Suoraan sisältöön

Ohjeita eristyksessä olevalle

Mitä eristyksellä tarkoitetaan?

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi tartunnan saaneita henkilöitä on määrätty eristykseen.

Eristyksen tarkoituksena on estää koronaviruksen tarttuminen eteenpäin muihin ihmisiin. Eristyspäätös on tehty tartuntatautilain nojalla.

Eristyksen kesto

Eristyksen kesto kerrotaan sinulle, kun sinut määrätään eristykseen. Lieväoireisen eristys kestää yleensä oireiden alkamisesta 10 päivää ja koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevan 14 päivää.

Ennen eristyksen päättymistä pitää olla kaksi oireetonta päivää. Jos tartuntasi on todettu näytteenotossa ja olet oireeton, eristyksen kesto on 10 päivää näytteenottopäivästä lukien.

Jos sinulla on oireita 10 päivän eristyksen jälkeen, ota yhteyttä helsingin epidemiologiseen toimintaan, p. 09 310 51222 (joka päivä klo 9-15.30). Voit myös jättää yhteydenottopyynnön osoitteeseen tartuntataudit@hel.fi. Älä kuitenkaan lähetä sähköpostilla koronaan liittyviä tai muita terveystietojasi.

Jos oireesi ovat lieviä, etkä tarvitse jatkoa eristykseen, mutta tarvitset sairauslomaa, ole puhelimitse yhteydessä terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.

Jos olet ollut oireeton kaksi päivää ennen eristyksen päättymistä, eikä sinulla ole oireita myöskään eristyksen päätyttyä, voit jatkaa elämää normaalisti, turvavälit, hyvän käsihygienian sekä maskisuositukset huomioiden. Jos sinulle kuitenkin tulee oireita uudelleen, hakeudu koronatestiin.

Miten eristys tarkoittaa?

Eristyksen ajan vietät asunnossasi. Sinun pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä asunnossasi. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita ja ruoka pitää tilata.

Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa yhteyttä sosiaalipalvelujen koronanumeroon 09 310 21175.

Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitäisi pysytellä erillään myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä.

Sinun on vältettävä ihmiskontakteja silloinkin, kun sinun on esimerkiksi pakko ulkoiluttaa koiraa tai viedä roskat.

Sairauden hoito

Voit sairastaa taudin kotona, jos oireesi ovat lievät, etkä kuulu riskiryhmiin. Hoitava terveyskeskuslääkärinne tai työterveyslääkärinne arvioi tilanteesi ilmoittaessaan koronanäytetuloksen. Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilanne heikkenee, soita koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (auki joka pävä klo 8-18). Muina aikoina soita Päivystysapuun, p. 116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on äkillinen rintakipu, soita hätänumeroon 112.

Jos lapsellesi tulee jokin seuraavista oireista, hakeutukaa mahdollisimman pian lääkärin hoitoon - taudinaiheuttajasta tai perussairaudesta riippumatta. 

  • hengitysvaikeuksia
  • iho on sinertävä tai harmaa
  • lapsi ei juo tarpeeksi
  • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
  • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
  • lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä
  • oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera.

Ansiomenetyksen korvaus

Eristyksen aiheuttaman ansiomenetyksen takia olet oikeutettu saamaan tartuntatautipäivärahaa. Sitä haetaan Kansaneläkelaitoksesta (Kela). Hakemuksen liitteeksi saat Helsingin kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin kirjoittaman eristyspäätöksen. Eristyspäätös lähetetään sinulle kirjattuna kirjeenä tai salatulla sähköpostilla automaattisesti. Sinun on toimitettava hakemus Kelaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun sinut on määrätty eristykseen.

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Suomessa työskentelevä EU-maan, Eta-maan tai Sveitsin kansalainen voi saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka ei kuuluisi Suomen sairausvakuutukseen.

Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.

Lähikontakteihinne otetaan yhteyttä karenteenista

Helsingin epidemiologinen toiminta kartoittaa lähikontaktisi ja määrittää heille karanteeniajat. Karanteenin kesto on 10 päivää lukien viimeisestä lähikontaktista sairastuneeseen. 

Eristystä on noudatettava

Tartuntatautiviranomaisen määräämää eristystä on ehdottomasti noudatettava. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta, vaikka ei toimillaan tartuttaisi ketään, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Katso myös

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta - Kuinka saada todistus sairastetusta koronasta esimerkiksi matkaa varten?

Helsingin kaupungin koronavirusuutiset


Coronavirus information in different languages

Coronavirus information in different languages04.08.2021 10:15