Suoraan sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta

Tällä sivulla vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksesta. Tämänhetkiset aiheet kysymyksineen:

Koronavilkku hälyttää - kuinka toimia?

Hakeudu testiin, kun olet saanut Koronavilkku-sovelluksesta altistumisilmoituksen. Testiin on syytä lähteä vaikka olisit oireeton.
Sovelluksen hälytyksen perusteella sinua ei aseteta karanteeniin. Sinuun otetaan yhteyttä epidemiologisesta toiminnasta, jos tavallisen tartunnanjäljityksen yhteydessä sinun todetaan altistuneen lähikontaktissa tartunnan saaneelle.

Koronarokotukset

Milloin ja miten Helsingissä pääsee koronarokotuksiin?

Lue täältä vastaukset koronarokotuksia koskeviin kysymyksiin: Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Miten koronavirukselta voi suojautua?

Tartuntatilanteen taltuttamiseksi on ehdottoman tärkeää välttää kaikkia sosiaalisia kontakteja, lisätä etäisyyttä toisiin, käyttää maskeja ja mennä testeihin, jos epäilee saaneensa tartunnan. Testitulokset tulevat vuorokauden sisällä. Näitä turvatoimia on jokaisen syytä noudattaa:
 • Huolehdi hyvästä käsi-ja yskimishygieniasta. Älä kättele. Käsienpesu ja yskiminen (THL)
 • Vältä kontakteja. Kun liikut ulkona, pidä riittävä turvaväli muihin ihmisiin.
 • Käytä kasvomaskia aina kun et voi välttää lähikontaktia. Muistilista maskin käyttöön (THL)
  Käytä kasvomaskia julkisessa liikenteessä, läsnätöissä työpaikalla sekä kaikissa tilanteissa, joissa oleskellaan samoissa tiloissa toisen henkilön kanssa. Kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä Helsingin hallinnoimissa sisäliikuntatiloissa. (Ei koske henkilöitä, joilla on terveydellinen este käyttää kasvomaskia.)
 • Tee etätöitä, jos mahdollista.
 • Nauti D-vitamiinilisää suosituksen mukaisesti. HUS

Voit suojautua koronavirukselta samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta: noudata käsi-ja yskimishygieniaohjeita. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta hihaasi, älä kämmeneesi.


Näillä yksinkertaisilla keinoilla suojaat itseäsi ja muita koronavirustartunnalta:

Maskin käyttö

Keille kasvomaskia suositellaan?  Missä maskia pitää käyttää?

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella ja yleisötilaisuuksissa ulkotiloissakin.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä sekä julkisissa sisätiloissa. Maskia suositellaan käytettäväksi näin ollen myös oppilaitoksissa peruskoulun 6. luokasta lähtien.

Pitääkö työpaikalla käyttää maskia?

Kyllä. Maskin käyttöä suositellaan kaikilla työpaikoilla kaikissa tilanteissa, joissa oleskellaan samoissa tiloissa toisen henkilön kanssa. Läsnätyön maskisuositus on voimassa kaikissa yhteisissä tiloissa, myös silloin, kun turvaväleistä huolehditaan. Jos työskentelet yksin tilassa, et tarvitse kasvomaskia.

Miten koronavirus tarttuu?

Tarttuuko koronavirus ilman välityksellä?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti ilmavälitteisesti eli pienten aerosolien muodossa. Tämä tarkoittaa, että yskiessä ja aivastaessa syntyy suurempien pisaroiden lisäksi myös hyvin pieniä hiukkasia, aerosoleja, jotka voivat jäädä leijumaan ilmaan pidemmäksi aikaa. Tällöin tartunnan voi saada myös kauempaa kuin 2 metrin etäisyydeltä.
THL: Koronaviruksen tarttuminen ja itämisaika

Voiko virus tarttua oireettomasta henkilöstä?

Oireettomat henkilöt saattavat levittää virusta eteenpäin. On kuitenkin epäselvää, miten suuri merkitys tällä on epidemian leviämisessä. WHO:n mukaan nykytiedolla valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt.

Minkälaisia oireita koronavirustartuntaan liittyy?

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustestiin kannattaa mennä herkästi. Pysyttele kotona. Tulos tulee nopeasti. THL: Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle

Minulla on flunssan oireita, voiko tämä olla koronaviruksen aiheuttamaa?

Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona. Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronapuhelinneuvontaan: 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun:116 117.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mitä minun pitäisi tehdä?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.

Epäilen saaneeni koronavirustartunnan, miten minun pitäisi toimia?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota verkossa, soita Helsingin koronapuhelinneuvontaan: 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun: 116 117. Koronavirusneuvonta tai Päivystysapu ohjaavat sinut tarvittaessa koronavirustestiin ja koronaterveysasemalle.

Miten toimin, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?


Lapsen hengitystieinfektiota voi seurata kotona. Laboratoriotutkimuksia ei tarvita, jos lääkäri ei erikseen katso niitä tarpeellisiksi.

Kouluikäisellä lapsella tai nuorella testi on aina aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita.

Huoltajana voit varata alle 15-vuotiaalle lapselle ajan Omaolon oirearvion ja koronaneuvontapuhelimen numeron 09 310 10024 kautta. Neuvontaa saa päivittäin kello 8-18.

Lisätietoa THL:n sivulta Lapset ja koronavirus

Milloin testiin? Milloin lääkäriin?

Testiin kannattaa hakeutua aikailematta, kun on vähäinenkin epäilys koronatartunnasta. Tartunnan oireita ovat muun muassa kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Vältä lähikontakteja toisiin. Testiin on myös syytä lähteä aikailematta, jos Koronavilkku hälyttää. Tarkempi ohjeistus: Koronavirustestaus Helsingissä

Minkälaisessa tilanteessa tarvitsen lääkärin kiireellisen arvion?

Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia hengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Jos sinulle tällaisia oireita, soita  Helsingin koronaneuvontaan numerossa 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysavun numeroon 116 117, ja saat sieltä toimintaohjeet.

Hätätapauksissa soita 112.

Missä kiireelliset hengitystieoirepotilaat hoidetaan? 

Kaikki helsinkiläiset hengitystieoireiset, lääkärin kiireellistä arviota vaativat potilaat, ohjataan Laakson ja Malmin koronaterveysasemille. Muilla terveysasemilla ei hoideta hengitystieoirepotilaita.

Jos sinulla on kiireellistä hoitoa vaativia oireita kuten heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus, soita Helsingin koronaneuvonnan numeroon 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysavun numeroon 116 117. Saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia. Hätätapauksissa soita 112.

Asiakkaita palvellaan koronavirusterveysasemilla kiireellisyysjärjestyksessä. 

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Laakson koronaterveysasema
Malmin koronaterveysasema

Varhaiskasvatus

Voiko lapsen tuoda nuhaisena päiväkotiin?

Lasta ei saa tuoda päiväkotiin, jos hänellä on tuore hengitystieinfektio. Oireita voi seurata kotona ja hakeutua lääkäriin tarvittaessa. Kun lapsi voi paremmin, on virkeä ja jaksaa osallistua päiväkodin touhuihin, hän voi palata päiväkotiin. Jälkinuha tai -yskä voi kestää parikin viikkoa. Koronatesti tarvitaan, jos lapsen tiedetään altistuneen koronalle tai lapsen perhepiirissä on henkilö, jonka immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.

Pitääkö minulla olla maski kun haen lapsen päiväkodista?

Sisätiloissa suositellaan toistaiseksi maskin käyttöä. Seuraamme kansallista ohjeistusta.

Miksi päiväkoteihin suositellaan henkilöstön maskien käyttöä?

Maski vähentää koronaviruksen tarttumisriskiä.

Maskin käyttö leikkipuistoissa

Leikkipuistojen sisätiloissa käytetään maskia. Seuraamme kansallista ohjeistusta.

Huomioidaanko lapsen poissaolo koronan takia päivähoitomaksussa?

Jos lapsi on sairautensa ja/tai koronakaranteenin vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta vähintään 11 toimintapäivää saman kalenterikuukauden aikana, maksuna peritään puolet kuukausimaksun määrästä. Asiakasmaksua ei peritä, jos lapsi on poissa sairauden vuoksi kaikki kuukauden toimintapäivät.

Vapaaehtoisen karanteenin ajalta veloitetaan normaali maksu.

Miten saan tiedon, jos lapseni on altistunut päiväkodissa?

Kun päiväkodin johtaja saa tiedon tai vahvistuksen tartuntatapauksesta epidemiologisesta toiminnasta, hän ilmoittaa siitä tiedotteella mahdollisimman pian niille huoltajille, joiden lapsia mahdollinen altistuminen koskee, yleensä omalle ryhmälle. Tiedotteessa kerrotaan, onko kyseessä matalan riskin altistus, vai joutuuko koko ryhmä karanteeniin. Jos kyseessä on matalan riskin altistus, karanteeniin joutuvat lähialtistuneet selvitetään erikseen.

Koska epidemiatilanteen vuoksi selvityksissä voi olla viivettä, on tärkeää, että koronapotilaan huoltajat täyttävät saamaansa verkkolomakkeeseen tiedot lapsensa lähikavereista huolellisesti, jotta näille saadaan tieto altistumisesta. On myös hyvä, jos he voivat kertoa näiden lähimpien kavereiden vanhemmille itse. Nämä voivat silloin madollisuuksien mukaan noudattaa omaehtoista karanteenia ja hakeutua testiin.

Kun lähialtistuneet on kartoitettu, altistuneille tai heidän huoltajilleen lähetetään tekstiviestillä linkki verkkolomakkeeseen. Huoltajat voivat verkkolomakkeella lähettää jäljityksessä tarvittavat tiedot. He saavat lomakkeella myös karanteeniohjeet. Mahdollinen karanteenipäätös lähetetään joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Verkkolomakkeella lähetettyjen tietojen pohjalta altistunut lapsi voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenipäätös tulee myöhemmin joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Jos saat tekstiviestin ja linkin verkkolomakkeeseen, niin täytä se välittömästi. Tämä nopeuttaa jäljitystä.

Tämä tiedotusmalli otettiin käyttöön koulujen alkaessa elokuussa 2021. Deltaviruksen nopeus on haaste tartunnanjäljitykselle, ja siihen tarvitaan perheiden apua.

Koulutyö

Miten etäopetus järjestetään? 

Pääsevätkö lapset ja nuoret kouluihin?

Kouluihin palataan  syyslukukauden alkaessa lähiopetuksessa. Päätös koskee sekä peruskoulua että toista astetta.

Kouluissa ja oppilaitoksissa lähiopetuksen järjestämisessä painotetaan edelleen turvavälejä, hygieniaohjeita, ja noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita. Maskeja käyttävät 6.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat oppilaat sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunta.

Kouluun ja oppilaitokseen ei saa tulla sairaana

Oppilaan tai opiskelijan ei pidä tulla kouluun, jos hänellä on mitään sairauteen viittaavia oireita. Koronaan liittyviä ohjeita sekä maski- ja turvasuosituksia tulee edelleen noudattaa ja välttää sosiaalisia kontakteja. Vähänkin oireisena on hakeuduttava koronatestiin. Helsingin kaupungin koronavirusta koskevaa puhelinneuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8–18 puh. 09 310 10024 ja somaliksi ja arabiaksi ma–pe klo 9–12 puh. 09 310 10011. Lisätietoja koronatestauksista: https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/sote-palvelut/koronavirustesti

Ruokailu

Oppijat ruokailevat oman ryhmänsä kanssa joko omassa luokassaan tai ruokasalissa turvavälejä noudattaen. Hygieniasta huolehditaan ruuan valmistuksen ja jakelun sekä syömisen aikana. Ruokailutilanteita ja käsienpesua valvotaan. Ruokakasseja ei enää jaeta, kun yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat ovat palanneet lähiopetukseen.

Mitä jos oppilas todetaan altistuneeksi?

Altistunut oppilas on karanteenissa 10 päivää. Karanteenissa olevan opetus voidaan toteuttaa erityisinä opetusjärjestelyinä kuten etäopetuksena.

Voiko karanteenissa oleva oppilas ruokailla koulussa? 

Ei voi, karanteenissa oleva oppilas ei voi tulla ruokailemaan koululle tai hakea ruokaa itse. Oppilaalle järjestetään kotiin haettavat ateriat, jotka huoltaja tai läheinen voi hakea kerran viikossa oppilaan nimellä. Seuraa Wilman ohjeistusta.

Miten saan tiedon, jos lapseni on altistunut koulussa tai oppilaitoksessa?

Kun rehtori saa vahvistuksen tartuntatapauksesta epidemiologisesta toiminnasta, hän ilmoittaa siitä ensitiedotteella mahdollisimman pian niille huoltajille tai opiskelijoille, joita mahdollinen altistuminen koskee. Ensitiedotteessa kerrotaan, mitkä luokat tai päiväkotiryhmät ovat mahdollisesti altistuneet, jos ryhmässä on yli 10 henkilöä.

Kun altistuneet on kartoitettu, altistuneille tai heidän huoltajilleen lähetetään kohdennettu tiedote tai tekstiviestillä linkki verkkolomakkeeseen. Huoltajat tai opiskelijat voivat verkkolomakkeella lähettää jäljityksessä tarvittavat tiedot. He saavat lomakkeella myös karanteeniohjeet.

Verkkolomakkeella lähetettyjen tietojen pohjalta altistunut lapsi tai opiskelija voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenipäätös tulee myöhemmin joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Kun altistuneet on kartoitettu ja tekstiviestit lähetetty, rehtori lähettää huoltajille tai opiskelijoille jälkitiedotteen, jossa kerrotaan, että altistuneisiin on oltu yhteydessä erikseen.

Jos saat tekstiviestin ja linkin verkkolomakkeeseen, niin täytä se välittömästi. Tämä nopeuttaa jäljitystä.

Helsinki otti käyttöön maaliskuussa 2021 ensitiedotteen, jotta huoltajat saisivat tiedon päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen mahdollisesta altistustilanteessa mahdollisimman nopeasti. Ensitiedote korvaa aikaisemman ns. yleisen tiedotteen, joka lähetettiin aikaisemmin vasta sen jälkeen, kun jäljitys oli saatu tehtyä.

Yrittäjät ja liiketoiminta

Tukeeko kaupunki yrityksiä kriisissä? Mistä saan apua yritysasioissa?
Kaupunki on koostanut päivittyvän listauksen yrittäjille suunnatuista tukipalveluista NewCo Helsingin sivuille.
Kannattaa katsoa myös Suomen Yrittäjien koronasivustoa.

Muita koronavirukseen liittyviä kysymyksiä

Yksinhuoltajana minua huolestuttaa, jos sairastun itse koronavirukseen. Miten pystyn huolehtimaan tuolloin lapsesta?

Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa sinua auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin klo 9–12 p. 09 3101 5454. Voit ottaa matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta itse pystyisit lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa perheentuki.fi. Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta , voit olla yhteydessä aikuissosiaalityön sosiaalineuvontaan arkisin klo 9–16 p. 09 310 44400 tai chatin kautta hel.fi/sosiaalineuvonta.

Voinko yhä vierailla sairaaloissa, seniorikeskuksissa tai palvelutaloissa?

Rajoitusten tarkoituksena on suojella potilaita, asukkaita ja henkilökuntaa koronavirustartunnalta. Lue lisätietoa: Vierailut seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja Helsingin sairaaloissa 18.6.2021 alkaen

Pidetäänkö palvelukeskukset avoinna?

Maanantaista 13.9. alkaen asiakkaat voivat varata ajan sosiaaliohjaajan palveluneuvontaan ja ohjaukseen. Aika varataan soittamalla oman palvelukeskuksen sosiaaliohjaajalle. Myös asiakastietokoneiden omatoiminen käyttö ajanvarauksella on jälleen mahdollista useimmissa palvelukeskuksissa. Tietokoneaika varataan soittamalla palvelukeskuksen neuvontaan. Palvelut ovat avoinna arkisin klo 8–16.

Kaikille avoimet palvelut, kuten kuntosali, saunat ja avoin ryhmätoiminta, pysyvät suljettuna ainakin 30.9. saakka. Myös ravintolat pysyvät pääosin kiinni. Palvelukeskustoiminta 

Entä jatkuuko iäkkäiden päivätoiminta?

Iäkkäiden päivätoimintaa avataan asteittain niille asiakkaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Ryhmiin kutsutaan mukaan erikseen. Iäkkäiden päivätoiminta

Miten kuulovammaiset voivat ottaa yhteyttä koronavirusasioissa?

Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tulkin välityksellä. Tulkkauspalveluista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tältä Kelan sivulta: Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu .

Lisäksi kaupungin sähköisen asioinnin kautta (asiointi.hel.fi) saa yhteyden ammattilaisiin. Myös täyttämällä Omaolo-palvelussa oirearviokyselyn koronaviruksesta, saa tarvittaessa lääketieteellisesti kiireellisissä asioissa yhteyden ammattilaiseen vuorokauden ympäri.

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta saa neuvontaa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä?

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Ohjeita karanteenissa olevalle 

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Ohjeita eristyksessä olevalle 

Katso myös THL: Karanteeni ja eristys


Mistä saa lisätietoa Helsingin ja Suomen koronavirustilanteesta?

Helsinki – ajankohtaista koronasta -sivuilla on esillä tilastoja helsinkiläisten tartuntatautitilanteesta: Helsingin koronavirustilannekatsaus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä: THL: Ajankohtaista koronaviruksesta .

Matkustaminen

Sisärajatarkastukset päättyvät matkustajasatamissa 25.7. Mikä muuttuu?

Rajatarkastusten päättyminen tarkoittaa sitä, että Helsingin satamissa ei enää maanantaista 26.7. tarkasteta passeja EU- ja Schengen-maiden kansalaisilta. Terveystarkastukset kuitenkin jatkuvat satamissa aikaisemman käytännön mukaisesti.
Lisätietoa muutoksesta Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Hakeudu testiin 24 tunnin sisällä maahan saapumisesta.

Kun olet saapunut Suomeen, sinun tulee mennä koronavirustestiin välittömästi, viimeistään 24 tunnin kuluessa maahan saapumisestasi. Tämä ohje ei koske Ruotsiin palaavia risteilymatkustajia.

Koronatesti on osa terveystarkastusta, jonka Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt pakolliseksi 2021 (ESAVI /18052/2021). Terveystarkastus ja koronatesti koskevat myös Suomen kansalaisia.

Voit varata testiajan

 • Finentry-palvelussa osoitteessa finentry.fi.
 • Koti- tai oleskelupaikkakuntasi koronaneuvonnasta.
 • Helsinkiläiset voivat varata ajan
  > omaolo.fi-palvelussa (vain jos olet oireinen) tai
  > soittamalla numeroon 09 310 10024, joka päivä klo 8–18.

Tämän lisäksi noudata Kun saavut ulkomailta Suomeen ja Helsinkiin -ohjetta.

Koronaohjeistus laivamatkustajille

Sinulla tulee olla laivaan noustessa todistus yhdestä tai kahdesta koronarokotuksesta (viimeisestä rokotuksesta vähintään 2 viikkoa), negatiivisesta koronatestituloksesta (testistä alle 72 tuntia) tai sairastetusta COVID-19-taudista (sairastettu viimeisen kuuden kuukauden sisällä). Todistusta kysytään sinulta Helsingin satamassa.

Nopeutat saapumistasi Suomeen varaamalla etukäteen tarvittavat testiajat Finentry-palvelussa (finentry.fi) tai täyttämällä laivalla jaossa olevan Helsingin Soten yhteystietolomakkeen. Täyttämäsi yhteystietolomake lähetetään koti- tai oleskelupaikkakuntasi terveydenhuoltoon. Tietojen avulla sinut voidaan ohjata toiseen koronatestiin. Tietoja voidaan käyttää myös tartunnanjäljityksessä.

Kenelle ei tehdä terveystarkastusta ja tarvittaessa koronatestiä Helsingin satamassa?

Sinun ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen, jos sinulla on mukanasi todistus kahdesta rokotuksesta tai sairastetusta COVID-19-taudista (sairastettu viimeisen kuuden kuukauden sisällä). Lista hyväksytyistä rokotteista löytyy THL: sivulta Matkustaminen ja koronaviruspandemia.

Kuka osallistuu terveystarkastukseen ja tarvittaessa koronatestiin?

Kaikki muut kuin edellä mainitut matkustajat osallistuvat terveystarkastukseen ja tarvittaessa koronatestiin.  

Koronatestiä ei oteta, mikäli sinulla on mukanasi todistus negatiivisesta koronatestistä (testistä alle 72 tuntia) tai todistus yhdestä saadusta rokotteesta rokotesarjasta, johon kuuluu kaksi rokotetta. 

Koronatestiä ei edellytetä myöskään vuonna 2006 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta.

Mitä jos minua ei ehditty testata satamassa?

Ruuhkaantumisen vuoksi kaikilta ei välttämättä ehditä ottaa koronatestiä satamassa. Koronatesti maahan saavuttaessa on esimerkiksi kokonaan rokottamattomille kuitenkin pakollinen ja sen laiminlyönti on rangaistavaa.

Hakeudu siis 24 tunnin kuluessa maahan saapumisesta testiin omalla kotipaikkakunnallasi, jos sinulla ei ollut satamatestistä vapauttavaa todistusta mukanasi, etkä päässyt testiin satamassa. Katso edeltä ryhmät, joiden tulee testauttaa itsensä maahan saavuttaessa. 

Kenen tulee mennä toiseen koronatestiin 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen?

Jos olet saanut vain ensimmäisen rokotuksen rokotussarjasta, johon kuuluu kaksi annosta tai sinulla on negatiivinen testitulos (testistä alle 72 tuntia) tai sinut on testattu vasta maahantulon jälkeen, mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia ja viimeistään 120 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Myös tämä testi on pakollinen ja sen laiminlyönti on rangaistavaa. Suojaudu liikkuessasi maskilla ja odota testitulosta kotona tai majapaikassasi välttäen kontakteja. Jos testitulos on negatiivinen, voit lopettaa kontaktien välttämisen.

Kuinka voin varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin?

Kätevimmin varaat ajan Finentry-palvelussa osoitteessa finentry.fi. Todistetulla Finentry-ajanvarauksella yhteystietolomakkeen täyttö ei ole välttämätöntä.

Voit varata ajan myös koti- tai oleskelupaikkakuntasi koronaneuvonnasta (helsinkiläiset voivat varata ajan soittamalla numeroon 09 310 10024, joka päivä klo 8-18).

Helsinkiläiset voivat varata oireisina ajan koronatestiin myös finentry.fi-palvelussa.

Suomessa julkisessa terveydenhuollossa tehty koronavirustesti on maksuton. Kun odotat testitulosta, vältä kontakteja toisiin ihmisiin ja pysyttele kotona tai majapaikassasi. Jos testitulos on negatiivinen, voit lopettaa kontaktien välttämisen.

Kätevimmin varaat ajan Finentry-palvelussa osoitteessa finentry.fi. Todistetulla Finentry-ajanvarauksella yhteystietolomakkeen täyttö ei ole välttämätöntä.

Voit varata ajan myös koti- tai oleskelupaikkakuntasi koronaneuvonnasta (helsinkiläiset voivat varata ajan soittamalla, p. 09 310 10024, joka päivä klo 8-18).

Helsinkiläiset voivat varata oireisina ajan koronatestiin myös omaolo.fi-palvelussa.

Keitä nämä säännöt eivät koske?

Yllä mainittu ei koske työtehtävissä olevaa tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä eikä risteilymatkustajia, jotka eivät ole käyneet maissa.

Työtehtävissä olevat esittävät rahti- tai kauppakirjan. Testiin voi kuitenkin hakeutua satamassa. Aiheesta on laadittu ja jaettu omiin työtehtäviin soveltuvat ohjeet.

Miten toimia, kun saavun Helsinkiin ulkomailta lentäen?

Lue lisää Finavian sivuilta

Voinko matkustaa ulkomaille vai onko matkustamista rajoitettu?

Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske.Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kohdemaan lähimmästä edustustosta.

Jos palaat ulkomailta, noudata THL:n karanteeniohjeistusta.

Matkustusrajoitteet ja suositukset (Ulkoministeriö) 

Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa

Voinko mennä töihin ulkomailta paluun jälkeen?

Tarvetta omaehtoiseen karanteeniin voit arvioida THL:n liikennevalokuvan avulla. Liikennevalot auttavat myös arvioimaan ulkomaan matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Liikennevaloja päivitetään kerran viikossa.

Tarkista maakohtainen tilanne ja liikennevalot THL:n sivuilta 

Katso THL:n suositus Suomeen saapuville matkustajille

Voivatko lapset palata päiväkotiin?

Lapsi voi palata päiväkotiin, jos vanhempien työtilanne sitä edellyttää, mutta lapsen täytyy olla oireeton. Omaehtoisessa karanteenissa tulee välttää tarpeettomia lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella. Esimerkiksi leikkipuistossa ei saa käydä päiväkotipäivän jälkeen.

Jos lapselle tulee lieviäkin koronaan viittaavia oireita, on syytä hakeutua koronatestiin.

Olen tullut ulkomailta ja en voi mennä työpaikalle. Voinko saada lääkäriltä todistuksen, jotta saan haettua tartuntatautipäivärahaa Kelalta?

Työnantajan suositus tai määräys kotiin jäämisestä ei ole peruste tartuntatautipäivärahan myöntämiselle. Kyseessä ei ole tartuntatautilain mukainen karanteeni. Tartuntatautilain mukainen päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on arvioitu altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille ja kun karanteenista katsotaan olevan kyseisessä tilanteessa hyötyä. Tämän karanteenipäätöksen tekee kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Myöskään sairauslomaa ei voi oireettomalle henkilölle myöntää.

Koronatodistukset

Mistä saan koronaan liittyvät todistukset?

Ensisijainen koronaan liittyvä todistus on EU:n koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksesta, uusimmasta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

EU:n koronatodistuksen saa kätevästi Omakanta-palvelusta.

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa rokotuksen saamisen jälkeen. Todistuksessa näkyvät viimeisimpänä saadun rokotteen valmistenimi ja antopäivä sekä rokoteannosten määrä. Jos olet saanut kaksi rokotusta, vain jälkimmäisen rokoteannoksen valmistenimi näkyy.

Testitulostodistus päivittyy Omakantaan, kun testitulos on valmistunut. Omakannassa näkyy ensimmäisenä uusin testitulos.

Todistus sairastetusta koronavirustaudista tallentuu Omakantaan, kun sairastuminen on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella. Pikatestin (antigeenitesti) tulos ei ole riittävä todiste sairastetusta koronavirustaudista.

Yllä olevat tiedot siirtyvät Omakanta-palveluun noin viidessä päivässä.

EU:n koronatodistuksen voi ladata Omakannasta ja sen voi tallentaa esimerkiksi puhelimeen tai tietokoneelle. 

Mistä saan todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä?

EU:n koronatodistus sisältää EU:n testitulostodistuksen, jonka voi ladata Omakannasta. Todistus näkyy Omakannassa uusimman testituloksen perusteella.

Olen lähdössä ulkomaille, saanko todistuksen negatiivisesta koronatestistä?

EU:n koronatodistus sisältää EU:n testitulostodistuksen, joka toimii ensisijaisena todistuksena negatiivisesta koronatestistä. EU:n testitulostodistuksen voi ladata Omakannasta. Todistus näkyy Omakannassa uusimman testituloksen perusteella. Ennen matkaa on matkailijan itse selvitettävä, millaista todistusta kohdemaa vaatii.

Oireisena ei tule matkustaa ulkomaille.

Kuinka saan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista esimerkiksi matkaa varten?

Koronaan sairastuneet saavat eristyspäätöksen, jossa kerrotaan, että henkilö on sairastanut koronavirustaudin.

EU:n koronatodistus sisältää myös tiedon sairastetusta koronavirustaudista. EU:n koronatodistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakannasta. Sairastettu tauti tulee olla varmistettu PCR-testillä. Pikatestin (antigeenitesti) tulos ei kelpaa todistamaan sairastettua koronavirustautia.

Yksityiset yritykset tarjoavat myös maksullisia koronatodistuksia esimerkiksi ulkomaanmatkoja varten.

Jos et pysty käyttämään Omakantaa, todistuksen voi hakea rokotuspisteeltä

EU:n koronatodistus voidaan tulostaa rokotuspisteellä henkilöllisyystodistusta tai Kela-korttia vastaan. Todistus tulostetaan rokotuspisteellä vain siinä tapauksessa, jos sen tulostaminen tai tallentaminen omalle laitteelle Omakannasta ei ole muulla tavoin mahdollista.

EU:n koronatodistuksen tulostamiseen ei tarvita ajanvarausta.

Terveysasemilta ei saa EU:n koronatodistusta eikä sitä voi tilata puhelimitse.

Miten koronatodistuksen saa henkilö, jolla on väliaikaisen henkilötunnus? 

Henkilöt, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voivat saada EU:n koronatodistuksen Helsingin rokotuspisteiltä Malmilta, Jätkäsaaresta, Myllypurosta tai Messukeskuksesta. Todistuksen saaminen edellyttää, että henkilöllä on tilapäinen yksilöintitunnus.

EU:n koronatodistus voidaan antaa henkilölle, joka on saanut koronarokotuksen Helsingin rokotuspisteellä tai häneltä on otettu koronavirustesti Helsingin näytteenottopisteellä.
Lisätietoa saa THL:n sivuilta.


17.09.2021 15:54