Suomi | Svenska | English
Selkokieli | Lättläst språk
Viittomakieli | Teckenspråk
Suomi | Svenska | English | Pусский | Deutsch | 日本語
Suomi | Svenska | English | Eesti keel | Français | Pусский | Soomaali | Türkçe | Español | بالعربية | 中文 | فارسی
Helsingfors erbjuder massor av möjligheter att njuta av närliggande natur såväl på havet och i skogen som i andra naturmiljöer. Att röra sig i naturen har blivit allt populärare. Det har dock lämnat spår i stadsnaturen: nedskräpningen har ökat och växtligheten har flytt från de nya stigarna i naturskyddsområdena. På den här sidan hittar du tips för utfärder i Helsingfors natur och för hur du rör dig ansvarsfullt på stigarna i naturområdena.
En ansvarsfull utfärd lämnar inga spår i naturen.
Populära rekreationsområden används av många, vilket kan leda till slitage på naturen. Känsliga naturområden tål inte att många trampar omkring utanför de markerade stråken. När växtligheten trampas ner försvinner den, stigarna blir bredare och det kan också uppstå nya stigar. Miljön och artbeståndet förändras, och naturen kanske inte återgår till sitt tidigare tillstånd även om besökartrycket skulle minska. Coronapandemin har ökat besökarantalet och slitaget i Helsingfors närliggande natur, och även stigarna i naturskyddsområdena har snabbt blivit bredare.
I naturskyddsområdena på Borgnäset och Kallviksåsen har man byggt staket för att naturen utanför stigarna ska bevaras och för att de områden som slitits helt kala ska ha möjlighet att återhämta sig.
I populära friluftsområden uppstår lätt mindre stigar i anslutning till de markerade rutterna och naturstigarna. Att hålla sig på de markerade rutterna och den huvudsakliga stigen är ett enkelt sätt att skydda naturen.
Hur ser slitage ut och hur kan man röra sig ansvarsfullt i naturen? Besök skyddsområdet i Stenuddens gamla skogsområde genom att titta på en video på Helsingforskanalen.
Skydda naturen – håll dig på stigen
Genom att bekanta dig med utfärdsmålet redan i förväg gör du utfärden smidigare och hittar lättare lämpliga vägar och eventuella tjänster. Bläddra bland utfärdstipsen och läs mer om Helsingfors naturområden:
Gränsmärke för naturskyddsområde.
Naturskyddsområdenas främsta uppgift är att skydda områdets natur. Därför har användningen av naturskyddsområden begränsats med fridlysningsbestämmelser. Många naturskyddsområden är dock också populära rekreationsområden. Kontrollera på kartan om ditt utfärdsmål ligger i ett naturskyddsområde och klicka på området för att läsa fridlysningsbestämmelserna i beslutet. I restriktionerna för naturskyddsområdena finns områdesspecifika skillnader, men också gemensamma regler och rekommendationer för alla.
I ett naturskyddsområde njuter man av naturen på dess egna villkor.
Helsingfors har ungefär 130 kilometer strandlinje och 300 öar. Webbplatsen Naturvisdom för båtägare informerar både gamla skeppare och nya båtägare om hur de kan njuta av sjöstaden Helsingfors med respekt för naturen. Ungefär hälften av Helsingfors naturskyddsområden finns i skärgården, och under häckningstiden (vanligen 1.4–15.8) är det helt förbjudet att ta i land på vissa öar och fågelskär. Man ska också hålla ett avstånd på 25–50 meter till dessa öar när man rör sig på vattnet.
Skärgårdsnaturen är också känslig för slitage och nedskräpning. Ett enkelt sätt att skydda även de havsnära naturobjekten är att bekanta sig med de markerade rutterna och områdenas regler redan i förväg. På webbplatsen Naturvisdom för båtägare hittar du tips på hur du rör dig smart på vattnet och på de närliggande öarna.
Tidtabellerna för förbindelsebåtarna till Helsingfors öar finns i HRT:s reseplanerare när de har publicerats. Se också kartan över Helsingfors fiskevatten.
Den karga skärgårdsnaturen ger inte mycket skydd för den ruvande ådan, som litar på sin skyddsfärg.
Den som rör sig i naturen har ett stort ansvar för hur naturen mår, men lyckligtvis är det enkelt att göra en ansvarsfull utfärd. När ett naturområde har många besökare blir deras roll ännu viktigare. Å andra sidan kan även ett enda fall av oförsiktig hantering av eld, en olaglig lägereld eller en lös hund på ett fågelskär orsaka omfattande skador.
Så här njuter du av Helsingfors natur på ett smart sätt:
Om du upptäcker en brand i ett naturområde ska du ringa det allmänna nödnumret 112. Via det allmänna nödnumret når du vid behov också polisen och båtpolisen.
Om du under häckningstiden 1.4–15.8 ser någon som går i land på en skyddad holme eller någon som rör sig på vattnet i ett fredat fågelvattenområde, ska du ringa 112. Om du är osäker på om det som sker är lagligt kan du under tjänstetid kontakta naturövervakaren (tfn 050 364 9001) eller miljötjänsterna (kundtjänsten tfn 09 310 22111).
Man kan meddela Helsingfors stad om olovliga eldplatser och nedskräpade kokskjul via responssystemet. En öppen eld i ett naturskyddsområde är alltid olaglig och ska släckas. I brådskande fall ska man kontakta polisen via nödnumret.
Information om frivilligverksamhet för Helsingfors natur och parker finns på webbplatsen för frivilligverksamhet.
Det är enkelt att göra en ansvarsfull utfärd.
Helsingfors naturområden används av många. Bara Fårholmen hade år 2020 ungefär 200 000 besökare (Eco Public besökarräknare), vilket motsvarar antalet besökare i Sibbo storskogs och nästan även Koli och Repovesi nationalparker. En del naturområden i Helsingfors beräknas ha rentav miljontals besökare per år.
Utmärkning av rutter, förbättring av skyltningen och utarbetande av utfärdsstrukturer som styr människor på ett lämpligt sätt har en viktig roll i stödjandet av hållbar rekreationsanvändning. Helsingfors stads miljötjänster inleder år 2022 beredningen av riktlinjer för naturtjänster. Riktlinjerna för naturtjänster blir en helhetsplan för hurdana tjänster, såsom naturstigar, fågeltorn och informationstavlor, som ska finnas på olika håll i Helsingfors.
Det första så kallade Helsingforsdasset stod klart år 2021. Det miljövänliga utedasset betjänar besökare i Borgnäsets naturområde. I naturskyddsområdena har man satt upp informationstavlor som berättar om den känsliga naturen och uppmanar besökarna att hålla sig på stigen i de områden där naturen är särskilt känslig.
Du kan följa aktuella frågor och stämningar gällande Helsingfors natur, från naturskyddsområden till parker, på Facebooksidan Kaupunkiluonto Helsingissä.
Skyltningen och utfärdsstrukturerna främjar hållbar rekreationsanvändning.
Bilder: Raisa Ranta