 

Helsingfors stad har ordnat en självständighetsfest i Finlandiahuset för fjärdeklassister i Helsingfors sedan år 1997. Borgmästaren, tidigare stadsdirektören, är värd för festen som samlar alla barn i tioårsåldern. Tyvärr står coronaläget som hinder för en gemensam fest för tusentals barn i år 2021, precis som ifjol. Festen ordnas dock skolspecifikt den 14 december.

Under åren före 2020 ordnades festen som tre olika tillställningar under samma dag med totalt 6 000 deltagare. År 2020 beslöt man att flytta festen till våren 2021 på grund av coronaläget, men på våren tvingades man igen att flytta festen till höstterminen 2021. Planen var att det skulle ordnas två festdagar i november och december; en för de nuvarande fjärdeklassisterna och en för fjolårets fyror, alltså de nuvarande femteklassisterna. Totalt ingick cirka 12 000 barn i den här gruppen.

Trots coronaläget vill staden erbjuda alla elever i årskurs 4 och 5 möjligheten till en oförglömlig fest. Man kommer att fira självständigheten med skolspecifika fester i december 2021.

Skolorna kommer att ordna en bal för årskurs 4 och 5 där vårdnadshavarna kan delta som publik om de använder ansiktsmask. Förutom dans innehåller programmet också festservering samt en förhandsinspelad hälsning från borgmästare Juhana Vartiainen och biträdande borgmästare för fostran och utbildning Nasima Razmyar. Helsingfors evenemangsstiftelse ansvarar för festernas helhetsplanering.

För media

Exakt tidpunkt för festen som ordnas i december meddelas på den här sidan första veckan i november (vecka 44).
Medieförfrågningar: city.helsinki@hel.fi
05.11.2021 13:26