Suoraan sisältöön

Epäiletkö koronavirusta?

Toimi näin, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

Jos mahdollista, tee koronaviruskysely verkossa (omaolo.fi). Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella. Tee kysely

Jos oireesi ovat lieviä – jää kotiin

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lieventää kipu- ja särkylääkkeillä.

Jos oireesi vaativat hoitoa

Jos et selviä kotihoidolla, soita arkisin kello 7–16 Helsingin koronavirusneuvonnan numeroon 09 310 10024 ja muina aikoina Päivystysavun numeroon 116 117.

Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia hengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus.

Hätätapauksissa soita 112.

Aika koronavirustestiin verkosta

Koronavirustartuntaa epäilevä voi nyt tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin verkossa tekemällä oirekyselyn osoitteessa omaolo.fi. Testiin voi hakeutua myös soittamalla koronavirusneuvontaan tai Päivystysapuun.

Kaupungin selkosivuilla on lisätty linkit selkokokieliseen materiaaliin koronasta.

Sosiaali- ja terveyspalveluja avautuu asteittain – myös kesä tuo muutoksia aukioloaikoihin

Kesäkuun alusta lähtien Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluja avautuu asteittain koronatilanteen helpottuessa. Myös kesäkauden alku tuo joitakin muutoksia palveluihin. 

Terveysasemat palvelevat kesäkuukausina arkisin kello 8 -16. Tämä koskee myös Kalasataman terveysasemapalveluja. Kaupunki ryhtyy kesällä avaamaan hammashoitoloita asteittain, jotta suun terveyden palveluja voitaisiin tarjota helsinkiläisille hiukan laajemmin. Aikuisille päihde- ja mielenterveyskuntoutujille tarkoitetut Symppikset avaavat kesäkuusta alkaen toimintaansa käynnistämällä jälleen palvelujaan. Helsingissä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat palaavat hallitusti ja asteittain työtoimintaan lähipalveluna 1.6. alkaen. Vammaisten työ- ja päivätoiminnan osalta aukeavat hallitusti ja asteittain 1.6. alkaen vammaistyön toimipisteet Cäpsä, Töölö ja Vallila sekä Haavikon opetus- ja aikuiskasvatuskeskus. Helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille tarkoitetut palvelukeskukset ovat edelleen kiinni. Myös omaishoidon toimintakeskukset ovat kiinni. Tilannetta seurataan tarkkaan ja toimintaa avataan heti kun se on mahdollista.
Sosiaali- ja terveyspalveluja avautuu asteittain – myös kesä tuo muutoksia aukioloaikoihin

Tarvitsetko apua ja tukea - tietoa kätevästi verkosta

Elämässä tulee toisinaan eteen tilanteita, joita et ole osannut odottaa. Ahdistuksen, huolen, terveysongelmien tai esimerkiksi työttömyyden kohdatessa voit kääntyä sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisten puoleen. Tutustu verkkosivuun osoitteessa www.hel.fi/apuajatukea

Sote-palveluiden muutoksia koottu yhteen

Koronaviruksen hoito on aiheuttanut palveluiden sulkemisia ja aukiolomuutoksia monissa Helsingin sosiaali- terveyspalveluissa. Näistä sote-palvelujen muutoksista on tehty verkkosivu, jota päivitetään sitä mukaa kun uutta tietoa tulee. Sivulla kerrotaan mm. neuvola- ja perhekeskuspalveluista, Seniori-infosta ja hammashoidosta. Löydät palvelut helposti, koska ne ovat sivulla aakkosjärjestyksessä.

Koronapotilaat hoidetaan Laaksossa ja Malmilla

Kaikki helsinkiläiset hengitystieoireiset, lääkärin kiireellistä arviota vaativat potilaat, ohjataan koronaterveysasemille. Muilla terveysasemilla ei hoideta hengitystieoirepotilaita.

Soita aina ensin koronavirusneuvontaan tai Päivystysapuun. Saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia.

Asiakkaita palvellaan koronavirusterveysasemilla kiireellisyysjärjestyksessä. Asemille ei ole ajanvarausta.

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Malmin ja Laakson neuvolapalvelut muista toimipisteistä

Malmin neuvolan asiakkaita palvellaan Kallion, Itäkadun ja Vuosaaren perhekeskuksissa sekä Kivelän sairaalassa. Äitiysneuvolan lääkärit palvelevat Itäkadun perhekeskuksessa ja lastenneuvolan lääkärit ottavat vastaan Vuosaaren perhekeskuksessa. Laakson neuvolan asiakkaita palvellaan maanantaista 23.3. alkaen Kivelän sairaalassa (rakennus 25) 3. kerroksessa.

Herttoniemen sairaalasta tarvittaessa varasairaala koronaviruspotilaille

Herttoniemen sairaalaan suunnitellaan varasairaalaa koronaviruspotilaille. Varasairaalan tarkoituksena on varmistaa sairaansijojen riittävyys epidemian laajentuessa. Herttoniemeen voidaan avata 300–400 sairaansijaa. Tarvittaessa sairaala voidaan ottaa käyttöön viikossa.

Vierailut kielletty sairaaloissa ja asumispalveluissa

Keskiviikosta 20. toukokuuta alkaen omaiset voivat tavata seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa asuvia läheisiään ulkona. Tapaamisista on sovittava erikseen omaisen hoitopaikan kanssa. Tapaamisen kesto on 15–30 minuuttia. Vierailut on kielletty sairaaloissa, jotta potilaita ja asiakkaita voidaan suojella koronavirustartunnalta mahdollisimman hyvin.

Kiireetöntä hammashoitoa siirretään

Hammashoiton kiirettömiä ajanvarauksia siirretään koronavirusepidemian jälkeiselle ajalle. Kaupunki ottaa yhteyttä asiakkaisiin vastaanottoaikojen siirtämisten osalta. Voit myös itse siirtää vastaanottoaikaa maanantaista torstaihin kello 7 - 18 ja perjantaisin kello 7 - 15 soittamalla numeroon 09 310 51400 tai sähköisesti hammashoidon asiointipalvelussa helsth.terveytesi.fi/. Suun terveydenhuollon chat on auki arkisin kello 8 - 15 osoitteessa www.hel.fi/hammashoito.

Kiireellinen hammashoito turvataan. Soita aina ensin ajanvaraukseen. Saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia. Kiireellinen hammashoidon ajanvaraus palvelee numerossa 09 310 51400 arkisin kello 7 - 14 ja numerossa 09 471 71110 iltaisin kello 14 - 21 ja viikonloppuisin kello 8 - 21.

Kaupunki ei peri maksuja peruuttamatta jääneistä ajanvarauksista

Helsinki on päättänyt toistaiseksi keskeyttää sakkomaksujen perimisen sellaisista ajanvarauksista ja palveluista, jotka jäävät peruuttamatta tai käyttämättä. Tavallisesti käyttämättömästä sosiaali- ja terveydenhuollon ajanvarauksesta peritään 40 euron maksu.

Helsinki-apu yli 70-vuotiaille helsinkiläisille

Helsinki-apu on puhelin- ja asiointiapupalvelu ikääntyneille helsinkiläisille. Uusi palvelu mahdollistaa avun tarpeessa olevien yli 70-vuotiaiden helsinkiläisten turvallisen kauppa-, asiointi- ja keskusteluavun. Palvelun tuottavat yhteistyössä Helsingin kaupunki ja Helsingin seurakuntayhtymä.

Ruokakasseja jaetaan eri puolilla kaupunkia

Myllypuron ruokajako ja seurakuntien yhteisöruokailut sekä useat muut helsinkiläiset ruokajaot ovat sulkeneet ovensa toistaiseksi koronaviruksen takia. Korvaavana apuna jaetaan valmiiksi pakattuja ruokakasseja eri puolilla kaupunkia, jotta ihmisten pärjäämisen kannalta välttämätön ruoka-apu saadaan poikkeusoloissakin turvattua. Jakelu jatkuu toistaiseksi ja kasseja on jaossa niin pitkään kuin niitä kunakin päivänä riittää.

Helsinki tarjoaa päivittäisen lämpimän aterian asunnottomille 24.4. alkaen

Helsinki tarjoaa asunnottomille mahdollisuuden päivittäiseen lämpimään ateriaan perjantaista 24.4. alkaen. Ruokaa varaudutaan tarjoamaan lähes 400 ateriaa päivässä yhdeksässä jakelupisteessä eri puolilla kaupunkia. Jakelupisteet

Perherauhan julistus

Perherauhan julistus haastaa kaikki meidät huolehtimaan epävarmoina aikoina perheen hyvinvoinnista. Julistus myös muistuttaa, että apua on saatavilla, jos perherauha särkyy. Katso myös www.perherauhanjulistus.fiJAA
03.06.2020 14:28