Suoraan sisältöön

Uusia järjestelyjä kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa

Alman virtuaalinen livespektaakkeli kruunaa Helsinki-päivän ohjelman

Helsinki-päivää juhlitaan tänä kesänä poikkeuksellisesti vain verkon ja sosiaalisen median välityksellä. Ohjelmaa sirkustempuista konsertteihin ja improvisaatiosta digitaalisiin luonto-opastuksiin välitetään 12. kesäkuuta Helsinki-kanavalla, sosiaalisessa mediassa, tapahtumanjärjestäjien kanavilla sekä Radio Helsingin ääniaalloilla. Yli viidenkymmenen tapahtuman ohjelmakokonaisuuden täydentää ALMAn virtuaalinen erikoiskeikka.

Riskiryhmille suunnattu Kesälukemista kotiovelle -kampanja alkaa

Helsingin kaupunginkirjasto toteuttaa kesäkuussa Kesälukemista kotiovelle -kampanjan yhteistyössä Helsinki-avun kanssa. Kirjastoiden hyväkuntoisista poistokirjoista kootaan mahdollisimman monipuolisia lukupaketteja, joita tarjotaan kiinnostuneille yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmiin kuuluville helsinkiläisille.

Lukupaketteja Helsinki-avun kautta voi tiedustella puhelimitse numerosta 09 310 85805 arkisin klo 12–15.

Helsingin kirjastot, kulttuurikeskukset, liikuntapaikat, museot ja nuorisotilat avautuvat vaiheittain

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on alkanut valmistella palvelujensa käynnistämistä hallituksen koronarajoitusten purkamiseen liittyvien linjausten mukaisesti. Kirjastojen, kulttuurikeskusten, liikuntapalveluiden, nuorisotilojen ja museoiden avaamista suunnitellaan yhteistyössä suurimpien kaupunkien, ja etenkin pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa. 

Helsingin kaupunginmuseo ja Ratikkamuseo avataan yleisölle maanantaina 1.6. HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Hakasalmen huvila avataan tiistaina 2.6. Kaupunginmuseon pienemmät kausimuseot Ruiskumestarin talo ja Työväenasuntomuseo pysyvät toistaiseksi suljettuna.

Nuorisopalveluiden toiminta jatkuu 1.6. täydessä laajuudessa, mutta kuitenkin hallitusti ja vallitsevat rajoitukset huomioiden. Toiminnot toteutetaan kesäkaudella pääsääntöisesti ulkotiloissa, kuten normaaliolosuhteissakin tapahtuu aina koululaisten kesälomien aikana.

Alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten esimerkiksi huvipuistojen, eläintarhojen ja elokuvateattereiden osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen keinoin valmisteilla olevan valtion ohjeistuksen perusteella.

Ravintoloiden kesäkuun alussa tapahtuvaan asteittaiseen avaamiseen liittyvästä erityislainsäädännöstä tarvitaan tarkempia tietoja mahdollisimman pian, erityisesti mikäli ne edellyttävät toimenpiteitä kunnan viranomaisilta. Koronarajoitusten vaiheittainen purkaminen alkaa Helsingissä

Ravintoloiden avaamiseen 1.6.2020 lähtien liittyvää ohjeistusta löytyy aluehallintoviraston sivuilta.

Merellisyys on tällaisena poikkeusaikana erityinen henkireikä helsinkiläisille, jotka kesän aikana pääsevät helposti lähimatkailemaan monin tavoin Helsingin saaristoon. Vesireittiliikenne alkoi asteittain jo toukokuussa, ja isommin liikennöinti alkaa heti kesäkuun alussa tuttuihin ja hieman tuntemattomiinkiin kohteisiin. Esimerkiksi Vallisaari, Isosaari ja Lonna tarjoavat kaikki merellistä tunnelmaa erilaisen persoonallisissa paketeissaan.

Kesän aikana Ahti-palveluun lisätään myös vuokrattavaksi välineitä merellisiin harrastuksiin, kuten esimerkiksi kajakkeja ja suppilautoja. Ahdin testiversioon voi tutustua jo 27.5. alkaen osoitteessa https://ahti.test.kuva.hel.ninja/, ja valmis versio Ahdista julkaistaan juuri ennen juhannusta 16.6. palvelun viralliseen osoitteeseen ahti.hel.fi.

Helsingin uimarannat ja maauimalat avautuvat 1.6., ja tulevana kesänä uintipaikat houkuttelevat ihmisiä todennäköisesti tavanomaista enemmän ulkomaanmatkojen ja kesäsuunnitelmien peruuntuessa. Helsingin maauimalat ja uimahallit avautuvat 1.6. poikkeusjärjestelyin ja tutustu uintietikettiin 

Luontoretket pääkaupunkiseudun luontoon alkavat kesäkuussa – ilmoittautuminen vaaditaan

Opastetut luontoretket pystytään toteuttamaan turvallisesti, kun retkille ilmoittaudutaan ennakkoon. Osallistujamäärä on rajoitettu 25–50 henkilöön. Luontoretkillä noudatetaan turvavälejä ja hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Helsingin juhlaviikkoja ei järjestetä koronavirustilanteen vuoksi

Helsingin juhlaviikkoja tai Taiteiden yötä ei vallitsevan koronavirustilanteen johdosta järjestetä suunnitellusti 20.8.–6.9.2020.
Festivaalin aiemmin julkistettuihin ja myynnissä oleviin tapahtumiin ostetut liput voi palauttaa Ticketmasterin ohjeiden mukaisesti. Vuonna 2021 Helsingin juhlaviikot järjestetään 19.8.–5.9., ja Taiteiden yötä juhlitaan festivaalin avajaispäivänä 19.8.2021.

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali siirtyy vuodelle 2021

Helsingin kaupunki on päättänyt siirtää Helsinki Biennaali 2020 -nykytaidetapahtuman vuodelle 2021 koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Ensimmäinen Helsinki Biennaali toteutetaan ensi vuonna 12.6.–26.9. välisenä aikana Vallisaaressa ja mantereella. Tämänhetkisen tiedon mukaan kaikki julkistetut taiteilijat osallistuvat biennaaliin myös vuonna 2021. Virtuaalisesti koettavat elämykset tulevat olemaan osa tapahtumaa. 

Työväenopiston verkkokursseilta piristystä arkeen

Helsingin työväenopiston kevään lähiopetus on muutettu verkko-opetukseksi. Kursseja on muun muassa kielissä, kotitaloudessa, käsitöissä, musiikissa, mediassa ja tietotekniikassa sekä hyvinvoinnin ainealalla. Tarjonnassa on myös muutamia verkkoluentoja.

Veneiden pitämistä talvisäilytyspaikoilla voi jatkaa

Helsingin kaupunki on koronavirustilanteen johdosta päättänyt, että kaupungin hallinnoimilla sekä veneseuroille ja -kerhoille vuokratuilla talvisäilytysalueilla veneiden vesillelaskuaikaa jatketaan 15.9.2020 asti. Veneiden talvisäilytys

Helsinki viestii myös ulkoalueillaan vastuullisesta toiminnasta epidemian aikana

Helsingin kaupunki aloittaa kuluvalla viikolla väliaikaisten infotaulujen asentamisen kaupunkilaisten suosimille ulkoalueille. Infotauluissa muistutetaan kaupunkilaisia pitämään ulkoillessaankin huolta riittävästä turvavälistä, hyvästä käsihygieniasta sekä oikeaoppisesta aivastamisesta.

Kirjaston e-aineistoihin kannattaa nyt tutustua

Helmet-kirjastojen yhteinen e-kirjasto tarjoaa e-kirjoja, e-lehtiä, kielikursseja sekä e-musiikkipalveluja useilla eri kielillä maksutta. Lisenssejä hankitaan lisää, jotta luettavaa löytyisi riittävästi kaikille. Palvelut ja ohjeet löytyvät Helmetistä.

Museoiden podcastit kuunneltavana

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ovat yhdessä toteuttaneet Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn pohjautuvan seitsemänosaisen podcast-sarjan. Sarjassa näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen saattelee kuuntelijan sodan mielialatiedustelun maailmaan, helsinkiläisten kokemuksiin ilmapommituspäivinä sekä tieteen ja taiteen evakuointeihin. Voit kuunnella podcast-sarjan Helsingin kaupunginmuseon ja HAMin verkkosivuilla sekä Spotify ja Apple podcasts -palveluissa.

Helsinkikuvia.fi on kuvien aarreaitta

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa on lähes miljoona valokuvaa Helsingistä ja helsinkiläisistä 1860-luvulta nykypäivään. Kuvia pääsee selaamaan vaikka omalta kotisohvalta Helsinkikuvia.fi -palvelussa, jossa museo on julkaissut jo noin 65 000 valokuvaa.

Helsingin kokoinen taidenäyttely omalta kotisohvalta

Helsingin taidemuseo HAM pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9 000 teosta. Näihin taideteoksiin pääsee nyt helposti tutustumaan myös kotoa käsin HAMin verkkosivujen kautta ja HAMin sosiaalisen median kanavia seuraamalla.

Nuorille tukea asuinalueilla ja verkossa

Nuoret tarvitsevat nyt tukea, ohjausta ja opastusta nuoriso-ohjaajilta. Jalkautuvaa nuorisotyötä tehdään entistä enemmän paikallisesti asuinalueilla ja yhteistyössä pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa. Nuorten kohtaamista vahvistetaan myös verkossa, jossa nuorille tarjotaan esimerkiksi Sekasin chat –palvelua. Lisäksi nuoret voivat soittaa ja lähettää viestejä nuoriso-ohjaajille sosiaalisessa mediassa.

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Annantalo muuttuu virtuaaliseksi kohtaamispaikaksi. Virtuaalinen Annantalo tarjoaa perheille ja nuorille tekemistä poikkeuksellisen arjen keskelle. Palvelu toimii Annantalon Youtube-, Facebook- ja Instagram-kanavissa. Myös Annantalon nettisivuilta löytyy ladattavia oppimateriaaleja.

Uusi pika-avustus edistää uudenlaista etätekemistä

Kaupunki perustaa uuden pika-avustusmuodon edistämään kulttuurin, nuorison ja liikunnan uudenlaisia tapahtumia, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä digitaalisesti tai muilla keinoin. Tavoitteena on hyödyntää nopeasti uusia innovatiivisia ja digitaalisia tapoja osallistaa kaupunkilaisia. Pika-avustuksen kokonaissumma on 300 000 euroa, ja hakija voi saada korkeintaan 5 000 euron avustuksen. Haku on jatkuva.

Lisäksi kaupunki on päättänyt, ettei jo myönnettyjä kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksia peritä takaisin. Avustuksia voi siirtää käytettäväksi myöhäisempään ajankohtaan tai hankkeiden sisältöä voi muuttaa matalalla kynnyksellä. Kaupunki huomioi tilanteen, joustaa avustusten käytössä ja ymmärtää vaikeutuneita ja muuttuneita olosuhteita.10.06.2020 14:08