Suoraan sisältöön

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Epäiletkö koronavirustartuntaa? Hakeudu testiin.

Miten koronavirukselta voi suojautua?

Ajankohtaista koronasta – Helsingissä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Mitkä ovat koronavirustartunnan oireet?

Koronaviruksen oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. 

Miten toimia, jos sinulla on koronavirustartunnan oireita?


Tee oirearvio verkossa osoitteessa Omaolo.fi

Aloita tekemällä oirearvio. Jos oireesi ovat lieviä, voit varata Omaolon kautta ajan koronavirustestiin. Saat ajanvarauksesta muistutuksen tekstiviestillä. Jos oireesi ovat vaikeita, oirearvion täyttämisen jälkeen ammattilainen kartoittaa tilanteesi.

Ajanvarausta ja terveydenhuollon ammattilaisen yhteydenottoa varten sinun pitää tunnistautua sähköisesti esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Voit tunnistautuneena varata Omaolo-palvelussa ajan itsellesi ja myös alle 15-vuotiaalle lapsellesi.

Kaipaatko lisätietoa koronavirustestauksesta?

Lisätietoa koronvirustestauksesta voit lukea Koronavirustestaus Helsingissä sivulta. Saat tarvittavat ohjeet mahdollisesta testiin saapumisesta, kun olet tehnyt Omaolon oirearvion ja sinulle suositellaan koronatestiä. 

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita koronavirusneuvontaan

Jos sinulla on koronavirustartunnan oireita ja tarvitset toimintaohjeet, soita Helsingin koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18). Koronavirusneuvonnasta voit varata ajan koronavirustestiin. 

Kun koronavirusneuvonta on kiinni ja koronaan viittaavat oireet ovat lieviä, odota seuraavaan päivään.


Jos asia ei voi odottaa koronaneuvonnan aukeamista tai kyse on muusta kiireellisestä sairaudesta, palvelee sinua päivystysapu, p. 116 117. 

Hätätilanteessa soita 112.

Hengitystieinfektio-oireiset ja koronapotilaat hoidetaan 1.10. alkaen omalla terveysasemalla

Hengitystieoireista kärsivät ja covid-19-tautia sairastavat helsinkiläiset hoidetaan 1. lokakuuta alkaen asiakkaan omalla terveysasemalla. Toiminta Laakson ja Malmin koronaterveysasemilla on lakannut 30. syyskuuta.

Jos hengitystieoireisella tai covid-19-tautia sairastavalla on tarve hoitajan- tai lääkärin arvioon, kannattaa ensin tehdä oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai ottaa yhteyttä koronaneuvontaan p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18) tai oman terveysaseman palvelunumeroon. Suoraan terveysasemalle ei pidä tulla, vaan ole aina etukäteen yhteydessä ammattilaiseen puhelimella tai sähköisesti.

Miten toimia, jos olet altistunut koronavirukselle?

Altistumisesta on tietoa sivuilla Koronavirustestaus Helsingissä, Koronavilkku hälyttää – kuinka toimin? ja Ohjeita karanteenissa olevalle

Selkokielinen ohjeistus: Epäiletko koronavirustaruntaa?

Selkokielinen materiaali koronaviruksesta löytyy selkosivuilta

Tarvitsetko apua ja tukea – tietoa kätevästi verkosta

Elämässä tulee toisinaan eteen tilanteita, joita et ole osannut odottaa. Ahdistuksen, huolen, terveysongelmien tai esimerkiksi työttömyyden kohdatessa voit kääntyä sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisten puoleen. Tutustu verkkosivuun osoitteessa hel.fi/apuajatukea.

Coronavirus information in different languages

Coronavirus information in different languages
30.11.2021 17:51