Suoraan sisältöön

Miten toimia koronavirustestin jälkeen?

Koronavirustestillä eli COVID-19-näytteellä testataan, onko testattavalla koronavirustartunta. Jos sinulta on mahdollisen koronavirustartunnan vuoksi otettu koronavirustesti, miten näytteenoton jälkeen tulisi toimia?

Pysy kotona kunnes tulokset vahvistetaan

Koronavirustestin tuloksen valmistuminen kestää muutaman päivän. Muiden ihmisten suojelemiseksi sinun tulee pysytellä kotona ainakin testituloksen vahvistumiseen saakka.

Esimerkiksi kaupassa tai apteekissa ei olisi suotavaa käydä. Jos sinulla on vaikeuksia saada apua kaupassa tai apteekissa käyntiin, ilmaisethan huolesi sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiselle. Voimme järjestää apua.

Jos näytteesi on otettu karanteenin aikana alkaneiden oireiden vuoksi, normaali testitulos ei kumoa aiempaa karanteenipäätöstä.

Jos testitulos on positiivinen eli sinulla on koronavirustartunta

Saat soiton tuntemattomasta numerosta. Ilmoitamme tuloksia myös iltaisin ja viikonloppuisin. Saat puhelimessa tarkemmat ohjeet.

Tuloksen ilmoittamisen jälkeen Helsingin epidemiologinen toiminta on sinuun yhteydessä karanteeni- ja eristyspäätösten ja tartunnanjäljityksen osalta.

Jos testituloksesi on negatiivinen eli sinulla ei todeta koronavirustartuntaa

Saat tekstiviestin, jossa lukee "Testituloksesi on normaali (negatiivinen)". On kuitenkin tärkeää, että pysyttelet karanteenin kaltaisissa olosuhteissa niin kauan kuin sinulla on oireita. Lapsi voi palata päiväkotiin, kun oireet ovat selvästi helpottaneet.

Jos näytteesi on otettu karanteenin aikana, normaali testitulos ei kumoa aiempaa karanteenipäätöstä eli sinun tulee pysyä kotona karanteenin loppumiseen saakka.

Jos vointisi heikkenee ja koet, että et pärjää kotona

Soita Helsingin koronavirusneuvontaan (joka päivä klo 8–18) p. 09 310 10024.

Kun koronavirusneuvonta on kiinni ja koronaan viittaavat oireet ovat lieviä, odota seuraavaan päivään. Jos asia ei voi odottaa koronaneuvonnan aukeamista tai kyse on muusta kiireellisestä sairaudesta, palvelee sinua Päivystysapu, p. 116 117.

Hätätilanteessa soita 112.

Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on tartunnan oireita

Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on koronavirustartunnan oireita. Näitä ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Ohjeet seuraavilla kielillä (pdf)08.09.2020 15:28