Suoraan sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta

Epäiletkö itselläsi koronavirustartuntaa?

Epäiletkö koronavirustartuntaa? Hakeudu testiin.

Tietoa koronaviruksesta

Lähikontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

Kun liikut ulkona, pidä vähintään 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

  • Älä kättele.
  • Älä osallistu yli 50 hengen tilaisuuksiin.
  • Tee etätöitä, jos mahdollista.

Voinko vierailla omaiseni luona Helsingin sairaaloissa?

Kyllä voit. Vierailut sisätiloissa ovat mahdollisia 10.7. alkaen. Vierailut sisätiloissa on toistaiseksi sallittu vain lähiomaisille. Tarkemmin 9.7. uutisessa. Sovi tapaaminen aina etukäteen omaistasi hoitavan osaston kanssa. Hoitajat ohjeistavat sinulle vierailun tarkemmat käytännöt. Ulkovierailut ovat edelleen mahdollisia, ja niitä suositellaan.

Voinko vierailla läheiseni luona seniorikeskuksessa, palvelutalossa tai hoivakodissa?

Kyllä voit. Vierailut sisätiloissa ovat mahdollisia 10.7. alkaen. Lisäohjeet vierailuista 9.7. uutisessa. Sovi tapaaminen aina etukäteen omaisesi hoitopaikan kanssa, viimeistään vierailua edeltävänä päivänä. Hoitajat ohjeistavat sinulle vierailun tarkemmat käytännöt. Ulkovierailuja ovat mahdollisia ja suositeltavia. Lisätietoja vierailuista voit kysyä läheisesi hoitopaikasta.

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mitä minun pitäisi tehdä?

Jos mahdollista, tee koronaviruskysely verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee kysely

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (arkisin klo 7–16) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.

Keitä kaupungin työntekijöitä testataan koronavirusinfektion varalta?

Noudatamme näytteenotossa kansallisia linjauksia ja toimintaohjeita, jotka löytyvät THL:n sivuilta tästä linkistä.

COVID-19-näyte otetaan kaikilta niiltä kaupungin työntekijöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla työterveyshuollon hoitohenkilökunnan arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Ota yhteys etänä Työterveys Helsinkiin tai oman kuntasi koronaneuvontapuhelimeen.

Minkälaisia oireita koronavirustartuntaan liittyy?

Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on koronavirustartunnan oireita. Näitä ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Minulla on flunssan oireita, voiko tämä olla koronaviruksen aiheuttamaa?

Jos sinulla on oireita, jotka mainitaan yllä olevalta listalta, hakeudu testiin.

Epäilen saaneeni koronavirustartunnan, miten minun pitäisi toimia?  

Jos mahdollista, tee koronaviruskysely verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee kysely

Soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (arkisin klo 7–16) ja muina aikoina  Päivystysapuun, p. 116 117.

Koronavirusneuvonta tai Päivystysapu ohjaavat sinut tarvittaessa koronavirustestiin ja koronaterveysasemalle.

Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on koronavirustartunnan oireita. Näitä ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Koronavirustestejä tehdään näytteenottopisteissa eri puolilla kaupunkia. Testi kertoo, onko sinulla koronavirustartunta. Näytteenottopisteissä ei tehdä vasta-ainetestiä, joka kertoo, oletko jo sairastanut koronaviruksen.

Koronapotilaat hoidetaan Laaksossa ja Malmilla – soita aina ensin 

Kaikki helsinkiläiset hengitystieoireiset, lääkärin kiireellistä arviota vaativat potilaat, ohjataan koronaterveysasemille. Muilla terveysasemilla ei hoideta hengitystieoirepotilaita.

Soita aina ensin koronavirusneuvontaan tai Päivystysapuun. Saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia.

Asiakkaita palvellaan koronavirusterveysasemilla kiireellisyysjärjestyksessä. Asemille ei ole ajanvarausta.

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Laakson koronaterveysasema
Malmin koronaterveysasema

Katso myös

Miten toimia koronavirustestin jälkeen?
Ajankohtaista koronaviruksesta

Minkälaisessa tilanteessa tarvitsen lääkärin arvion?

Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia hengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Jos sinulle tällaisia oireita, soita koronavirusneuvontaan. Saat sieltä toimintaohjeet.

Hätätapauksissa soita 112.

Koronavirustestejä tehdään arvion perusteella 

Koronavirustestejä tehdään asiakkaille HUSin ja Helsingin ajankohtaisten ohjeiden mukaisesti.
Miten toimia koronavirustestin jälkeen?

Onko koronavirukseen olemassa rokotetta?

Koronavirukseen ei ole tällä hetkellä rokotetta.

Miten koronavirukselta voi suojautua?

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Lähikontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

• Kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
• Älä kättele.
• Älä osallistu yli 50 hengen tilaisuuksiin.
• Tee etätöitä, jos mahdollista.

Tarttuuko koronavirus pinnoilta?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat koronavirukseenkin.

Voiko virus tarttua oireettomasta henkilöstä?

On tehty havaintoja, että oireettomat henkilöt saattavat levittää virusta eteenpäin. On kuitenkin epäselvää, miten suuri merkitys tällä on epidemian leviämisessä. WHO:n mukaan nykytiedolla valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt.

Miten kuulovammaiset voivat ottaa yhteyttä koronavirusasioissa?

Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tulkin välityksellä. Tulkkauspalveluista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tältä Kelan sivulta: Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu

Lisäksi kaupungin sähköisen asioinnin kautta (asiointi.hel.fi) saa yhteyden ammattilaisiin. Myös täyttämällä Omaolo-palvelussa oirearviokyselyn koronaviruksesta, saa tarvittaessa lääketieteellisesti kiireellisissä asioissa yhteyden ammattilaiseen vuorokauden ympäri.

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta saa neuvontaa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Mistä saa lisätietoa Helsingin ja Suomen koronavirustilanteesta?

Helsinki julkaisee ajankohtaista tietoa verkkosivuillaan:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä (www.thl.fi).

Olen suositusten mukaisesti korkean ikäni vuoksi kotonani karanteenin omaisissa oloissa, miten saan apua kaupassa ja apteekissa käyntiin, kun minulla ei ole sukulaisia ja tuttavia, joita voisin pyytää avuksi?

Iäkkäille on perustettu Helsinki-avun puhelinpalvelu, josta kaikki avuntarpeessa olevat yli 70-vuotiaat kaupunkilaiset voivat itse soittamalla saada keskustelutukea ja apua asiointiin poikkeuksellisissa oloissa, jotka näyttävät jatkuvan pitkään.
Helsinki-avun puhelinnumero on 09 310 10020, ja se palvelee arkisin kello 9–16.

HOK-Elanto järjestää yli 70-vuotiaiden helsinkiläisten ruokahuoltoa yhdessä kaupungin ja Helsingin seurakuntien kanssa. Puhelimitse toimivan HOK-Elannon ruokatilauspalvelun kautta voi tilata viikon kauppatavarat kerralla, ja saada kauppakassit kaupungin ja seurakunnan työntekijöiden tai vapaaehtoisten toimesta kotiovelle kannettuna.

Helsinki-apu

Yrittäjät ja liiketoiminta

Haku helsinkiläisten yksinyrittäjien toimintatukeen

Viranomaisten asettamien rajoitusten vuoksi yritykselläni ei ole enää liiketoimintaa. Yritykseni toimii kaupungilta vuokratuissa tiloissa, voinko saada huojennusta vuokraan?

Kaupunki on tehnyt selvityksen koronaviruksesta johtuvan tilanteen vaikutuksista eri yritystoimintoihin kaupungin liikehuoneistoissa, muissa liiketiloissa ja sekä toripaikoilla. Selvityksen perusteella kaupunki katsoo, että vuokranmaksusta voidaan ajalla 1.4.–30.6.2020 vapauttaa ainakin seuraavien toimialojen vuokralaiset: ravintolat ja muut ruokapalvelut, myymälät, taide-, musiikki- ja tapahtumatoiminta sekä ohjelma- ja juhlapalvelut, liike-elämän palveluista hautomo-, kasvupalvelut ja muu uutta yrittäjyyttä edistävä toiminta, kampaamot, kauneushoitolat sekä liikunta- ja terveyspalvelut mukaan lukien hieronta ja fysioterapia. Lisäksi vapautus koskee toripaikoista perittävää vuokraa.

Edellä mainittujen alojen vuokranmaksun vapautukset tapahtuvat automaattisesti eli yrittäjän ei tarvitse olla erikseen yhteydessä kaupunkiin. Muiden toimialojen yrityksiä voidaan vapauttaa vuokranmaksusta tilanteen mukaan erillisen tarkastelun kautta. Maksuvapautuksen aikana vuokralainen saa harjoittaa vuokrasopimuksen tarkoittamaa toimintaa, lukuun ottamatta valtion viranomaisen asettaman toimintakiellon alaista toimintaa. Toiminnasta on ilmoitettava vuokranantajan edustajalle.

Vuokravapautuksen lopullinen kesto riippuu niin valtion määräyksen voimassaolon kestosta, kuin myös koronaviruksen aiheuttaman yritystoimintaa kohdanneen haitan kestosta.

Entä terassit, koskeeko vuokravapautus myös niitä?

Helsinki ei peri vuokraa myöskään ulkoterassipaikoista ennen kesäkuuta.
Kaupunki on lisäksi linjannut, että kattamattomien terassien vuokralaisilta ei peritä vuokraa ajalta 1.4.–31.5.2020. Päätös on tehty siksi, että koronatilanteen vuoksi ravintoloiden terasseineen tulee näillä näkymin pysyä suljettuna toukokuun loppuun asti.

Päätös vuokranperinnän keskeyttämisestä koskee kaikkia kattamattomia terasseja ja parklet-terasseja. Tällaisia vuokrakohteita on Helsingissä yhteensä 359.

Kaupunki on vuokrannut terassialueita myös neljää katettua terassia varten. Vuokranmaksun keskeyttäminen ei koske näitä kohteita. Myös ruokaa ja elintarvikkeita myyvien kioskien paikoista peritään vuokraa tavalliseen tapaan, koska ravintoloiden aukiolokielto ei koske niiden toimintaa.

Terassivuokralaisten ei tarvitse olla yhteydessä kaupunkiin, vaan vuokranmaksu keskeytetään automaattisesti. Vuokralaisten ei tarvitse purkaa terassialueiden rakenteita kevään ajaksi. Alue tulee kuitenkin pitää siistinä, ja kalusteet tulee siirtää pois tai kasata siististi pois käytöstä.

Vauhtia lupabyrokratiaan

Ravintolaterassien osalta on jo aiemmin päätetty, että kaupunki ei peri niihin liittyviä maksuja huhti- ja toukokuulta 2020. Nyt maksuista luovutaan myös kesäkuun osalta. Ravintolatoiminnan osalta kaupunki toimii kevennetyillä lupamenettelyillä ja nopeutetuilla aikatauluilla. Terassien laajentamisesta tehdään aiempaa helpompaa.

Kaupunki mahdollistaa myös väliaikaista yritys-, liikunta- ja kulttuuritoimintaa siellä, missä ihmiset nyt liikkuvat eli aukioilla, toreilla, puistoissa ja rannoilla. Väliaikainen yritystoiminta on mahdollista myös veneistä ja muilla kuin vesiliikenteen käyttämillä laitureilla. 

Ovatko Helsingin kauppahallit avoinna?

Kesäkuun alusta lähtien Helsingin kaikki kolme kauppahallia ovat auki, ja ne voivat jälleen palvella myös ravintola- ja kahvila-asiakkaita. Helsingin kauppahallit ovat avoinna kesäkuun alusta alkaen

Liikkumisrajoitukset Suomen sisällä peruttu

Helsinki on kotimaan matkailun kesän ykköskohde, kun liikkumisrajoitukset ovat peruttu Suomen sisällä.  Kaupunki satsaa turvallisuuteen. Se on täsmentänyt ohjeistusta tapahtumajärjestämisestä turvallisuusnäkökulmasta.


Matkustusrajoitukset 

Voinko matkustaa ulkomaille vai onko matkustamista rajoitettu?

Koronapandemian estämiseksi tehtyjä matkustusrajoituksia puretaan asteittain. Maanantaista 13. heinäkuuta alkaen matkustusrajoituksia höllennetään useisiin Euroopan maihin. Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Tarkemmin Valtioneuvoston tiedotteessa 8.7.2020 ja THL:n Matkustaminen ja koronavirus -sivuilta.

Katso suomalaisia koskevista matkustusrajoitteet ja suositukset ulkoministeriön sivuilta.
Rajoituksia ja suosituksia tarkastellaan kahden viikon välein. Seuraavan kerran 27. heinäkuuta.

Voinko mennä töihin ulkomailta paluun jälkeen?

Omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Ruotsi, Saksa ja Venäjä. Omaehtoista karanteenia ei tarvita, jos henkilö saapuu Virosta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Tanskasta tai Islannista.  Omaehtoisessa karanteenissa voi liikkua työpaikan ja asuinpaikan välillä. Myös muu välttämätön liikkuminen on mahdollista.

Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa. 

Työmatkaliikenne laivoilla käynnistyi 14.5. Koronapandemian estämiseksi tehtyjä matkustusrajoituksia puretaan asteittain.

Entäpä lapset, voivatko he palata päiväkotiin?

Kaikille ulkomailta Suomeen tuleville suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia. Lapsi voi palata päiväkotiin, jos vanhempien työtilanne sitä edellyttää, mutta lapsen täytyy olla oireeton. Omaehtoisessa karanteenissa tulee välttää tarpeettomia lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella. Esimerkiksi leikkipuistossa ei tule käydä päiväkotipäivän jälkeen.

Jos lapselle tulee 14 vuorokauden sisällä matkalta palaamisen jälkeen lieviäkin koronaan viittaavia oireita, tulee hänen jäädä kotiin ja joko hakeutua digitaaliseen sosiaaliterveysneuvonta Omaoloon tai olla yhteydessä terveydenhuoltoon koronatestiä varten

Olen tullut ulkomailta ja en voi mennä kahteen viikkoon työpaikalle. Voinko saada lääkäriltä todistuksen, jotta saan haettua tartuntapäivärahaa Kelalta?

Työnantajan suositus tai määräys kotiin jäämisestä ei ole peruste tartuntatautipäivärahan myöntämiselle. Kyseessä ei ole tartuntatautilain mukainen karanteeni. Tartuntatautilain mukainen päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on arvioitu altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille ja kun karanteenista katsotaan olevan kyseisessä tilanteessa hyötyä. Tämän karanteenipäätöksen tekee kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Myöskään sairauslomaa ei voi oireettomalle henkilölle myöntää.

Karanteeni

Altistuminen koronalle ja karanteeni: kuvallinen ohje 
Sairastuminen koronaan ja eristys: kuvallinen ohje

Karanteeniin liittyviä vastauksia saat THL:n sivuilta


Varhaiskasvatukseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Pitääkö varhaiskasvatuksesta maksaa, vaikka lapsi olisikin kotihoidossa?

Kyllä pitää. Normaalit maksukäytännöt ovat nyt voimassa.

Ketkä saavat viedä lapsensa päiväkotiin? Entä yksinhuoltajat?

Kaikki lapset ovat tervetulleita varhaiskasvatukseen, jos vanhemmat niin päättävät. Varhaiskasvatukseen tulee hakea 4 kuukautta ennen palveluntarpeen alkua, jos paikkaa ei ole.

Koulutyöhön liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Järjestetäänkö kevät- ja valmistujaisjuhlat?

Kevät- ja valmistujaisjuhlat on voimassaolevien kokoontumisrajoitusten perusteella päätetty järjestää virtuaalisesti ja ylioppilasjuhlat on päätetty siirtää syksyyn. Helsingin kaupungin lukioiden juhlapäivä on päivälukioissa 29. elokuuta ja kansainvälisissä IB- eli International Baccalaureate -lukioissa ja aikuislukioissa 28. elokuuta. Mikäli ylioppilasjuhlatilaisuutta ei pystytä järjestämään elokuussa ehdotettuina päivinä turvallisesti, voidaan kevään 2020 ylioppilaat kutsua joulukuun alussa 2020 järjestettävään syksyn itsenäisyys- ja ylioppilasjuhlaan.

Miten opetus järjestetään elokuussa? Palataanko tavalliseen tapaan kouluun?

Peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opetus järjestetään pääsääntöisesti lähiopetuksena eli elokuussa palataan kouluun. Kouluissa ja oppilaitoksissa noudatetaan THL:n turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Jos koronatilanne edellyttää, peruskouluissa voidaan osa opetuksesta järjestää etäyhteyksiä hyödyntäen. Samoin lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa osa opetuksesta voi olla etäopetusta.


Muita koronavirukseen liittyviä kysymyksiä

Mitä tapahtuu 16–17-vuotiaiden nuorten kesätöiden suhteen? Voidaanko nuorille tarjota kesätöitä?

Kaupungin omien palvelujen piirissä on nuorille kohdennettu 1 200 erilaista tehtävää. Näistä noin 800 tehtävää on suunnattu 16–17 -vuotiaille kesätyöntekijöille, jonka lisäksi Siisti kesä! -hanke työllistää noin 250 16–20 -vuotiasta. Nuoria työllistyy myös kesälomasijaisina eri toimialoilla. Kesätöiden hakuprosessit ovat valtaosin käynnissä ja valintapäätökset vahvistuvat seuraavien viikkojen aikana. 8.5.: Helsinki työllistää runsaasti nuoria kesätyökaudella

Tukeeko kaupunki yrityksiä kriisissä? Mistä saan apua yritysasioissa?

Ensimmäisenä toimena kaupunki keskeyttää tarvittaessa vuokran perinnän tiloistaan enintään kolmen kuukauden ajaksi. Takaisinmaksusta tehdään 12 kuukauden maksuaikataulu ilman viivästysseuraamuksia.

Kaupunki on koostanut päivittyvän listauksen yrittäjille suunnatuista tukipalveluista NewCo Helsingin verkkosivuille .

Yksinhuoltajana minua huolestuttaa, jos sairastun itse koronavirukseen. Miten pystyn huolehtimaan tuolloin lapsesta?

Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa sinua auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin klo 9–12 p. 09 3101 5454. Voit ottaa matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta itse pystyisit lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa www.perheentuki.fi. Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta , voit olla yhteydessä aikuissosiaalityön sosiaalineuvontaan arkisin klo 9–16 p. 09 310 44400 tai chatin kautta http://www.hel.fi/sosiaalineuvonta.

Tuki yksinhuoltajalle mahdollisessa sairaustilanteessa

Lapsiperheiden sosiaalihuollon palveluissa on tunnistettu mahdollinen avun ja tuen tarve yksinhuoltajien perheissä poikkeustilanteessa. Mikäli oma sairastuminen huolettaa, palvelujärjestelmästä saa apua. Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa asiakkaita auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin klo 9–12 p. 09 3101 5454. Meihin voi ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta lapsen vanhempi pystyy sairastuessaan lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa www.perheentuki.fi. Aikuissosiaalityön sosiaalineuvonnasta saa neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta arkisin klo 9–16 p. 09 310 44400 tai chatin kautta http://www.hel.fi/sosiaalineuvonta.




29.07.2020 15:23