Hoppa till innehållet

Rekreation för kropp och själ

Rekreationstjänster är bland de viktigaste av ekosystemtjänsterna som stadsnaturen erbjuder. Naturen upplevs som en central kvalitetsfaktor i stadsmiljöer: den erbjuder estetiska värden, mångahanda landskap och variation av dessa samt en miljö där man kan uppleva de olika årstiderna. Trots urbanisering är naturen viktig för majoriteten av människorna.

Vistelser i grönområden har en positiv inverkan på stadsbornas psykiska välmående. I naturen och i synnerhet på de egna favoritplatserna upplevs ”återhämtning”: man slappnar av och blir lugnare, tankarna klarnar och koncentrationsförmågan skärps.

Naturaktiviteter utgör en del av rekreationen. För några kan det vara viktigt med att spana efter fåglar, fotografera eller observera naturens mångfald i sig. För andra erbjuder naturen trivsamma förhållanden för fysiska aktiviteter: promenader med eller utan stavar, cykling, vandring och rastning av hundar. Även i skolor kan den närliggande naturen utnyttjas både i miljöfostran och under gymnastiklektioner.

Att värdesätta och njuta av den egna närliggande naturen kan hjälpa stadsborna till att leva hållbarare. Man behöver inte åka långt för rekreation om man har förmåga att njuta av tjänsterna som stadens egna ekosystem erbjuder.06.12.2019 11:54