Suoraan sisältöön

Liikenne koronavirusepidemian aikana

70 vuotta täyttäneiden kausilipuista voi nyt hakea koronahyvitystä

Helisngin seudun liikenne hyvittää takautuvasti 70 vuotta täyttäneiden kausiliput, jotka ovat olleet voimassa ajanjakson 18.3.-31.5.aikana. Hyvitystä koronakaranteenin vuoksi käyttämättä jääneestä kausilipusta voi hakea 15. heinäkuuta asti. Hyvityshakemuksen voi lähettää maksutta postitse.

Kaupunkipyöräkausi käynnistyi etuajassa

Kaupunkipyöräkauden alkua aikaistettiin tänä keväänä koronavirustilanteen vuoksi. Pyörien saatavuutta voi seurata HSL:n kaupunkipyöräsivuston asemakartalla ja Reittioppaassa. Kaupunki muistuttaa, että kaupunkipyörää käyttäessäsi on erittäin tärkeää huolehtia käsihygieniasta.

Merellisyys on tällaisena poikkeusaikana erityinen henkireikä helsinkiläisille, jotka kesän aikana pääsevät helposti lähimatkailemaan monin tavoin Helsingin saaristoon. Vesireittiliikenne alkoi asteittain jo toukokuussa, ja isommin liikennöinti alkaa heti kesäkuun alussa tuttuihin ja hieman tuntemattomiinkiin kohteisiin. Esimerkiksi Vallisaari, Isosaari ja Lonna tarjoavat kaikki merellistä tunnelmaa erilaisen persoonallisissa paketeissaan.

Työmatkaliikenne laivoilla käynnistyi 14.5. Koronapandemian estämiseksi tehtyjä matkustusrajoituksia puretaan asteittain. Hallituksen päätöksen mukaisesti työmatkaliikenne, muu välttämätön liikenne sekä Suomen kansalaisten paluu Suomeen voidaan aloittaa jälleen torstaina 14.5.2020. Työmatkan välttämättömyyden perustelua ei enää tarvita. Päätöksellä helpotetaan myös lähiomaisten tapaamisia. Useat laivavarustamot ovat avanneet lipunmyyntinsä matkustajille. Vapaa-ajanmatkustusta ei toistaiseksi sallita. Rajavalvonta Suomen rajoilla tulee jatkumaan 14.5. jälkeen toistaiseksi.

Joukkoliikenne kulkee Helsingissä ja muualla Helsingin seudulla, mutta osin harvennetuin aikatauluin. Liikennevälineiden siivousta on tehostettu ja kuljettajalipunmyynnistä luovuttu.

Koronaviruksen leviämistä torjutaan joukkoliikenteessä parhaiten pitämällä turvaväli muihin matkustajiin ja huolehtimalla käsihygieniasta. Oma käsidesi kannattaa pitää mukana, jotta käsien desinfiointi olisi tarvittaessa mahdollista. Käsidesiannostelijoita asennettu useille metroasemille

Metroliikenteessä on siirrytty kesän aikatauluihin: arkisin ruuhka-aikojen tiheämpää vuoroväliä on harvennettu 3–4 minuuttiin. Raitiovaunuliikenteessä on arkisin siirrytty ajamaan lauantain aikatauluin. Bussiliikenteessä jatketaan toistaiseksi talviaikatauluilla, mutta lähtöjä saattaa jäädä ajamatta jonkin verran normaalitilannetta enemmän. HSL:n lähijunaliikenteessä on peruutuksia ja harvempaa liikennettä.

HSL-alueen bussiliikenne kulkee supistetuin kesäaikatauluin 20.4. alkaen. Pidennettyä yöliikennettä ei ajeta, eli bussit kulkevat myös perjantaisin arkiaikatauluin. Lauantaisin liikennöidään sunnuntain aikataulujen mukaan. Koululaislinjat lopettavat liikennöinnin.

Bussiliikenteessä kuljettajat eivät toistaiseksi myy lippuja ja raitiovaunujen kuljettajat rajoittavat toistaiseksi asiakaspalvelua. HKL toivoo, että matkustajat mahdollisuuksien mukaan välttäisivät oleskelua raitiovaunun etuosassa. Näin pyritään suojaamaan kuljettajia virustartunnoilta.

Vältä turhaa joukkoliikenteen käyttöä

HSL kehottaa välttämään turhaa matkustamista, jotta ne, joiden tarvitsee matkustaa, voivat matkustaa turvallisesti. Jos tarpeellisten matkojen tekeminen esimerkiksi pyörällä tai kävellen on mahdollista, sitä suositellaan.

Vältä vierailua Suomenlinnassa

Suomenlinnaan kuljetaan lautalla, jolla matkustavat joutuvat olemaan lähellä toisiaan. Turvavälin pitäminen kanssamatkustajiin on sitä vaikeampaa, mitä enemmän ihmisiä lautalla matkustaa. Monet suomenlinnalaiset joutuvat työnsä tai muiden asioiden takia käyttämään lauttaa, joka on heille ainoa keino mantereelle siirtymiseen.

Hyvitystä joukkoliikenteen pitkistä kausilipuista

HSL hyvittää kausilippuja koronavirusepidemian takia. Hyvitystä saa, jos kausilippu on ostettu 16.3. tai sitä ennen, ja se on voimassa 16.4. tai sen jälkeen. Hyvitys maksetaan 16.4. ja sen jälkeisiltä päiviltä. Jos kausilippu on ladattu HSL-kortille, hyvitetään myös kortilla oleva arvo. Hyvityksen saadaksesi sinun tulee postittaa HSL-kortti ja hyvityslomake HSL:lle toukokuun loppuun mennessä.

Laivamatkustajien koronatartunnat seulotaan

Helsingin Satamassa maahan palaavien laivamatkustajien koronatarkastukset jatkuvat toistaiseksi. Kaikki ulkomailta Suomeen palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt rajatarkastetaan ja heidät velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Pysäköintialueita varataan terveydenhuollon henkilöstön käyttöön

Helsingin kaupunki tekee pysäköinnin erityisjärjestelyjä terveydenhuollon henkilökunnan liikkumisen helpottamiseksi. Terveydenhuollon henkilökunnan käyttöön varataan pysäköintialueita Laakson ja Malmin koronaterveysasemien, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sairaaloiden sekä Helsingin kaupungin muiden terveysasemien lähistöltä. Erityisjärjestelyt ovat näkyvissä liikennemerkkeihin asennettavista lisäkilvistä ja ne ovat voimassa toistaiseksi.10.06.2020 14:11