Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta
- Koronarokotukset
- Koronatodistukset
- Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset
- Miten koronavirus tarttuu?
- Miten suojaudut koronataudilta?
- Maskin käyttö
- Minkälaisia oireita koronavirustartuntaan liittyy?
- Mitä teen, jos epäilen tartuntaa?
- Milloin testiin? Milloin tarvitsen ammattilaisen arvion?
- Miten toimia testin jälkeen?
- Varhaiskasvatus — päiväkodit
- Koulutyö
- Matkustaminen
- Muita koronavirukseen liittyviä kysymyksiä
Koronarokotukset
Milloin ja miten Helsingissä pääsee koronarokotuksiin?
Koronarokotteita saa terveysasemilta ajanvarauksella. Ajan voi varata osoitteessa maisa.fi, Maisa-sovelluksessa tai soittamalla terveysasemille.
Miten suojaudut koronataudilta?
- Ota koronarokotteet suositusten mukaisesti, näin suojaudut vakavalta koronataudilta.
- Pese käsiä perusteellisesti vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
- Vältä koskettelemasta silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
- Käytä oman harkintasi mukaan kasvomaskia ja pidä etäisyyttä muihin ihmisiin julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä.
- Tee osa työajasta etänä, jos mahdollista.
Maskin käyttö
Lue: Kasvomaskin käyttöä koskevat suositukset
Miten koronavirus tarttuu?
Koronavirus tarttuu muun muassa ilmavälitteisesti eli pienten aerosolien muodossa. Lue lisätietoa THL:n sivulta Koronaviruksen tarttuminen ja itämisaika
Voiko virus tarttua oireettomasta henkilöstä?
Oireettomat henkilöt saattavat levittää virusta eteenpäin. Lue lisätietoa THL:n sivulta Koronaviruksen tarttuminen ja itämisaika
Minkälaisia oireita koronavirustartuntaan liittyy?
Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys. Lue lisätietoa THL:n sivulta Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle
Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?
- Kuinka altistuneiden tulee toimia?
- Ohjeita hengitystieinfektio-oireisille ja koronavirukseen sairastuneille
Milloin testiin? Milloin tarvitsen ammattilaisen arvion?
- Ohjeita hengitystieinfektio-oireisille ja koronavirukseen sairastuneille
- Koronavirustestaus Helsingissä
Missä hengitystieoirepotilaat hoidetaan?
Hengitystieoireista kärsivät ja covid-19-tautia sairastavat helsinkiläiset hoidetaan tarvittaessa asiakkaan omalla terveysasemalla.
Tee ensin oirearvio omaolo.fi-palvelussa tai kysy neuvoa hel.fi-sivujen chatbotista (livechat-mahdollisuus arkisin klo 9–14), jonka kuvake on tämän sivun oikeassa alakulmassa.
Jos et pysty tekemään oirearviota, soita koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 ma–pe klo 8–16. Huomaathan, ettei koronaneuvonnasta voi varata aikaa koronarokotukseen. Varaa aika rokotukseen Maisa.fi-palvelussa tai soittamalla terveysasemallesi ma–pe klo klo 8–16. Voit myös kysyä neuvoa hel.fi-sivujen chatbotista (livechat-mahdollisuus arkisin klo 9–14), johon pääset tämän sivun oikeassa alakulmassa olevasta kuvakkeesta. Suoraan terveysasemalle ei pidä tulla, vaan ole aina etukäteen yhteydessä ammattilaiseen puhelimella tai sähköisesti.
Varhaiskasvatus
Voiko lapsen tuoda nuhaisena päiväkotiin?
Jos lapsella tai nuorella on lieviä hengitystieoireita (yskä, nuha, muutaman päivän kuume), tulee jäädä kotiin. Kun oireet ovat poissa tai olo on ollut selvästi parempi muutaman päivän ajan, voi palata oppilaitokseen, kouluun tai päiväkotiin.
Voiko positiivisen testituloksen saaneen lapsen tuoda päiväkotiin, jos hänellä ei ole mitään oireita?
Oireettomien lasten testaamista ei suositella. Jos oireeton lapsi on saanut kotitestissä positiivisen tuloksen, lapselle suositellaan kotihoitoa vähintään 5 vuorokauden ajan. Hengitystieoireisen lapsen tulee olla kotihoidossa, kunnes oireet ovat poissa tai selvästi helpottaneet, ja lapsi jaksaa osallistua varhaiskasvatukseen.
Huomioidaanko lapsen poissaolo koronan takia päivähoitomaksussa?
Jos lapsi on sairautensa ja/tai koronakaranteenin vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta vähintään 11 toimintapäivää saman kalenterikuukauden aikana, maksuna peritään puolet kuukausimaksun määrästä. Asiakasmaksua ei peritä, jos lapsi on poissa sairauden vuoksi kaikki kuukauden toimintapäivät.
Vapaaehtoisen karanteenin ajalta veloitetaan normaali maksu.
Maskisuositus varhaiskasvatuksessa päättynyt
Varhaiskasvatukseen, kouluihin ja oppilaitoksiin annetut erilliset maskinkäyttösuositukset ovat päättyneet pääkaupunkiseudulla. Maskia voi halutessaan edelleen käyttää. Kouluissa ja oppilaitoksissa oppivelvollisille on edelleen saatavilla maskeja.
Koulutyö
Kouluun ja oppilaitokseen ei saa tulla sairaana
Jos lapsella tai nuorella on lieviä hengitystieoireita (yskä, nuha, muutaman päivän kuume), tulee jäädä kotiin. Kun oireet ovat poissa tai olo on ollut selvästi parempi muutaman päivän ajan, voi palata oppilaitokseen, kouluun tai päiväkotiin.
Maskisuositus kouluissa ja oppilaitoksissa päättynyt
Varhaiskasvatukseen, kouluihin ja oppilaitoksiin annetut erilliset maskinkäyttösuositukset ovat päättyneet pääkaupunkiseudulla. Maskia voi halutessaan edelleen käyttää. Kouluissa ja oppilaitoksissa oppivelvollisille on edelleen saatavilla maskeja.
Muita koronavirukseen liittyviä kysymyksiä
Yksinhuoltajana minua huolestuttaa, jos sairastun itse koronavirukseen. Miten pystyn huolehtimaan tuolloin lapsesta?
Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa sinua auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin kello 9–12 numerossa 09 3101 5454. Voit ottaa matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta itse pystyisit lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa perheentuki.fi. Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta , voit olla yhteydessä aikuissosiaalityön sosiaalineuvontaan arkisin klo 9–16 numerossa 09 310 44400 tai chatin kautta hel.fi/sosiaalineuvonta.
Voinko vierailla sairaaloissa, seniorikeskuksissa tai palvelutaloissa?
Lue: Vierailut seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja Helsingin sairaaloissa
Miten kuulovammaiset voivat ottaa yhteyttä koronavirusasioissa?
Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tulkin välityksellä. Tulkkauspalveluista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tältä Kelan sivulta: Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu .
Lisäksi Maisan kautta www.maisa.fi saa yhteyden ammattilaisiin. Myös täyttämällä Omaolo-palvelussa oirearviokyselyn koronaviruksesta, saa tarvittaessa lääketieteellisesti kiireellisissä asioissa yhteyden ammattilaiseen vuorokauden ympäri.
Mistä saa lisätietoa Helsingin ja Suomen koronavirustilanteesta?
Helsinki – ajankohtaista koronasta -sivuilla on esillä tilastoja helsinkiläisten tartuntatautitilanteesta: Helsingin koronavirustilannekatsaus.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä: THL: Ajankohtaista koronaviruksesta .
Matkustaminen
Mitkä rokotteet hyväksytään?
Lista hyväksytyistä rokotteista luettavissa THL: sivulla Matkustaminen ja koronaviruspandemia.
Koronatodistukset
Mistä saan koronaan liittyvät todistukset?
Ensisijainen koronaan liittyvä todistus on EU:n koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksesta, uusimmasta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.
EU:n koronatodistuksen saa kätevästi Omakanta-palvelusta.
Lue lisätietoa: EU:n Koronatodistus osoitteesta omakanta.fi
22.02.2023 09:36