Suoraan sisältöön

Miten toimia koronavirustestin jälkeen?

Koronavirustestillä eli COVID-19-näytteellä testataan, onko testattavalla koronavirustartunta. Jos sinulta on mahdollisen koronavirustartunnan vuoksi otettu koronavirustesti, miten näytteenoton jälkeen tulisi toimia?

Pysy kotona, kunnes tulokset vahvistetaan

Testituloksen saaminen kestää noin päivän. Jos et ole saanut testitulosta tekstiviestillä kolmen päivän kuluessa, tarkista testitulos osoitteesta Omakanta.fi. Jos testitulos ei näy Omakanta.fi-sivulla, voit soittaa Helsingin koronavirusneuvontaan (ma–pe klo 8-16), p. 09 310 10024.

Muiden ihmisten suojelemiseksi sinun tai testissä käyneen lapsesi on pysyteltävä kotona ainakin testituloksen vahvistumiseen saakka. Esimerkiksi kaupassa tai apteekissa ei pidä käydä.

Oireettomat perheenjäsenet eivät ole karanteenissa näytevastauksesi odotusaikana, mutta heidän on syytä varmistaa työnantajaltaan, voivatko he mennä töihin.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkekuljetukset. Soita tarvittaessa sosiaalineuvontaan, p. 09 310 44400 (arkisin klo 9–16).

Jos asiasi koskee koronatartunnan oireita, voit kysyä koronasta myös hel.fi-sivujen chatbotista (livechat-mahdollisuus arkisin klo 9–14), jonka kuvake on tämän sivun oikeassa alakulmassa.

Jos testitulos on positiivinen eli sinulla tai lapsellasi on koronavirustartunta

Saat tekstiviestin, jossa lukee "Koronatestisi on positiivinen, eli sinulla on koronavirustartunta". 

Vältä kontakteja, kunnes olet oireeton tai oireesi ovat selvästi helpottuneet. Jos tarvitset sairauslomaa, toimi työ- tai opiskelupaikkasi normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Jos oireesi pahenevat, tee koronaoirearvio omaolo.fi -palvelussa kysy koronasta hel.fi-sivujen chatbotista (livechat-mahdollisuus arkisin klo 9–14), jonka kuvake on tämän sivun oikeassa alakulmasassa, tai ole yhteydessä terveysasemallesi puhelimitse tai Maisa.fi-palvelussa ma­–pe klo klo 8–16 .

Lisätietoja koronavirustautiin sairastuneelle

Tässä epidemiatilanteessa tartunnanjäljitystä tehdään vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa koronavirustartunnan saaneita ei enää pääsääntöisesti aseteta tartuntatautilain mukaiseen eristykseen eikä altistuneita karanteeniin.

Jos sinut on määrätty tartuntalain mukaiseen eristykseen, saat siitä erilliset ohjeet ja sinun tulee noudattaa niitä.

Miten toimia, jos testitulos on positiivinen eikä sinulla ole mitään oireita

Käytä erityisen huolellisesti kasvomaskia, kun tapaat muita kuin samassa taloudessa asuvia. Pyri välttämään ylimääräisiä kontakteja ja ylläpidä kodin ulkopuolella turvavälejä muihin henkilöihin. Huolehdi myös hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Suosittelemme jäämään pois lähityöstä viiden vuorokauden ajaksi. Ole yhteydessä omaan työnantajaasi tai esimerkiksi opiskelupaikkaasi ja kysy, onko sinun mahdollista tehdä etätöitä tai opiskella etänä noin viiden päivän ajan. Jos etätyöskentely ei ole mahdollista, sovi poissaolosta tai työhön tulosta huolellisesti suojautuneena työnantajasi kanssa. Lähtökohtaisesti sairauslomaa ei myönnetä, jos henkilö on oireeton.

Jos sinulle tulee lieviäkin oireita, jää kotiin toipumaan.

Lisäohjeita hengitystieinfektio-oireisille ja koronaan sairastuneille


Jos testitulos on negatiivinen eli koronavirustartuntaa ei todeta

Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Koronatestisi tulos oli negatiivinen eli näytteessä ei ilmennyt koronavirusta”. On kuitenkin tärkeää, että pysyttelet karanteenin kaltaisissa olosuhteissa niin kauan, kuin sinulla on oireita. Lapsi voi palata päiväkotiin silloin, kun oireet ovat selvästi helpottaneet.


Jos tarvitset todistuksen koronavirustestistä, voit ladata Omakannasta EU:n koronatodistuksen, joka sisältää myös EU:n testitulostodistuksen. Todistuksessa näkyy uusin testitulos. Tieto siirtyy Omakantaan noin viidessä päivässä, odotathan rauhassa.

Jos vointi heikkenee ja koet, että et pärjää kotona

Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai kysy koronasta www.hel.fi-sivujen chatbotista (livechat-mahdollisuus arkisin klo 9-14).

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 ma-pe klo 8–16.

Jos sinulla on vakavampia oireita, kuten hengenahdistusta tai heikkenevä yleisvointi ja mietit päivystykseen hakeutumista, soita päivystysapuun, p. 116 117.

Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Koronavirusneuvonta tarjoaa apua kaupunkilaisille, jotka kokevat altistuneensa koronavirukselle tai jotka oireiden perusteella arvelevat saaneensa tartunnan. Koronavirusneuvonta »

Katso myös

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta
Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle (THL)
EU:n koronatodistuksen saa Omakannasta
Helsingin kaupungin koronavirusuutiset
Coronavirus information in different languages


03.02.2023 09:23