Suoraan sisältöön

Kasvomaskien jakelu ja käyttö

Pidetään Helsinki avoinna. Kiitos, kun käytät maskia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikille läsnätyössä oleville kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa. Suositus koskee niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikkoja.

Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa mahdollisuuksien mukaan. Maskin käyttöä suositellaan erityisesti työssään eri paikoissa kiertäville henkilöille kuten sijaisille, päiväkotiapulaisille, päiväkodin johtajille, työharjoittelijoille ja työssäoppijoille.

Kasvomaskien käyttösuositus annettiin myös yläkouluun. Yläkoululaisille kaupungit tarjoavat maskit, mutta myös omia kasvomaskeja voi käyttää.

Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat 15 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin palveluissa aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee esimerkiksi kirjastoja, liikuntapaikkoja, museoita, asiointipisteitä ja toisen asteen oppilaitoksia.

Helsingin kasvomaskikampanjalla halutaan turvata kaupungin elinvoimaa – ”Pidetään Helsinki avoinna. Kiitos, kun käytät maskia”

Helsingin tavoite on pitää kaupungin tarjoamat palvelut avoinna ja alueella toimivat palveluyritykset elinvoimaisina koronasta huolimatta. Samalla halutaan tukea sitä, että asukkaat voivat turvallisesti jatkaa arjen rutiineja ja muun muassa liikuntaharrastuksia. Jotta tämä onnistuisi, kaikkien apua tarvitaan. Kaupunki on käynnistänyt Pidetään Helsinki avoinna -kampanjan, jolla haastetaan käyttämään kasvomaskia kaikissa julkisissa tiloissa ja aina kun lähikontaktin välttäminen on mahdotonta. Näin toimien estetään epidemian leviämistä ja mahdollistetaan palveluelinkeinojen toimintaa sekä aktiivista elämää kotien ulkopuolella. Lue lisää uutisesta

17.11. Maskigäng-kampanja kannustaa nuoria kasvomaskin käyttöön TikTokissa

Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat kasvomaskia kaupungin palveluissa

Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat 15 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin palveluissa aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee esimerkiksi kirjastoja, liikuntapaikkoja, museoita, asiointipisteitä ja toisen asteen oppilaitoksia.

Vähävaraisille tarkoitettujen kasvomaskien jakelu

på svenska and In English

Uusien koronatartuntojen määrä on elokuussa lisääntynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on mahdotonta tai vaikeaa. Hallituksen linjauksen mukaan kuntien tulee järjestää kasvomaskit ilmaiseksi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville.

24.9. THL: Suositus kasvomaskien käytöstä on päivitetty - suositukseen on lisätty ohjeita tilanteeseen, jossa epidemia kiihtyy tai leviää

Helsingin kaupunki on aloittanut kasvomaskien jakelun vähävaraisille perjantaina 21. elokuuta kello 10 avoimissa jakelupisteissä, joita ovat kaupungin omien pisteiden lisäksi muun muassa seurakuntien ja järjestöjen toimipisteet. Maskeja menee jakoon myös kolmannen sektorin toimijoille, jotka tekevät työtä haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa.

Keskiviikosta 19. elokuuta alkaen maskeja on jo jaettu kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakaskohtaamisten yhteydessä. Nyt jakelu laajeni kaupungin uusiin jakelupisteisiin, ruoka-avun yhteyteen sekä seurakuntien ja järjestöjen toimipaikoille.

THL:n suositus kasvomaskien käytöstä koskee yli 15-vuotiaita, joten myös maskien jakelu kohdennetaan samalle ikäryhmälle.

Kasvomaskien jakelupisteet Helsingissä

Päivittyvä lista maskien jakelupisteistä Helsingissä aukioloaikoineen löytyy kaupungin verkkosivulta

Lähtökohtaisesti jokainen kaupunkilainen on itse vastuussa omasta kasvomaskin käytöstään, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista. Kenenkään taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa muodostua esteeksi suosituksen noudattamiselle. Maskien jakelu perustuu luottamukseen. Kaupunkilaisen ei tarvitse todistaa vähävaraisuuttaan tai ilmaisen maskin tarvettaan jakelupisteissä.

Kaupunki järjestää kasvomaskien jakelun yhteistyössä Helsingin seurakuntien ja SPR:n kanssa. Jakelun mahdollistavat myös useat järjestötoimijat, kuten Hurstin Apu ja Myllypuron elintarvikeapu.

Kirjasto kerää kasvomaskeja vähävaraisille

Helsingin kaupunginkirjasto on mukana kansalaisjärjestöjen kampanjassa, jossa kerätään ostettuja tai itsetehtyjä kasvomaskeja vähävaraisille jaettavaksi. Kaupunkilaiset voivat osallistua covid19-viruksen ehkäisemiseen nyt myös lahjoittamalla kasvomaskeja niille, joilla ei itsellään ole mahdollisuutta hankkia kasvosuojia.

Kaupunki avaa kahdeksaan kirjastoon maskien keräyspisteet 7.9.2020 alkaen. Kirjastot ovat: keskustakirjasto Oodi ja Etelä-Haagan, Itäkeskuksen, Jakomäen, Kallion, Kannelmäen, Pohjois-Haagan sekä Töölön kirjasto. Kirjasto kerää kasvomaskeja vähävaraisille.

Ohjeistus venäjäksi, somaliksi ja arabiaksi

بدأت هلسنكي توزع كماماتللوجه مخصصة لمنخفضي الدخل

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta

THL suosittelee maskin käyttämistä joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja palattaessa riskimaasta Suomeen. Maskia suositellaan käyttämään julkisilla paikoilla muissakin tilanteissa, joissa lähikontakteja on vaikea välttää.

Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmän uuden linjauksen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan myös kaikilla muilla työpaikoilla erityisesti tilanteissa, jossa ihmiset laajemmin tapaavat toisiaan (kuten kokoukset, taukotilat, yhteiset tilat) ja kun turvavälejä, vuorotteluja tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan, ellei käyttämättömyyteen ole erityistä, esimerkiksi terveydellistä, syytä.

Ryhmä suosittelee myös, että vanhemmat käyttävät kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

On tärkeää, että kasvomaskia käytetään oikein. Lisätietoa ja ohjeita löytyy THL:n verkkosivuilta

Suositus kasvomaskien käyttöön kieliversioilla (.pdf)

Ohjeistus kasvomaskisuosituksesta pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä

Maskien asianmukainen käyttö joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista voi vähentää tartuntoja ja parantaa turvallisuutta. HSL ja Helsingin kaupunki suosittelelevat kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä. Matkustajamäärien odotetaan kasvavan syksyn mittaan, eikä joukkoliikennevälineissä ole välttämättä aina mahdollista pitää 1–2 metrin etäisyyttä muihin matkustajiin. HSL suosittelee edelleen ajoittamaan matkat ruuhkaisimpien aikojen ulkopuolelle, jos se on mahdollista.

Joukkoliikenteen maskisuositus eri kielillä

Kuva: HSL, Lauri Eriksson24.11.2020 09:11