Suoraan sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta

Tällä sivulla vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksesta. Tämänhetkiset aiheet kysymyksineen:

Koronavilkku hälyttää - kuinka toimia?

Hakeudu testiin, kun olet saanut Koronavilkku-sovelluksesta altistumisilmoituksen. Testiin on syytä lähteä vaikka olisit oireeton.
Sovelluksen hälytyksen perusteella sinua ei aseteta karanteeniin. Sinuun otetaan yhteyttä epidemiologisesta toiminnasta, jos tavallisen tartunnanjäljityksen yhteydessä sinun todetaan altistuneen lähikontaktissa tartunnan saaneelle.

Koronarokotukset

Milloin ja miten Helsingissä pääsee koronarokotuksiin?

Lue täältä vastaukset koronarokotuksia koskeviin kysymyksiin: Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Miten koronavirukselta voi suojautua?

Tartuntatilanteen taltuttamiseksi on ehdottoman tärkeää välttää kaikkia sosiaalisia kontakteja, lisätä etäisyyttä toisiin, käyttää maskeja ja mennä testeihin, jos epäilee saaneensa tartunnan. Testitulokset tulevat vuorokauden sisällä. Näitä turvatoimia on jokaisen syytä noudattaa:
  • Huolehdi hyvästä käsi-ja yskimishygieniasta. Älä kättele. Käsienpesu ja yskiminen (THL)
  • Vältä kontakteja. Kun liikut ulkona, pidä vähintään 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin. Käytä kasvomaskia aina kun et voi välttää lähikontaktia. Muistilista maskin käyttöön (THL)
  • Kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä Helsingin hallinnoimissa sisäliikuntatiloissa. (Ei koske henkilöitä, joilla on terveydellinen este käyttää kasvomaskia)
  • Käytä kasvomaskia julkisessa liikenteessä, läsnätöissä työpaikalla sekä kaikissa tilanteissa, joissa oleskellaan samoissa tiloissa toisen henkilön kanssa.
  • Tee etätöitä, jos mahdollista.
  • Nauti D-vitamiinilisää suosituksen mukaisesti. HUS

Voit suojautua koronavirukselta samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta: noudata käsi-ja yskimishygieniaohjeita. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta hihaasi, älä kämmeneesi.


Näillä yksinkertaisilla keinoilla suojaat itseäsi ja muita koronavirustartunnalta:

Maskin käyttö

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella.

Pitääkö työpaikalla käyttää maskia?

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikilla työpaikoilla kaikissa tilanteissa, joissa oleskellaan samoissa tiloissa toisen henkilön kanssa. Läsnätyön maskisuositus on voimassa kaikissa yhteisissä tiloissa, myös silloin, kun turvaväleistä huolehditaan. Mikäli työskentelet yksin tilassa, et tarvitse kasvomaskia.

Miten koronavirus tarttuu?

Tarttuuko koronavirus ilman välityksellä?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti ilmavälitteisesti eli pienten aerosolien muodossa. Tämä tarkoittaa, että yskiessä ja aivastaessa syntyy suurempien pisaroiden lisäksi myös hyvin pieniä hiukkasia, aerosoleja, jotka voivat jäädä leijumaan ilmaan pidemmäksi aikaa. Tällöin tartunnan voi saada myös kauempaa kuin 2 metrin etäisyydeltä.
THL: Koronaviruksen tarttuminen ja itämisaika

Voiko virus tarttua oireettomasta henkilöstä?

Oireettomat henkilöt saattavat levittää virusta eteenpäin. On kuitenkin epäselvää, miten suuri merkitys tällä on epidemian leviämisessä. WHO:n mukaan nykytiedolla valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt.

Minkälaisia oireita koronavirustartuntaan liittyy?

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustestiin kannattaa mennä herkästi. Pysyttele kotona. Tulos tulee nopeasti. THL: Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle

Minulla on flunssan oireita, voiko tämä olla koronaviruksen aiheuttamaa?

Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona. Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronapuhelinneuvontaan: 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun:116 117.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mitä minun pitäisi tehdä?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.

Epäilen saaneeni koronavirustartunnan, miten minun pitäisi toimia?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota verkossa, soita Helsingin koronapuhelinneuvontaan: 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun: 116 117. Koronavirusneuvonta tai Päivystysapu ohjaavat sinut tarvittaessa koronavirustestiin ja koronaterveysasemalle.

Miten toimin, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 10 vuorokauden aikana.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.

Kouluikäisellä lapsella tai nuorella testi on aina aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita.

Huoltajana voit varata alle 15-vuotiaalle lapselle ajan Omaolon oirearvion ja koronaneuvontapuhelimen numeron 09 310 10024 kautta. Neuvontaa saa päivittäin kello 8-18.

Lisätietoa THL:n sivulta Lapset ja koronavirus

Milloin testiin? Milloin lääkäriin?

Testiin kannattaa hakeutua aikailematta, kun on vähäinenkin epäilys koronatartunnasta. Tartunnan oireita ovat muun muassa kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Vältä lähikontakteja toisiin. Testiin on myös syytä lähteä aikailematta, jos Koronavilkku hälyttää. Tarkempi ohjeistus: Koronavirustestaus Helsingissä

Minkälaisessa tilanteessa tarvitsen lääkärin kiireellisen arvion?

Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia hengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Jos sinulle tällaisia oireita, soita  Helsingin koronaneuvontaan numerossa 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysavun numeroon 116 117, ja saat sieltä toimintaohjeet.

Hätätapauksissa soita 112.

Missä kiireelliset hengitystieoirepotilaat hoidetaan? 

Kaikki helsinkiläiset hengitystieoireiset, lääkärin kiireellistä arviota vaativat potilaat, ohjataan Laakson ja Malmin koronaterveysasemille. Muilla terveysasemilla ei hoideta hengitystieoirepotilaita.

Jos sinulla on kiireellistä hoitoa vaativia oireita kuten heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus, soita Helsingin koronaneuvonnan numeroon 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysavun numeroon 116 117. Saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia. Hätätapauksissa soita 112.

Asiakkaita palvellaan koronavirusterveysasemilla kiireellisyysjärjestyksessä. 

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Laakson koronaterveysasema
Malmin koronaterveysasema

Mistä saan todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä?

Jos tarvitset todistuksen negatiivisesta testituloksesta, saat sen osoitteesta koronatietoni.fi.

Varhaiskasvatus

Voiko lapsen tuoda nuhaisena päiväkotiin?

Jos toteat lapsella koronavirukseen sopivia oireita, lasta ei saa päästää kouluun tai päiväkotiin. Katso miten toimia, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon THL:n sivuilta: Lapset ja koronavirus. Katso tästä miten toimia, jos toinen perheenjäsen on karanteenissa (THL).

Pitääkö minulla olla maski kun haen lapsen päiväkodista?

Kyllä, suosituksen mukaan. Pidä maski päällä kun tuot ja haet lapsen. Huoltajien ja vierailijoiden on myös syytä välttää turhaa oleskelua päiväkodin sisätiloissa.

Miksi päiväkoteihin suositellaan henkilöstön maskien käyttöä?

Päiväkodeissa maskeja käytetään edelleen sisätiloissa. Kenellä tahansa meistä voi olla oireeton korona. Maski vähentää riskiä, että tartutamme sen toisiin ihmisiin ympärillämme. Koska kuka tahansa voi tartuttaa, on erittäin tärkeää että jokainen käyttää maskia, erityisesti tilanteissa, joissa etäisyyksiä ei voi pitää.

Miten päiväkotien henkilöstöä ohjeistetaan maskien käytössä?

Varhaiskasvatuksessa henkilökuntaa velvoitetaan käyttämään maskia sisällä. Terveydellisten seikkojen takia työntekijät voivat kuitenkin olla tilanteessa, jossa he eivät voi käyttää maskia. Maskin käyttö ei sen sijaan ole enää tarpeen päiväkotien ja perhepäivähoidon ulkotoiminnassa.

Maskin käyttö leikkipuistoissa

Henkilökunnan eikä asiakkaiden tarvitse käyttää maskeja leikkipuistojen ulkotoiminnassa. Maskia tulee edelleen käyttää sisätiloissa. Henkilökunta käyttää aina maskia kesäruuan jakelussa.

Huomioidaanko lapsen poissaolo koronan takia päivähoitomaksussa?

Jos lapsi on sairautensa ja/tai koronakaranteenin vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta vähintään 11 toimintapäivää saman kalenterikuukauden aikana, maksuna peritään puolet kuukausimaksun määrästä. Asiakasmaksua ei peritä, jos lapsi on poissa sairauden vuoksi kaikki kuukauden toimintapäivät.

Vapaaehtoisen karanteenin ajalta veloitetaan normaali maksu.

Miten saan tiedon, jos lapseni on altistunut päiväkodissa?

Kun päiväkodin johtaja saa vahvistuksen tartuntatapauksesta epidemiologisesta toiminnasta, hän ilmoittaa siitä ensitiedotteella mahdollisimman pian niille huoltajille, joiden lapsia mahdollinen altistuminen koskee. Ensitiedotteessa kerrotaan, mitkä luokat tai päiväkotiryhmät ovat mahdollisesti altistuneet, jos ryhmässä on yli 10 henkilöä.

Kun altistuneet on kartoitettu, altistuneille tai heidän huoltajilleen lähetetään kohdennettu tiedote tai tekstiviestillä linkki verkkolomakkeeseen. Huoltajat voivat verkkolomakkeella lähettää jäljityksessä tarvittavat tiedot. He saavat lomakkeella myös karanteeniohjeet. Mahdollinen karanteenipäätös lähetetään joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Verkkolomakkeella lähetettyjen tietojen pohjalta altistunut lapsi voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenipäätös tulee myöhemmin joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Kun altistuneet on kartoitettu ja tekstiviestit lähetetty, päiväkodin johtaja lähettää huoltajille jälkitiedotteen, jossa kerrotaan, että altistuneisiin on oltu yhteydessä erikseen.

Jos saat tekstiviestin ja linkin verkkolomakkeeseen, niin täytä se välittömästi. Tämä nopeuttaa jäljitystä.

Helsinki otti käyttöön maaliskuussa 2021 ensitiedotteen, jotta huoltajat saisivat tiedon päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen mahdollisesta altistustilanteessa mahdollisimman nopeasti. Ensitiedote korvaa aikaisemman ns. yleisen tiedotteen, joka lähetettiin aikaisemmin vasta sen jälkeen, kun jäljitys oli saatu tehtyä.

Koulutyö

Miten etäopetus järjestetään? 

Helsingissä 7.–10.-luokkien oppilaat palasivat maanantaina 3.5. omaan kouluunsa lähiopetukseen. Myös lukiolaiset ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat palasivat oppilaitoksiin lähiopetukseen  3.5.2021. Etäopetuksen ja vuorottelumallin viimeinen päivä oli perjantai 30.4.2021.

Kouluissa ja oppilaitoksissa lähiopetuksen järjestämisessä painotetaan edelleen turvavälejä, hygieniaohjeita, ja noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita. Maskeja käyttävät 6.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat oppilaat sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunta.

Kouluun ja oppilaitokseen ei saa tulla sairaana

Oppilaan tai opiskelijan ei pidä tulla kouluun, jos hänellä on mitään sairauteen viittaavia oireita. Koronaan liittyviä ohjeita sekä maski- ja turvasuosituksia tulee edelleen noudattaa ja välttää sosiaalisia kontakteja. Vähänkin oireisena on hakeuduttava koronatestiin. Helsingin kaupungin koronavirusta koskevaa puhelinneuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8–18 puh. 09 310 10024 ja somaliksi ja arabiaksi ma–pe klo 9–12 puh. 09 310 10011. Lisätietoja koronatestauksista: https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/sote-palvelut/koronavirustesti

Ruokailu

Oppijat ruokailevat oman ryhmänsä kanssa joko omassa luokassaan tai ruokasalissa turvavälejä noudattaen. Hygieniasta huolehditaan ruuan valmistuksen ja jakelun sekä syömisen aikana. Ruokailutilanteita ja käsienpesua valvotaan. Ruokakasseja ei enää jaeta, kun yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat ovat palanneet lähiopetukseen.

Mitä jos oppilas todetaan altistuneeksi?

Altistunut oppilas on karanteenissa 14 päivää. Karanteenissa olevan opetus voidaan toteuttaa kevätlukukaudella erityisinä opetusjärjestelyinä kuten etäopetuksena.

Voiko karanteenissa oleva oppilas ruokailla koulussa? 

Ei voi, karanteenissa oleva oppilas ei voi tulla ruokailemaan koululle tai hakea ruokaa itse. Oppilaalle järjestetään kotiin haettavat ateriat, jotka huoltaja tai läheinen voi hakea kerran viikossa oppilaan nimellä. Seuraa Wilman ohjeistusta.

Miten saan tiedon, jos lapseni on altistunut koulussa tai oppilaitoksessa?

Kun rehtori saa vahvistuksen tartuntatapauksesta epidemiologisesta toiminnasta, hän ilmoittaa siitä ensitiedotteella mahdollisimman pian niille huoltajille tai opiskelijoille, joita mahdollinen altistuminen koskee. Ensitiedotteessa kerrotaan, mitkä luokat tai päiväkotiryhmät ovat mahdollisesti altistuneet, jos ryhmässä on yli 10 henkilöä.

Kun altistuneet on kartoitettu, altistuneille tai heidän huoltajilleen lähetetään kohdennettu tiedote tai tekstiviestillä linkki verkkolomakkeeseen. Huoltajat tai opiskelijat voivat verkkolomakkeella lähettää jäljityksessä tarvittavat tiedot. He saavat lomakkeella myös karanteeniohjeet.

Verkkolomakkeella lähetettyjen tietojen pohjalta altistunut lapsi tai opiskelija voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenipäätös tulee myöhemmin joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Kun altistuneet on kartoitettu ja tekstiviestit lähetetty, rehtori lähettää huoltajille tai opiskelijoille jälkitiedotteen, jossa kerrotaan, että altistuneisiin on oltu yhteydessä erikseen.

Jos saat tekstiviestin ja linkin verkkolomakkeeseen, niin täytä se välittömästi. Tämä nopeuttaa jäljitystä.

Helsinki otti käyttöön maaliskuussa 2021 ensitiedotteen, jotta huoltajat saisivat tiedon päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen mahdollisesta altistustilanteessa mahdollisimman nopeasti. Ensitiedote korvaa aikaisemman ns. yleisen tiedotteen, joka lähetettiin aikaisemmin vasta sen jälkeen, kun jäljitys oli saatu tehtyä.

Yrittäjät ja liiketoiminta

Tukeeko kaupunki yrityksiä kriisissä? Mistä saan apua yritysasioissa?
Kaupunki on koostanut päivittyvän listauksen yrittäjille suunnatuista tukipalveluista NewCo Helsingin sivuille.
Kannattaa katsoa myös Suomen Yrittäjien koronasivustoa.

Muita koronavirukseen liittyviä kysymyksiä

Yksinhuoltajana minua huolestuttaa, jos sairastun itse koronavirukseen. Miten pystyn huolehtimaan tuolloin lapsesta?

Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa sinua auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin klo 9–12 p. 09 3101 5454. Voit ottaa matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta itse pystyisit lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa perheentuki.fi. Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta , voit olla yhteydessä aikuissosiaalityön sosiaalineuvontaan arkisin klo 9–16 p. 09 310 44400 tai chatin kautta hel.fi/sosiaalineuvonta.

Voinko yhä vierailla sairaaloissa, seniorikeskuksissa tai palvelutaloissa?

Koska Helsinki on koronaepidemian leviämisvaiheessa, vierailuja joudutaan rajoittamaan. Rajoitusten tarkoituksena on suojella potilaita, asukkaita ja henkilökuntaa koronavirustartunnalta.  Tarkemmin: Vierailut seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja Helsingin sairaaloissa 19.4.2021 alkaen

Pidetäänkö palvelukeskukset avoinna?

Palvelukeskuksissa avataan 1.6. alkaen tuettua ryhmätoimintaa niille asiakkaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Osallistujat kutsutaan ryhmiin erikseen. Kaikki muu palvelukeskustoiminta, kuten kuntosalit ja ravintolat, pysyvät kiinni. Lisää aiheesta: Palvelukeskustoiminta 

Entä jatkuuko iäkkäiden päivätoiminta?

Ikääntyneiden päivätoimintaa avataan 1.6. alkaen asteittain niille asiakkaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Ryhmiin kutsutaan mukaan erikseen. Iäkkäiden päivätoiminta

Miten kuulovammaiset voivat ottaa yhteyttä koronavirusasioissa?

Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tulkin välityksellä. Tulkkauspalveluista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tältä Kelan sivulta: Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu .

Lisäksi kaupungin sähköisen asioinnin kautta (asiointi.hel.fi) saa yhteyden ammattilaisiin. Myös täyttämällä Omaolo-palvelussa oirearviokyselyn koronaviruksesta, saa tarvittaessa lääketieteellisesti kiireellisissä asioissa yhteyden ammattilaiseen vuorokauden ympäri.

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta saa neuvontaa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä?

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Ohjeita karanteenissa olevalle 

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Ohjeita eristyksessä olevalle 

Katso myös THL: Karanteeni ja eristys


Mistä saa lisätietoa Helsingin ja Suomen koronavirustilanteesta?

Helsinki – ajankohtaista koronasta -sivuilla on esillä tilastoja helsinkiläisten tartuntatautitilanteesta: Helsingin koronavirustilannekatsaus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä: THL: Ajankohtaista koronaviruksesta .

Matkustaminen

Miten toimin kun palaan ulkomailta Suomeen ja Helsinkiin laivalla?

Sinulla tulee olla laivaan noustessa todistus yhdestä tai kahdesta koronarokotuksesta (viimeisestä rokotuksesta vähintään 2 viikkoa), negatiivisesta koronatestituloksesta (testistä alle 72 tuntia), sairastetusta COVID-19-taudista (sairastettu viimeisen kuuden kuukauden sisällä) tai sairaustodistus ja todistus yhdestä rokotuksesta (kun tarvitaan kaksi).

Kun saavut Helsingissä satamaan, sinun tulee osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana tehdään tarvittaessa koronavirustesti. Terveystarkastus tehdään sataman terveysneuvonnassa ja se on pakollinen. Tarkastus koskee myös Suomen kansalaisia.

Sinun ei tarvitse osallistua osana terveystarkastusta koronatestiin, jos sinulla on todistus yhdestä tai kahdesta rokotuksesta (viimeisestä rokotuksesta vähintään 2 viikkoa), jos sinulla todistus negatiivisesta koronatestituloksesta (testistä alle 72 tuntia) tai sairastetusta COVID-19-sairaudesta (sairastettu kuuden kuukauden sisällä) tai sairaustodistus ja todistus yhdestä rokotuksesta (kun tarvitaan kaksi). Testiä ei myöskään edellytetä vuonna 2005 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta, eikä risteilymatkustajilta, jotka eivät ole käyneet maissa. Vuosina 2005-2007 syntyneet lapset osallistuvat kuitenkin terveystarkastukseen.

Jos olet saanut vain ensimmäisen rokotuksen rokotussarjasta, johon kuuluu kaksi annosta tai sinulla on negatiivinen testitulos (testistä alle 72 tuntia) jää Suomeen tullessasi 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin. Tämä koskee myös lapsia. Voit lyhentää karanteenia testillä. Käy omaehtoisen karanteenin aikana koronavirustestissä aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin, jos olet saanut täyden rokotussarjan (viimeisestä vähintään 2 viikkoa), sairastanut COVID-19-taudin kuuden kuukauden sisällä tai sairastanut Covid-19-taudin ja saanut yhden rokotuksen (josta vähintään viikko) kahden rokotuksen sarjasta. Lista hyväksytyistä rokotteista löytyy THL: sivulta Matkustaminen ja koronaviruspandemia


Saat matkan aikana yhteystietolomakkeen
. Jätä se täytettynä sataman terveysneuvontapisteelle. Valmiiksi täytetyllä lomakkeella nopeutat saapumistasi Suomeen. Täyttämäsi yhteystietolomake lähetetään koti- tai oleskelupaikkakuntasi terveydenhuoltoon. Tietojen avulla sinut voidaan ohjata toiseen karanteenia lyhentävään koronatestiin. Tietoja voidaan käyttää myös tartunnanjäljityksessä.

Voit varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin

  • kätevimmin Finentry-palvelussa osoitteessa finentry.fi (todistetulla Finentry-ajanvarauksella yhteystietolomakkeen täyttö ei ole välttämätöntä)
  • koti- tai oleskelupaikkakuntasi koronaneuvonnasta (helsinkiläiset voivat varata ajan soittamalla, p. 09 310 10024, joka päivä klo 8-18)
  • omaolo.fi-palvelussa (helsinkiläiselle, jos olet oireinen).

Suomessa julkisessa terveydenhuollossa tehty koronavirustesti on maksuton. Kun odotat testitulosta, pysy omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassasi. Jos testitulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin.

Huoltovarmuuden kannalta välttämättömillä matkustajilla ei välttämättä tarvitse olla laivaan noustessa rokotus-, testi- tai sairaustodistusta. Myös heitä koskee pakollinen terveystarkastus ja koronatesti satamassa, jos todistusta ei ole. Huoltovarmuustyöntekijöillä tulee olla työnantajan todistus, jossa kerrotaan henkilön työtehtävistä.

Tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstön ei tarvitse jäädä karanteeniin eikä osallistua terveystarkastukseen tai testiin, kun he saapuvat Suomeen työtehtävissä (ei koske tilannetta, jossa ollaan matkalla töihin tai töistä pois). Työtehtävissä olevat esittävät rahti- tai kauppakirjan. Testiin voi kuitenkin hakeutua satamassa. Aiheesta on laadittu ja jaettu omiin työtehtäviin soveltuvat ohjeet.

Miten toimia, kun saavun Helsinkiin ulkomailta lentäen?

Lue lisää Finavian sivuilta

Voinko matkustaa ulkomaille vai onko matkustamista rajoitettu?

Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske.Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kohdemaan lähimmästä edustustosta.

Jos palaat ulkomailta, noudata THL:n karanteeniohjeistusta.

Matkustusrajoitteet ja suositukset (Ulkoministeriö) 

Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa

Voinko mennä töihin ulkomailta paluun jälkeen?

Tarvetta omaehtoiseen karanteeniin voit arvioida THL:n liikennevalokuvan avulla. Liikennevalot auttavat myös arvioimaan ulkomaan matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Liikennevaloja päivitetään kerran viikossa.

Tarkista maakohtainen tilanne ja liikennevalot THL:n sivuilta 

Katso THL:n suositus Suomeen saapuville matkustajille

Voivatko lapset palata päiväkotiin?

Lapsi voi palata päiväkotiin, jos vanhempien työtilanne sitä edellyttää, mutta lapsen täytyy olla oireeton. Omaehtoisessa karanteenissa tulee välttää tarpeettomia lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella. Esimerkiksi leikkipuistossa ei saa käydä päiväkotipäivän jälkeen.

Jos lapselle tulee lieviäkin koronaan viittaavia oireita, on syytä hakeutua koronatestiin.

Olen tullut ulkomailta ja en voi mennä työpaikalle. Voinko saada lääkäriltä todistuksen, jotta saan haettua tartuntatautipäivärahaa Kelalta?

Työnantajan suositus tai määräys kotiin jäämisestä ei ole peruste tartuntatautipäivärahan myöntämiselle. Kyseessä ei ole tartuntatautilain mukainen karanteeni. Tartuntatautilain mukainen päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on arvioitu altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille ja kun karanteenista katsotaan olevan kyseisessä tilanteessa hyötyä. Tämän karanteenipäätöksen tekee kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Myöskään sairauslomaa ei voi oireettomalle henkilölle myöntää.

Voiko omaehtoista karanteenia lyhentää?

Voit lyhentää omaehtoista karanteenia testillä. 

Kun odotat testitulosta, pysy omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassasi.

Jos olet saanut vain ensimmäisen rokotuksen rokotussarjasta, johon kuuluu kaksi annosta tai sinulla on negatiivinen testitulos (testistä alle 72 tuntia) jää Suomeen tullessasi 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin. Tämä koskee myös lapsia. Voit lyhentää karanteenia testillä. Käy omaehtoisen karanteenin aikana koronavirustestissä aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Olen lähdössä ulkomaille, saanko todistuksen negatiivisesta koronatestistä?

Sivulta koronatietoni.fi voi ladata todistuksen negatiivisesta testituloksesta esimerkiksi matkaa varten. Sivulta ei ole mahdollista saada todistusta positiivisesta tuloksesta.

Julkinen sektori testaa ainoastaan oireisia henkilöitä. Oireisena ei tule matkustaa ulkomaille.

Kuinka saada todistus sairastetusta koronasta esimerkiksi matkaa varten?

Kaikki koronaan sairastuneet saavat kotiin eristyspäätöksen, josta käy myös ilmi koronavirustartunta. Henkilö saa kyseisen päätöksen sairastuttuaan, eikä sitä ole mahdollista saada jälkikäteen. Todistuksen koronavirustartunnasta voi saada kaupungilta jälkikäteen vain, jos sitä tarvitaan etuja, työtä tai opintoja varten. Todistuksen voi pyytää Maisan viestipalvelun kautta terveysasemalta tai epidemiologisesta toiminnasta.

Yhteystiedot

Päätökset ja todistukset on mahdollista saada suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Matkustamista varten julkisesta terveydenhuollosta ei saa erillistä todistusta sairastetusta koronasta. Yksityiset yritykset tarjoavat myös maksullisia koronatodistuksia esimerkiksi ulkomaanmatkoja varten.


Kysymyksiä uusista rajoituksista

Lue voimassa olevat keskeiset suositukset ja rajoitukset.

16.06.2021 15:03