Suoraan sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta

Tällä sivulla vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksesta. Tämänhetkiset aiheet kysymyksineen:

Koronavilkku hälyttää - kuinka toimia?

Hakeudu testiin, kun olet saanut Koronavilkku-sovelluksesta altistumisilmoituksen. Testiin on syytä lähteä vaikka olisit oireeton.
Sovelluksen hälytyksen perusteella sinua ei aseteta karanteeniin. Sinuun otetaan yhteyttä epidemiologisesta toiminnasta, jos tavallisen tartunnanjäljityksen yhteydessä sinun todetaan altistuneen lähikontaktissa tartunnan saaneelle.

Koronarokotukset

Milloin ja miten Helsingissä pääsee koronarokotuksiin?

Lue vastauskooste koosteesta koronarokotuksia koskeviin kysymyksiin: 
Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Miten koronavirukselta voi suojautua?

Kasvomaskien suositus, ohjeistus, jakeluinfo 
Helsingissä voimassa olevat keskeiset suositukset ja rajoitukset 


Näillä yksinkertaisilla keinoilla suojaat itseäsi ja muita koronavirustartunnalta:

Maskin käyttö

Missä tilanteissa maskia pitäisi käyttää?

Käytä suu-nenäsuojainta, siis maskia, kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskinkäyttöä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille.

Yksityisten toimijoiden suositellaan edellyttävän maskin käyttöä henkilökunnalta sekä asiakkailta esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, kaupoissa, julkisissa liikennevälineissä ja muissa asiakastiloissa.

Katso: Kasvomaskin käyttöä koskevat suositukset

Miten koronavirus tarttuu?

Tarttuuko koronavirus ilman välityksellä?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti ilmavälitteisesti eli pienten aerosolien muodossa. Tämä tarkoittaa, että yskiessä ja aivastaessa syntyy suurempien pisaroiden lisäksi myös hyvin pieniä hiukkasia, aerosoleja, jotka voivat jäädä leijumaan ilmaan pidemmäksi aikaa. Tällöin tartunnan voi saada myös kauempaa kuin 2 metrin etäisyydeltä.
THL: Koronaviruksen tarttuminen ja itämisaika

Voiko virus tarttua oireettomasta henkilöstä?

Oireettomat henkilöt saattavat levittää virusta eteenpäin. On kuitenkin epäselvää, miten suuri merkitys tällä on epidemian leviämisessä. WHO:n mukaan nykytiedolla valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt.

Minkälaisia oireita koronavirustartuntaan liittyy?

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustestiin kannattaa mennä herkästi. Pysyttele kotona. Tulos tulee nopeasti. THL: Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle

Minulla on flunssan oireita, voiko tämä olla koronaviruksen aiheuttamaa?

Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona. Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronapuhelinneuvontaan: 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun:116 117.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mitä minun pitäisi tehdä?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronavirusneuvontaan 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun 116 117.

Epäilen saaneeni koronavirustartunnan, miten minun pitäisi toimia?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota verkossa, soita Helsingin koronapuhelinneuvontaan: 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun: 116 117. Koronavirusneuvonta tai Päivystysapu ohjaavat sinut tarvittaessa koronavirustestiin ja terveysasemalle.

Miten toimin, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Lapsen hengitystieinfektiota voi seurata kotona. Laboratoriotutkimuksia ei tarvita, jos lääkäri ei erikseen katso niitä tarpeellisiksi.

Alle 12-vuotiaalta lapselta tulee ottaa koronavirustesti, jos hänellä on koronavirustartuntaan viittaavia lieviäkin oireita, ja

 • tiedät lapsen altistuneen koronavirukselle edeltävän kahden viikon aikana tai
 • jos lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa* tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
  *saanut kaksi koronarokotusta tai sairastanut koronavirusinfektion ja saanut yhden koronarokoteannoksen

Huoltajana voit varata alle 15-vuotiaalle lapselle ajan testiin Omaolon oirearvion tai koronaneuvontapuhelimen 09 310 10024 kautta (joka päivä klo 8-18).

15-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat varata ajan testiin itse.

Lisätietoa THL:n sivulta Lapset ja koronavirus

Milloin testiin? Milloin lääkäriin?

Testiin kannattaa hakeutua aikailematta, kun epäilee koronavirustartuntaa. Tartunnan oireita ovat muun muassa kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Vältä lähikontakteja toisiin. Testiin on syytä hakeutua, jos Koronavilkku hälyttää. Tarkempi ohjeistus: Koronavirustestaus Helsingissä

12-vuotiaat ja vanhemmat

Hakeudu koronavirustestiin aina, jos sinulla on lieviäkin koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

 • tiedät altistuneesi koronavirukselle edeltävän kahden viikon aikana tai
 • olet raskaana tai
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
 • jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
 • jos olet ympärivuorokautisen hoiva- tai vammaispalveluiden asiakas

Sinun tulee hakeutua edellä mainituissa tilanteissa testiin, vaikka olisit saanut yhden tai kaksi koronarokotetta.

Sinun ei pääsääntöisesti tarvitse hakeutua koronavirustestiin, jos sinulla on lieviä oireita ja

 • olet saanut kaksi rokoteannosta ja jälkimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään viikko tai
 • jos sinulla on aiemmin todettu koronavirusinfektio ja olet saanut yhden rokoteannoksen, ja rokotteesta on kulunut vähintään viikko tai
 • jos sinulla on todettu koronavirusinfektio edeltävän kuuden kuukauden aikana

Alle 12-vuotiaat

Alle 12-vuotiaalta lapselta tulee ottaa koronavirustesti, jos hänellä on koronavirustartuntaan viittaavia lieviäkin oireita, ja

 • tiedät lapsen altistuneen koronavirukselle edeltävän kahden viikon aikana tai
 • jos lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa*  tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai
 • jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä.
  *saanut kaksi koronarokotusta tai sairastanut koronavirusinfektion ja saanut yhden koronarokoteannoksen

Kaikenikäisiä koskevat ohjeet
Jos olet saanut kotitestissä positiivisen testituloksen, hakeudu koronavirustestiin, jotta testitulos voidaan varmentaa.
Hakeudu testiin myös, jos Koronavilkku on hälyttänyt.
Kaikki lieväoireiset voivat kuitenkin halutessaan hakeutua maksuttomaan koronatestiin.

Minkälaisessa tilanteessa tarvitsen lääkärin kiireellisen arvion?

Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia hengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Jos sinulle tällaisia oireita, soita  Helsingin koronaneuvontaan numerossa 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysavun numeroon 116 117, ja saat sieltä toimintaohjeet.

Hätätapauksissa soita 112.

Missä kiireelliset hengitystieoirepotilaat hoidetaan? 

Hengitystieinfektio-oireiset ja koronapotilaat hoidetaan 1.10. alkaen omalla terveysasemalla

Hengitystieoireista kärsivät ja covid-19-tautia sairastavat helsinkiläiset hoidetaan 1. lokakuuta alkaen asiakkaan omalla terveysasemalla. Toiminta Laakson ja Malmin koronaterveysasemilla on lakannut 30. syyskuuta.

Jos hengitystieoireisella tai covid-19-tautia sairastavalla on tarve hoitajan- tai lääkärin arvioon, kannattaa ensin tehdä oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai ottaa yhteyttä koronaneuvonnan numeroon 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18) tai oman terveysaseman palvelunumeroon. Suoraan terveysasemalle ei pidä tulla, vaan ole aina etukäteen yhteydessä ammattilaiseen puhelimella tai sähköisesti.

Varhaiskasvatus

Voiko lapsen tuoda nuhaisena päiväkotiin?

Lasta ei saa tuoda päiväkotiin, jos hänellä on tuore hengitystieinfektio.
Oireita voi seurata kotona ja hakeutua lääkäriin tarvittaessa. Kun lapsi voi paremmin, on virkeä ja jaksaa osallistua päiväkodin touhuihin, hän voi palata päiväkotiin. Jälkinuha tai -yskä voi kestää parikin viikkoa.

Koronatesti tarvitaan, jos lapsen tiedetään altistuneen koronalle viimeisen kahden viikon aikana tai lapsen perhepiirissä on henkilö, jonka immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai jos lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa (saanut kaksi koronarokotusta tai sairastanut koronavirusinfektion ja saanut yhden koronarokoteannoksen).

Pitääkö minulla olla maski kun haen lapsen päiväkodista?

Sisätiloissa suositellaan toistaiseksi maskin käyttöä. Seuraamme kansallista ohjeistusta.

Miksi päiväkoteihin suositellaan henkilöstön maskien käyttöä?

Maski vähentää koronaviruksen tarttumisriskiä.

Maskin käyttö leikkipuistoissa

Leikkipuistojen sisätiloissa käytetään maskia. Seuraamme kansallista ohjeistusta.

Huomioidaanko lapsen poissaolo koronan takia päivähoitomaksussa?

Jos lapsi on sairautensa ja/tai koronakaranteenin vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta vähintään 11 toimintapäivää saman kalenterikuukauden aikana, maksuna peritään puolet kuukausimaksun määrästä. Asiakasmaksua ei peritä, jos lapsi on poissa sairauden vuoksi kaikki kuukauden toimintapäivät.

Vapaaehtoisen karanteenin ajalta veloitetaan normaali maksu.

Miten saan tiedon, jos lapseni on altistunut päiväkodissa?

Kun päiväkodin johtaja saa tiedon tai vahvistuksen tartuntatapauksesta epidemiologisesta toiminnasta, hän ilmoittaa siitä tiedotteella mahdollisimman pian niille huoltajille, joiden lapsia mahdollinen altistuminen koskee, yleensä omalle ryhmälle. Tiedotteessa kerrotaan, onko kyseessä matalan riskin altistus, vai joutuuko koko ryhmä karanteeniin. Jos kyseessä on matalan riskin altistus, karanteeniin joutuvat lähialtistuneet selvitetään erikseen ja heihin otetaan yhteyttä.

Koska epidemiatilanteen vuoksi selvityksissä voi olla viivettä, on tärkeää, että koronapotilaan huoltajat täyttävät saamaansa verkkolomakkeeseen tiedot lapsensa lähikavereista huolellisesti, jotta näille saadaan tieto altistumisesta. On myös hyvä, jos he voivat kertoa näiden lähimpien kavereiden vanhemmille itse. Nämä voivat silloin madollisuuksien mukaan noudattaa omaehtoista karanteenia ja hakeutua testiin.

Kun lähialtistuneet on kartoitettu, altistuneille tai heidän huoltajilleen lähetetään  tekstiviestillä linkki verkkolomakkeeseen. Huoltajat voivat verkkolomakkeella lähettää jäljityksessä tarvittavat tiedot. He saavat lomakkeella myös karanteeniohjeet. Mahdollinen karanteenipäätös lähetetään joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Verkkolomakkeella lähetettyjen tietojen pohjalta altistunut lapsi voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenipäätös tulee myöhemmin joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Jos saat tekstiviestin ja linkin verkkolomakkeeseen, täytä se välittömästi. Tämä nopeuttaa jäljitystä.

Tämä tiedotusmalli otettiin käyttöön koulujen alkaessa elokuussa 2021. Deltaviruksen nopeus on haaste tartunnanjäljitykselle, ja siihen tarvitaan perheiden apua.

Lisätietoa: Ohje korona-altistumistilanteisiin varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa/THL

Koulutyö

Miten etäopetus järjestetään? 
Pääsevätkö lapset ja nuoret kouluihin?

Kouluihin palataan syyslukukauden alkaessa lähiopetuksessa. Päätös koskee sekä peruskoulua että toista astetta.

Kouluissa ja oppilaitoksissa lähiopetuksen järjestämisessä painotetaan edelleen turvavälejä ja hygieniaohjeita ja noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita. Maskeja käyttävät 6.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat oppilaat sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunta.

Kouluun ja oppilaitokseen ei saa tulla sairaana

Oppilaan tai opiskelijan ei pidä tulla kouluun, jos hänellä on tuoreeseen infektioon viittaavia oireita. Oireita voi seurata kotona ja hakeutua lääkäriin tarvittaessa. Kun vointi on muutaman päivän kuluttua parempi ja koululainen on virkeä ja jaksaa osallistua, hän voi palata kouluun. Jälkinuha tai -yskä voi kestää parikin viikkoa.

Alle 12-vuotiailla, koronatesti tarvitaan, jos lapsen tiedetään altistuneen koronalle viimeisen kahden viikon aikana tai lapsen perhepiirissä on henkilö, jonka immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai jos lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa (saanut kaksi koronarokotusta tai sairastanut koronavirusinfektion ja saanut yhden koronarokoteannoksen).

Koronaan liittyviä ohjeita sekä maski- ja turvasuosituksia tulee edelleen noudattaa. Helsingin kaupungin koronavirusta koskevaa puhelinneuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8–18 puh. 09 310 10024 ja somaliksi ja arabiaksi ma–pe klo 9–12 puh. 09 310 46300. Lisätietoja koronatestauksista: https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/sote-palvelut/koronavirustesti

Ruokailu

Oppijat ruokailevat oman ryhmänsä kanssa joko omassa luokassaan tai ruokasalissa turvavälejä noudattaen. Hygieniasta huolehditaan ruuan valmistuksen ja jakelun sekä syömisen aikana. Ruokailutilanteita ja käsienpesua valvotaan. Ruokakasseja ei enää jaeta, kun yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat ovat palanneet lähiopetukseen.

Mitä jos oppilas todetaan altistuneeksi?

Altistunut oppilas on karanteenissa 10 päivää. Karanteenissa olevan opetus voidaan toteuttaa erityisinä opetusjärjestelyinä kuten etäopetuksena.

Voiko karanteenissa oleva oppilas ruokailla koulussa? 

Ei voi, karanteenissa oleva oppilas ei voi tulla ruokailemaan koululle tai hakea ruokaa itse. Oppilaalle järjestetään kotiin haettavat ateriat, jotka huoltaja tai läheinen voi hakea kerran viikossa oppilaan nimellä. Seuraa Wilman ohjeistusta.

Miten saan tiedon, jos lapseni on altistunut koulussa tai oppilaitoksessa?

Kun rehtori saa vahvistuksen tartuntatapauksesta epidemiologisesta toiminnasta, hän ilmoittaa siitä tiedotteella niille huoltajille tai opiskelijoille, joita mahdollinen altistuminen koskee. Koulu on tarttumisen suhteen matalan riskin ympäristö.

Jos epidemiologisissa selvityksissä todetaan altistumisia, lähetetään altistuneille tai heidän huoltajilleen tekstiviestillä linkki verkkolomakkeeseen. Huoltajat tai opiskelijat voivat verkkolomakkeella lähettää jäljityksessä tarvittavat tiedot. He saavat lomakkeella myös karanteeniohjeet.

Verkkolomakkeella lähetettyjen tietojen pohjalta altistunut lapsi tai opiskelija voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenipäätös tulee myöhemmin joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Jos saat tekstiviestin ja linkin verkkolomakkeeseen, täytä se välittömästi. Tämä nopeuttaa jäljitystä.

Tämä tiedotuskäytäntö on ollut voimassa syyslukukauden alusta 2021.

Lisätietoa: Ohje korona-altistumistilanteisiin varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa/THL

Yrittäjät ja liiketoiminta

Tukeeko kaupunki yrityksiä kriisissä? Mistä saan apua yritysasioissa?
Kaupunki on koostanut päivittyvän listauksen yrittäjille suunnatuista tukipalveluista NewCo Helsingin sivuille.
Kannattaa katsoa myös Suomen Yrittäjien koronasivustoa.

Muita koronavirukseen liittyviä kysymyksiä

Yksinhuoltajana minua huolestuttaa, jos sairastun itse koronavirukseen. Miten pystyn huolehtimaan tuolloin lapsesta?

Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa sinua auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin kello 9–12 numerossa 09 3101 5454. Voit ottaa matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta itse pystyisit lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa perheentuki.fi. Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta , voit olla yhteydessä aikuissosiaalityön sosiaalineuvontaan arkisin klo 9–16 numerossa 09 310 44400 tai chatin kautta hel.fi/sosiaalineuvonta.

Voinko yhä vierailla sairaaloissa, seniorikeskuksissa tai palvelutaloissa?

Rajoitusten tarkoituksena on suojella potilaita, asukkaita ja henkilökuntaa koronavirustartunnalta. 
Lisätietoa: Vierailut seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja Helsingin sairaaloissa 15.11.2021 alkaen

Pidetäänkö palvelukeskukset avoinna?

Palvelukeskukset avaavat 4.10. alkaen lähes kaikki suljettuina olleet palvelunsa, kuten kuntosalitoiminnan, ravintolapalvelut ja avoimen ryhmätoiminnan. Suurempia tapahtumia ja tilaisuuksia palvelukeskuksissa  ei vielä toistaiseksi järjestetä.

Palvelukeskusten ravintoloiden aukioloajoissa voi olla poikkeuksia. Kaikissa ravintoloissa rajataan asiakaspaikkojen määriä. Lisätietoa palveluista voi kysyä oman palvelukeskuksen neuvonnasta.

Kaikkien asiakkaiden toivotaan edelleen noudattavan voimassa olevia suojautumisohjeita. Asiakkaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia ja huolehtivan hyvästä käsi -ja yskimishygieniasta. Näin varmistetaan, että kaikkien palvelukeskuskäynnit ovat turvallisia. Palvelukeskustoiminta 

Entä jatkuuko iäkkäiden päivätoiminta?

Iäkkäiden päivätoimintaa avataan asteittain niille asiakkaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Ryhmiin kutsutaan mukaan erikseen. Iäkkäiden päivätoiminta

Miten kuulovammaiset voivat ottaa yhteyttä koronavirusasioissa?

Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tulkin välityksellä. Tulkkauspalveluista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tältä Kelan sivulta: Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu .

Lisäksi kaupungin sähköisen asioinnin kautta (asiointi.hel.fi) saa yhteyden ammattilaisiin. Myös täyttämällä Omaolo-palvelussa oirearviokyselyn koronaviruksesta, saa tarvittaessa lääketieteellisesti kiireellisissä asioissa yhteyden ammattilaiseen vuorokauden ympäri.

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta saa neuvontaa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä?

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Ohjeita karanteenissa olevalle 

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Ohjeita eristyksessä olevalle 

Katso myös THL: Karanteeni ja eristys


Mistä saa lisätietoa Helsingin ja Suomen koronavirustilanteesta?

Helsinki – ajankohtaista koronasta -sivuilla on esillä tilastoja helsinkiläisten tartuntatautitilanteesta: Helsingin koronavirustilannekatsaus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä: THL: Ajankohtaista koronaviruksesta .

Matkustaminen

Koronapandemian vaikutukset rajanylitysliikenteeseen

Liikenne EU- ja Schengen-maista Suomeen on sallittua noudattaen tartuntatautilain mukaisia velvoitteita. Ulkorajaliikenteen rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden osalta. Lisätietoa: Rajavartiolaitos

Millainen koronatodistus tulee olla mukana?

Sinulla tulee olla Suomeen saapuessasi mukanasi todistus yhdestä tai kahdesta koronarokotuksesta (viimeisestä rokotuksesta vähintään 1 viikko), negatiivisesta koronatestituloksesta (testistä alle 72 tuntia) tai sairastetusta COVID-19-taudista (sairastettu viimeisen kuuden kuukauden sisällä).

Vuonna 2006 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta ei edellytetä todistuksia.

Mitkä rokotteet hyväksytään?

Lista hyväksytyistä rokotteista löytyy THL: sivulta Matkustaminen ja koronaviruspandemia.

Satamassa tehdään todistusten pistotarkastuksia

Velvollisuutesi on hakeutua satamassa oikealle linjalle, esittää pyydettäessä tarvittavat asiakirjat ja henkilöllisyystodistus sekä osallistua kehotettaessa koronatestiin.

Valitse vihreä linja, jos sinulla on

 • todistus täydestä rokotussarjasta.
 • todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta covid-19-taudista.
 • autokaistalla myös negatiivinen testitodistus tai todistus vajaasta rokotussarjasta.

Vuonna 2006 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta ei edellytetä todistuksia.

Satamassa tehdään pistotarkastuksia.

Muussa tapauksessa valitse punainen linja

 • Jalan saapuvat matkustajat, joilla on todistus negatiivisesta testistä tai vajaasta rokotussarjasta. Matkustajat, joilla ei ole edellä mainittuja todistuksia.

Kuka on velvoitettu osallistumaan koronatestin sisältävään terveystarkastukseen satamassa?

Mikäli sinulla ei ole mukana koronatodistusta tai se ei ole edellytysten mukainen, sinun tulee ohjauksen mukaisesti osallistua koronatestiin joko satamassa tai 24 tunnin kuluessa erikseen osoitettaville näytteenottopaikoilla.

Koronatestiä ei edellytetä vuonna 2006 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta.

Ruuhkaantumisen vuoksi kaikilta ei välttämättä ehditä ottaa koronatestiä satamassa. Koronatesti maahan saavuttaessa on esimerkiksi kokonaan rokottamattomille täysi-ikäisille kuitenkin pakollinen ja sen laiminlyönti on rangaistavaa (Tartuntatautilaki 87 a §).

Hakeudu siis 24 tunnin kuluessa maahan saapumisesta testiin omalla kotipaikkakunnallasi, jos sinulla ei ollut satamatestistä vapauttavaa todistusta mukanasi, etkä päässyt testiin satamassa.

Kenen tulee mennä toiseen koronatestiin 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen?

Jos olet saanut vain ensimmäisen rokotuksen rokotussarjasta, johon kuuluu kaksi annosta tai sinulla on negatiivinen testitulos (testistä alle 72 tuntia) tai sinut on testattu vasta maahantulon jälkeen, mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia ja viimeistään 120 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Myös tämä testi on pakollinen ja sen laiminlyönti on täysi-ikäiselle rangaistavaa. Suojaudu liikkuessasi maskilla ja odota testitulosta kotona tai majapaikassasi välttäen kontakteja. Jos testitulos on negatiivinen, voit lopettaa kontaktien välttämisen.

Kuinka voin varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin?

Kätevimmin varaat ajan Finentry-palvelussa osoitteessa finentry.fi. Palvelu on sekä Suomen kansalaisten että ulkomaalaisten käytettävissä.

Voit varata ajan myös koti- tai oleskelupaikkakuntasi koronaneuvonnasta. Helsinkiläiset voivat varata ajan soittamalla numeroon 09 310 10024, joka päivä klo 8-18.

Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita ja olet helsinkiläinen, voit varata ajan koronatestiin myös omaolo.fi-palvelussa.

Kuinka paljon testi maksaa?

Suomessa julkisessa terveydenhuollossa esimerkiksi finentry.fi –palvelun kautta varattu koronavirustesti on maksuton. Kun odotat testitulosta, vältä kontakteja toisiin ihmisiin ja pysyttele kotona tai majapaikassasi. Jos testitulos on negatiivinen, voit lopettaa kontaktien välttämisen.

Keitä nämä säännöt eivät koske?

Yllä mainittu ei koske työtehtävissä olevaa tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä eikä Suomesta lähteneitä risteilymatkustajia, jotka eivät ole käyneet maissa.

Työtehtävissä olevat esittävät rahti- tai kauppakirjan. Testiin voi kuitenkin hakeutua satamassa. Aiheesta on laadittu ja jaettu omiin työtehtäviin soveltuvat ohjeet.

Miten toimia, kun saavun Helsinkiin ulkomailta lentäen?

Lue lisää Finavian sivuilta

Suojaudu koronavirukselta

 • Jos saat koronavirukseen viittaavia oireita, mene heti koronatestiin ja pysy muu aika kotona tai majapaikassasi.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta – pese käsiä saippualla tai käytä käsihuuhdetta.
 • Huolehdi hyvästä yskimishygieniasta – yski kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.
 • Pidä riittävä turvaväli muihin ihmisiin.
 • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa et voi pitää riittävää etäisyyttä.
 • Lataa koronavilkku-sovellus puhelimesi sovelluskaupasta ja noudata sen antamia ohjeita.


Koronatodistukset

Mistä saan koronaan liittyvät todistukset?

Ensisijainen koronaan liittyvä todistus on EU:n koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksesta, uusimmasta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

EU:n koronatodistuksen saa kätevästi Omakanta-palvelusta.

Lue lisätietoa: EU:n koronatodistuksen ja koronapassin saa Omakannasta
01.12.2021 09:08