Suoraan sisältöön

Miten toimia koronavirustestin jälkeen?

Koronavirustestillä eli COVID-19-näytteellä testataan, onko testattavalla koronavirustartunta. Jos sinulta on mahdollisen koronavirustartunnan vuoksi otettu koronavirustesti, miten näytteenoton jälkeen tulisi toimia?

Pysy kotona, kunnes tulokset vahvistetaan

Testituloksen saaminen kestää noin päivän. Jos et ole saanut testitulosta tekstiviestillä kolmen päivän kuluessa, tarkista testitulos osoitteesta Omakanta.fi. Jos testitulos ei näy Omakanta.fi-sivulla, voit soittaa Helsingin koronavirusneuvontaan (auki joka päivä klo 8-18), p. 09 310 10024.

Muiden ihmisten suojelemiseksi sinun tai testissä käyneen lapsesi on pysyteltävä kotona ainakin testituloksen vahvistumiseen saakka. Esimerkiksi kaupassa tai apteekissa ei pidä käydä.

Oireettomat perheenjäsenet eivät ole karanteenissa näytevastauksesi odotusaikana, mutta heidän on syytä varmistaa työnantajaltaan, voivatko he mennä töihin.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkekuljetukset. Jos sinulla on vaikeuksia saada apua kaupassa tai apteekissa käyntiin, kerrothan huolesi sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiselle. Voimme järjestää apua. Soita tarvittaessa sosiaalipalvelujen koronanumeroon 09 310 21175.

Jos asiasi koskee koronatartunnan oireita, soita koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18).

Jos testitulos on positiivinen eli sinulla tai lapsellasi on koronavirustartunta

Saat tekstiviestin, jossa lukee "Koronatestisi on positiivinen, eli sinulla on koronavirustarunta". Ilmoitamme tuloksia myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Suosittelemme, että ilmoitat mahdollisesta altistumisesta lähikontakteillesi. Tämä voi nopeuttaa tartunnanjäljittämistä useita päiviä.

Saat myös tekstiviestin, jossa on linkki tietoturvalliseen verkkolomakkeeseen. Siinä sinulta kysytään keskeisiä tietoja sinun tai lapsesi tartunnasta. Lomakkeeseen kirjaudutaan suomi.fi –tunnistautumisella. Täytettyäsi lomakkeen, saat Koronavilkku-koodin tekstiviestillä, jos käytät sovellusta. Koronavilkku-koodin sisältävä tekstiviesti tulee klo 820 välisenä aikana. Koodi on voimassa 12 tuntia. Jos aikaikkuna menee ohi, koodin voi saada myös eristyssoiton yhteydessä.  

Jos et voi täyttää sähköistä lomaketta, pyydämme sinua kirjaamaan itsellesi ylös vastaukset näytteenoton yhteydessä saamasi ohjeen kysymyksiin.

Olemme sinuun vielä henkilökohtaisesti yhteydessä eristyspäätöksestä ja tartunnanjäljityksestä. Soitto tulee numerosta 09 310 10020, muusta 09 310 -alkavasta numerosta tai tuntemattomasta numerosta. Lisätietoja eristyksestä: hel.fi/eristysohje.

Katso myös

Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle (THL)

EU:n koronatodistuksen ja koronapassin saa Omakannasta


Jos testitulos on negatiivinen eli koronavirustartuntaa ei todeta

Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Koronatestisi tulos oli negatiivinen eli näytteessä ei ilmennyt koronavirusta”. On kuitenkin tärkeää, että pysyttelet karanteenin kaltaisissa olosuhteissa niin kauan, kuin sinulla on oireita. Lapsi voi palata päiväkotiin silloin, kun oireet ovat selvästi helpottaneet.

Jos näytteesi on otettu karanteenin aikana (kuudentena päivänä altistumisesta), negatiivinen testitulos kumoaa karanteenipäätöksen. Tässä tapauksessa saat uuden karanteenipäätöksen automaattisesti.

Jos tarvitset todistuksen koronavirustestistä, voit ladata Omakannasta EU:n koronatodistuksen, joka sisältää myös EU:n testitulostodistuksen. Todistuksessa näkyy uusin testitulos. Tieto siirtyy Omakantaan noin viidessä päivässä, odotathan rauhassa.

Jos vointi heikkenee ja koet, että et pärjää kotona

Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita Helsingin koronavirusneuvontaan (auki joka päivä klo 8-18), p. 09 310 10024 ja muina aikoina Päivystysapuun p. 116 117. Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Koronavirusneuvonta tarjoaa apua kaupunkilaisille, jotka kokevat altistuneensa koronavirukselle tai jotka oireiden perusteella arvelevat saaneensa tartunnan. Koronavirusneuvonta »

Coronavirus information in different languages

Coronavirus information in different languages26.11.2021 12:48