Hoppa till innehållet

Ansökan till förskolan

I Helsingfors ordnas förskoleundervisning i många daghem och vissa skolor. Du hittar förskolornas verksamhetsställen här. Undervisningen ges fyra timmar per dag under skolornas verksamhetstider. 

Mer information om att söka till förskoleundervisning för verksamhetsåret 2023–2024 kommer i november.

Ansökan om förskoleplats för verksamhetsåret 2022-2023

Ansökan om plats inom kommunal förskoleundervisning görs via e-tjänsten (öppnas i en ny flik). Vid behov kan pappersblanketten skickas till Småbarnspedagogikens servicehandledning, PB 51300, 00099 Helsingfors stad.

Ansökan till förskoleundervisning, pdf (öppnas i en ny flik)

Hakemus esiopetukseen, pdf (aukeaa uuteen välilehteen)

Application form for pre-primery education, PDF (opens in a new tab)

Ansökan om plats inom privat förskoleundervisning görs genom att skicka in en pappersblankett direkt till ett privat daghem. 

Flytt under förskoleåret

Om barnets hemadress ändras under förskoleåret och meningen är att ansöka om en ny plats inom förskoleundervisningen, ska detta göras via e-tjänsten för kommunal förskoleundervisning. När det gäller privat förskoleundervisning, ska ansökan göras direkt till önskat daghem. 

I enlighet med förskoleundervisningens grunder för antagning anvisas barnet en plats inom förskoleundervisning inom förskoleundervisningens elevantagningsområde enligt barnets hemadress. Om det önskade verksamhetsstället för förskoleundervisning är beläget i ett annat elevantagningsområde, kan platsen beviljas på grundval av principen för sekundär elevantagning om lediga platser finns där. En plats inom förskoleundervisning i ett annat elevantagningsområde än det som är i enlighet med barnets hemadress garanterar inte att den grundläggande utbildningen skulle fortsätta i samma område. 

Småbarnspedagogik ordnas för att komplettera förskoleundervisningen enligt familjens behov. Man behöver inte söka separat till småbarnspedagogiken som kompletterar förskoleundervisningen.

Tvåårig förskoleundervisning

Helsingfors deltar i det nationella försöket med tvåårig förskoleundervisning. Barn som deltar i försöket har valts och det är inte möjligt att söka till försöket via e-tjänsten eller Asti-tjänsten. Mer information om tvåårig förskoleundervisning.


Småbarnspedagogikens och förskoleundervisningens servicehandledning ger råd i frågor kring ansökan via e-post: varepalveluohjaus@hel.fi eller per telefon på 09 310 80488. Telefontjänsten har öppet mån.–fre. kl. 9–15.

02.09.2022 09:24