Suoraan sisältöön

Korona ja lasten harrastustoiminta Helsingin kaupungin hallinnoimissa tiloissaPääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjaus 27.4.2021:
Uimahallit, museot ja kulttuuritalot on suljettu 16. toukokuuta saakka.


Kirjastojen palvelut, nuorisotyö, vuonna 2001 syntyneiden sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuudet sekä erityisuimakortin haltijoiden uintimahdollisuus jatkuvat rajoitetusti 16. toukokuuta saakka.

 

Edelleen voimassa olevia suosituksia ja ohjeistuksia
- pidä vähintään kahden metrin turvaväli muihin
- yski ja aivasta nenäliinaan tai hihaan
- huolehdi käsihygieniasta
- kaikilta yli 12-vuotiailta edellytetään kasvomaskin käyttöä kaupungin hallinnoimissa sisätiloissa. Kasvomaskia ei tarvitse käyttää sisätiloissa terveydelliseen esteen takia tai liikuntasuorituksen aikana.


KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA / PÄIVITETTY 28.4.2021

 
IKÄMÄÄRITTELYYN LIITTYVÄT KYSYMYKSET 

KYSYMYS: Mitkä ovat tällä hetkellä harrastustoimintaan osallistuvien ikää koskevat määrittelyt? Minkä ikäiset saavat harrastaa, mitä ja missä?  

VASTAUS: 

Kaupungin hallinnoimat sisätilat:
Toukokuun 3. päivästä lähtien toimintaa voidaan tarjota rajoitetusti sisätiloissa vuonna 2001 syntyneille ja sitä nuoremmille. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta 27.4.2021.

Edellä mainittuja sisätiloja ovat esim.: joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat; tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat. 

Kaupungin hallinnoimat ulkotilat:
Vuonna 2001 syntyneiden ja tätä nuorempien ohjattu harrastustoiminta on ollut mahdollista ulkotiloissa rajoitetusti 19.4.2021 alkaen.

Myös muut kuin liikuntaharrastukset ovat mahdollisia ulkotiloissa. Lisäksi nuorisotyön toteuttaminen rajatuissa ryhmissä ulkona on mahdollista.

Toukokuulle myönnettyjä 12–20-vuotiaiden ulkokenttävuoroja voi käyttää. Seuroja ei laskuteta ulkokenttien käytöstä ajalta 19.–30.4.2021.

Harrastustoiminta voi käynnistyä tekonurmi-, yleisurheilu- ja pesäpallokentillä. Luonnonnurmikentille pääsee, kun kenttien nurmi kestää käyttöä. Luonnonnurmikenttien aukeamisesta tiedotetaan erikseen. Ulkoliikuntapaikkojen pukukoppitilat ovat edelleen kuitenkin kiinni, mutta WC-tilat ovat avoinna.


KYSYMYS: Onko mahdollista järjestää lapsi-vanhempi-ryhmätoimintaa ulkona? 
 

VASTAUS: Ei ole. Pääkaupunkiseudun kuntien 15.4.2021 päätöksen mukaan, ohjatut ulkoliikuntaharrastukset on kaupungin hallinnoimissa ulkotiloissa avattu vuonna 2001 syntyneille ja sitä nuoremmille 19.4.2021 alkaen. Vain ohjaaja/valmentaja voi olla tätä vanhempi. 

KYSYMYS: Voiko aikuisten valmennustoiminta jatkua ulkotiloissa jollakin osallistujamäärällä? 

VASTAUS: Ei voi. Ohjatut ulkoliikuntaulkoharrastukset on avattu 19.4.2021 vain vuonna 2001 syntyneille ja sitä nuoremmille. Aikuisten valmennustoiminta ei siis ole tällä hetkellä sallittua kaupungin hallinnoimissa ulkotiloissa.

LÄHIKONTAKTIIN LIITTYVÄT KYSYMYKSET:  

KYSYMYS: Mitä lähikontaktista Helsingin kaupungin tiloissa ohjeistetaan? 

VASTAUS: Kaikki lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit vähenevät tai niitä voidaan välttää.


KYSYMYS: Koskeeko lähikontaktiohjeistus myös peruskoulujen alakoululaisille tarjottavia kerhoja?
 

VASTAUS: Kyllä. Myös niissä lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot tulee toteuttaa tavalla, jossa lähikontaktit vähenevät tai niitä voidaan välttää.

KYSYMYS: Saako alle 10 hengen ryhmissä pelata, leikkiä yms. ilman, että on koko ajan vähintään kahden metrin etäisyys toisiin lapsiin? 
 

VASTAUS: Saa pelata ja leikkiä, mutta lähikontakteja tulee välttää tai ne tulee pitää mahdollisimman vähäisinä.   


RYHMÄKOKOON LIITTYVÄT KYSYMYKSET: 
 

KYSYMYS: Minkäkokoisia ryhmiä lähikontaktiohjeistus koskee?  

VASTAUS: Kaikki Helsingin kaupungin tiloissa toteutettavat lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot on kaikenkokoisissa ryhmissä toteutettava tavalla, jossa lähikontaktit vähenevät tai niitä voidaan välttää.

KYSYMYS: Saako isossa tilassa (esim. Kisahalli) treenata yli kymmenen vuonna 2001 ja tämän jälkeen syntynyttä samaan aikaan, kun pidetään turvavälit?
 

VASTAUS: Kyllä. Helsingin kaupungin tiloissa, joissa tarjotaan vuonna 2001 ja sen jälkeen syntyneille ohjattua harrastustoimintaa, ei ole tarkkaa ryhmäkokomäärittelyä. Toiminnan järjestäjän tulee määritellä ohjatun harrastusryhmän ryhmäkoko siten, että lähikontaktit vähenevät tai niitä voidaan välttää.

KYSYMYS: Päteekö Helsingin kaupungin tiloihin Esavin päätösten mukainen 10 henkilön sääntö (58 d ja 58 g)?  

VASTAUS: Ei päde. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan tiloissa, kaikissa harrastus- ja toimintamuodoissa on toiminta toteutettava tavalla, jossa lähikontaktit vähenevät tai niitä voidaan välttää.

Lisäksi kaikki Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan 58 g §:n tarkoittamat tilat ovat suljettuja riippumatta siitä, että niihinkin voitaisiin ottaa kerrallaan vain korkeintaan 10 henkeä (poikkeuksena ammattilaisurheilu sekä 2001 syntyneiden ja tätä nuorempien lasten Ja nuorten ohjattu harrastustoiminta).  KYSYMYS: Kun alle kouluikäisten lasten vanhemmat hakevat/tuovat lapsia ohjattuun harrastustoimintaan, ylittyy 10 hengen raja noin viideksi minuutiksi (sis. lasten pukemisen), onko tämä sallittu? 

VASTAUS: Kyllä, jos lapsi tarvitsee apua esim. pukemisessa. Helsingin kaupungin tiloissa ei ole ryhmäkokomääritelmää, mutta kaikki toiminta on kaikissa tiloissa toteutettava tavalla, jossa lähikontaktit vähenevät tai niitä voidaan välttää.

LIIKUNTAPAIKKOJA KOSKEVAT KYSYMYKSET 

KYSYMYS: Voidaanko koululaisten uinnin opetusta järjestää Helsingin kaupungin uimahalleissa?  

VASTAUS: Kyllä. Kaupungin uimahalleissa on voinut järjestää koululaisuinteja 1.3.alkaen.


KYSYMYS: Aukeavatko uimahallit 3.5.2021?

VASTAUS: Eivät aukea suurelle yleisölle. Mahdollisuus uimahallikäynteihin avataan vain erityisuimakortin haltijoille 3. toukokuuta alkaen Helsingin kaupungin Pirkkolan ja Itäkeskuksen uimahalleissa normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Myös Urheiluhallit Oy:n halleista Mäkelänrinteen ja Vuosaaren uimahallit avautuvat erityisuimakortin haltijoille rajoitetusti. Saunat kuitenkin pidetään toistaiseksi suljettuina.


KYSYMYS: Miten kilpa- ja huippu-urheilu määritellään?
 

VASTAUS: Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat laatineet yhteistyössä pääkaupunkiseudun urheiluakatemian kanssa seuraavat täydentävät erillisohjeet, joiden lähtökohtana on ammattiurheilun mahdollistaminen. Helsingin kaupungin koronakoordinaatioryhmä päätti erillisohjeista 10.3.2021. 

Palloilussa harjoitteluun ja sarjapeleihin ovat oikeutettuja aikuisten kaksi ylintä valtakunnallista pääsarjatasoa, joilla on sarjalisenssisopimus voimassa ja sopimus on tullut voimaan ennen 30.11.2020. 

  • Poikkeuksena futsalin naisten ja miesten pääsarjat, naisten lentopallon 1. divisioona ja ringette, jotka saavat jatkaa meneillään olevia pian päättymässä olevia sarjoja sarjakauden otteluiden päättymiseen saakka. 
  • Harjoitusotteluita ei sallita.  

Lajiliiton erikseen nimeämät maajoukkueen urheilijat, jotka valmistautuvat vuoden 2021 aikana järjestettäviin aikuisten tai nuorten kansainvälisiin arvokilpailuihin (EM-, MM-kisoihin tai seuraaviin kesä- tai talviolympialaisiin), saavat erillisluvan harjoitteluun. Nuorten osalta edellytetään lisäksi, että laji on Olympiakomitean tukilaji.   

Ne nuoret, jotka ovat Olympiakomitean tukiurheilijoita tai Opetus- ja kulttuuriministeriön apurahaurheilijoita, ovat oikeutettuja harjoitteluun.  

Aikuisten A-maajoukkuetoiminta on sallittua.  

Lajiliitot voivat täydentää esityksiään ja lähettää ne Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemialle, jonka jälkeen kyseinen kaupunki hyväksyy urheilijoiden erillisoikeuden harjoitella kaupungin hallinnoimissa sisä- ja ulkoliikuntatiloissa kaupunkien myöntäminä ajankohtina.  


KYSYMYS: Voiko SM-tason joukkue treenata kaupungin tiloissa?
 

VASTAUS: Kyllä. SM-tason joukkueharjoittelu jatkuu normaalisti, ammattilaisurheilumääritelmän mukaisesti.  


KYSYMYS: Saavatko palloilulajien, koripallon ja lentopallon 1-divarin joukkueet (pelaajia ja valmentajia yli 10 hlöä) harjoitella Kisahallin B-puolella normaalisti omilla vuoroilla? Kuinka sarjaottelut Kisahallin B-puolella? 

VASTAUS: Kyllä. Tartuntatautilain 58 d § ja 58 g § eivät koske ammattilaisurheilua. Toiminta voi jatkua varatuilla vuoroilla normaalisti terveysturvallisuusnäkökulmat huomioiden.

HUOM! Ammattilaisurheilumääritelmä tulee täyttää: Helsingin kaupunki on määritellyt ammattilaisurheilun seuraavasti: kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle urheilutoiminnalle, aikuisten A-maajoukkuetoiminnalle, palloilulajeissa kahdelle ylimmälle kansalliselle sarjatasolle sekä kansallisen lajiliiton valintajärjestelmän kautta kansainvälisiin arvokilpailuihin valmistautuville urheilijoille, jotka kansallinen lajiliitto nimeää ja joista Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia yhdessä Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa antaa lausunnon. 

TAITEEN PERUSOPETUSTA KOSKEVAT KYSYMYKSET 

KYSYMYS: Minkä ikäisille voi järjestää taiteen perusopetusta kaupungin hallinnoimissa tiloissa? 

VASTAUS: Vuonna 2001 ja sitä nuoremmille voi 3.5. alkaen järjestää taiteen perusopetusta muun vakioharrastustoiminnan lailla.

NUORISOTYÖTÄ JA NUORISOTILOJA KOSKEVAT KYSYMYKSET

KYSYMYS: Voidaanko nuorisotiloissa tarjota nuorten yksilö- ja pienryhmätoimintaa tai ulkona toteutettavaa nuorisotyötä alle 10 hengen ryhmissä?  

VASTAUS: Kyllä, mutta nuorisotyön painopiste säilyy ulkona tapahtuvassa toiminnassa. Nuorisotiloissa osallistujamäärä rajataan tilakohtaisesti niin, että väljyys voidaan varmistaa ja vähintään kahden metrin turvavälit voidaan säilyttää.​ Nuorisotiloissa edellytetään maskin käyttöä yli 12-vuotiailta, jos maskin käyttämiselle ei ole terveydellistä estettä. 

KYSYMYS: Miten nuorisotyötä toteutetaan 3.5.2021 alkaen​?

VASTAUS: Nuorisotyötä voidaan toteuttaa uusin, kertaluontoisin ja vaihtuvin ryhmin sisällä ja ulkona. Työn painotus on ulkotoiminnassa, kuten kesäkautena normaalistikin.​ Osallistujista kerätään nimilista. Nimilistaa säilytetään yksikössä yhden kuukauden ajan siltä varalta, että terveysviranomaiset tarvitsevat tietoa osallistujista mahdollisen tartunnan jäljitystä varten.

KYSYMYS: Avataanko nuorisotalot ja muut tilat 3.5.2021?

VASTAUS: Kaikkia tiloja ei avata, mutta osa niistä. Tietoa auki olevista tiloista löytyy verkkosivuilta nuortenhelsinki.fi

KYSYMYS: Miten lasten ja nuorten terveysturvallisuutta taataan nuorisotoiminnassa?

VASTAUS: Kaikki lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi. Ohjaajat ja 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, mikäli henkilöllä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Kasvomaskin käyttöä edellytetään muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana.​Sisätiloissa on mahdollisuus käsien pesuun tai puhdistamiseen desinfiointiaineella.

KIRJASTON PALVELUJA KOSKEVA KYSYMYS

KYSYMYS: Ovatko kirjastot kiinni? 
 

VASTAUS: Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtajan päätöksen (26.2.2021) mukaan yleisölle avoimet asiakastilat pidetään pääosin suljettuina lukuun ottamatta kirjastojen lyhytaikaisten palveluiden ja asioinnin tiloja. Kirjastojen rajattu asiointi voidaan toteuttaa seuraavasti:   

  • Rajattu palvelu toteutetaan siten, että asiakkaiden ja henkilöstön lähikontaktit voidaan välttää    
  • Ensisijaisena palvelutapana etukäteisvaraus ja itsepalvelu.   
  • Aineiston nouto varaushyllystä sekä rajatuista valikoima ja teemahyllyistä automaattien luona.    
  • Materiaalin lainaus ja palautus automaatilla.   
  • Lyhytaikainen asiointi asiakastietokoneilla.   
  • Tarvittaessa avustaminen ja neuvonta palvelutiskillä.   
  • Asioinnissa on velvoite käyttää maskia, mikäli terveydelliset syyt eivät estä käyttöä. Kasvomaskia ei myöskään edellytetä alle 12-vuotiailta. 

TERVEYSTURVALLISUUSSUUNNITELMAA/LOMAKETTA KOSKEVAT KYSYMYKSET
 
KYSYMYS: Pitääkö yhdistyksen terveysturvallisuuslomake toimittaa uudelleen, jos sen on jo kertaalleen toimittanut? 

VASTAUS: Ei tarvitse. Riittää, että terveysturvallisuuslomakkeen on täyttänyt ja palauttanut.  Kertaalleen yhdistyksen kutakin harrastus-/toimintamuotoa koskien. Lomake löytyy: Avustukset | Helsingin kaupunki 


KYSYMYS: Mitä tapahtuu, jos yhdistys ei noudata etäisyyksiä tai on muutoin noudattamatta Helsingin kaupungin päätöksiä?
 

VASTAUS: Kulttuurin ja vapaa-ajan henkilöstö seuraa toimintaa, puuttuu poikkeamiin ja raportoi poikkeamista. Ellei yhdistyksen toiminta korjaannu, sen tilavuorot voidaan perua. 


YKSITYISIÄ TAI MUITA TILOJA KOSKEVAT KYSYMYKSET 
 

KYSYMYS: Päteekö yksityisiin ulkotiloihin Esavin päätöksen mukainen 50 asiakkaan sääntö? Eli voiko muissa kuin kaupungin ulkotiloissa olla enintään 50 osallistujaa iästä riippumatta? 

VASTAUS: Esavin päätöksen mukaan lähikontaktien välttämistä (58 d §) koskeva päätös koskee rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma (58 h §) siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää. Tartuntatautilan 58 g §:n mukainen päätös koskee pääasiassa sisätiloja (pl. huvipuistot ja tivolit).  

KYSYMYS: Esavin tiedotteessa lukee, että päätös koskee laajalti julkisten ja yksityisten toimijoiden tiloja silloin, kun sisätiloissa toimintaan osallistuu enintään kymmenen henkilöä. Avin ohjeessa puhutaan 10 hengestä ja henkilökunnasta. Onko olemassa henkilömäärärajaa, joka koskee yhdeksää henkilöä? 

VASTAUS: Päätöksessä tai tiedotteessa ei viitata yhdeksän henkilön rajaan. Esavin tiedotteen mukaan 58 g §:n mukainen päätös ei koske sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Henkilöiden määrään ei lasketa henkilökuntaa. Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan ilman henkilömäärärajaa, toisaalta lähikontaktit on kuitenkin estettävä. Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

KYSYMYS: Mitkä määräykset ovat suosituksia ja mitkä velvoittavia, kun toimitaan yksityisissä tiloissa (taiteen perusopetus, musiikkioppilaitos).  

VASTAUS: Yksityisiä tiloja koskien parhaat vastaukset saa suoraan Esavin tiedotteista:  

tilojen sulkeminen 58 g §: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69901946 ja  
lähikontaktien välttäminen 58 d §: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69901946 

KYSYMYS: Onko niin, että ulkotiloissa tapahtuva aikuisten toiminta saa jatkua yksityisissä ulkotiloissa korkeintaan 50 hengen ryhmissä? 

VASTAUS: Kyllä. Helsingin kaupunki suosittelee vahvasti myös yksityisiä noudattamaan samoja linjauksia, joita kaupunki on päättänyt omia tilojaan koskien. Esavin päätöksen mukaan lähikontaktien välttämistä (58 d §) koskeva päätös koskee rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma (58 h §) siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää. Tartuntatautilan 58 g §:n mukainen päätös tilojen sulkemisesta koskee pääasiassa sisätiloja (pois lukien huvipuistot ja tivolit).

KYSYMYS: Voiko yksityisissä tiloissa järjestää kaiken ikäisille edelleen toimintaa, jos tilassa on enintään kymmenen henkilöä ja kun mm. turvaväleistä pidetään huolta? Lasketaanko henkilökunta mukaan tähän määrään? 

VASTAUS: Esavin päätöksen mukaan tämä on mahdollista. Esavin tiedotteen mukaan 58 g §:n mukainen päätös ei koske sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Henkilöiden määrään ei lasketa henkilökuntaa. 

KYSYMYS: Saako yksityisissä tiloissa järjestää ohjattua harrastustoimintaa 2007 syntyneille ja tätä vanhemmille? Millä osallistujamäärällä?  

VASTAUS: Helsingin kaupunki suosittelee vahvasti myös yksityisiä noudattamaan samoja linjauksia, joita kaupunki on päättänyt omia tilojaan koskien. Helsingin kaupungilla sisätiloja koskeva ikäraja on vuonna 2008 syntyneet ja tätä nuoremmat 2.5.2021 saakka ja sen jälkeen vuonna 2001 syntyneet ja sitä nuoremmat. Esavin päätöksen mukaan yksityisissä tiloissa voi kuitenkin järjestää toimintaa myös 2007 syntyneille ja tätä vanhemmille. Esavin tiedotteen mukaan: 58 g §:n mukainen tilojen sulkemista koskeva päätös ei koske sellaisia sisätiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Henkilöiden määrään ei lasketa henkilökuntaa. Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2009 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös ei koske ammattiurheilemista   

KYSYMYS: Seurayhtymillä on paljon kenttiä ja ylipainehalleja, jotka katsotaan yksityisiksi liikuntatiloiksi. Voiko näissä tiloissa nyt harrastaa kaiken ikäiset, kunhan turvavälit säilyvät? Vai koskeeko niitä 50 henkilön rajoitus?
 

VASTAUS: Helsingin kaupunki suosittelee vahvasti myös yksityisiä noudattamaan samoja linjauksia, joita kaupunki on päättänyt omia tilojaan koskien. Esavin tiedotteen mukaan: 58 g §:n mukainen tilojen sulkemista koskeva päätös ei koske sellaisia sisätiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Ylipainehalli on sisätila. Henkilöiden määrään ei lasketa henkilökuntaa. Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös ei koske ammattiurheilemista. Ulkotiloja kuten kenttiä ei ole Esavin päätöksellä suljettu, mutta rajatuissa ulkotiloissa tulee mahdollistaa turvavälit.
05.05.2021 15:19