Suoraan sisältöön

Koronavirustilanteeseen liittyvät poikkeusjärjestelyt kouluissa

Kasvomaskien käyttö laajeni peruskoulujen 6.-luokkalaisille

Perusopetuksessa kasvomaskin käyttöä suositellaan kuudesluokkalaisille riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä. Käytön laajentaminen perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 8.1. antamaan maskisuositukseen. Maskin käytölle on vahva suositus, ellei sille ole terveydellistä estettä. Jo aiemmin maskisuositus on koskenut yläasteen, lukioiden ja ammatillisen koulutuksen oppilaita ja opiskelijoita sekä henkilöstöä.

Maskien käyttö hillitsee tartuntoja ja vähentää altistumisia. Näin pystymme suojaamaan toisiamme. Helsingin kaupunki hankkii oppilaille koulupäiväksi maskit, jotka jaetaan kouluissa. Opettajat ohjeistavat oppilaita maskin oikeaan käyttöön. Myös omaa maskia voi käyttää. Maskisuositus on voimassa toistaiseksi.

Kannustamme edelleen myös kaikkia peruskoululaisten huoltajia ja oppilaita ottamaan käyttöön THL:n Koronavilkku-sovelluksen, jonka avulla mahdolliset altistukset on helpompi kartoittaa ja hillitä näin koronan leviämistä. Lisätietoja: koronavilkku.fi

THL:n sivuille on koostettu kuntalaisille suunnattua tietoa ja ohjeita kasvomaskien käytöstä

Päiväkotien tartuntatilanteiden selvittäminen ja niistä tiedottaminen

Kun päiväkodin johtaja saa vahvistuksen tartuntatapauksesta epidemiologisesta toiminnasta, hän ilmoittaa siitä ensitiedotteella mahdollisimman pian niille huoltajille, joiden lapsia mahdollinen altistuminen koskee. Ensitiedotteessa kerrotaan, mitkä luokat tai päiväkotiryhmät ovat mahdollisesti altistuneet, jos ryhmässä on yli 10 henkilöä.

Kun altistuneet on kartoitettu, altistuneille tai heidän huoltajilleen lähetetään kohdennettu tiedote tai tekstiviestillä linkki verkkolomakkeeseen. Huoltajat voivat verkkolomakkeella lähettää jäljityksessä tarvittavat tiedot. He saavat lomakkeella myös karanteeniohjeet. Mahdollinen karanteenipäätös lähetetään joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Verkkolomakkeella lähetettyjen tietojen pohjalta altistunut lapsi voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenipäätös tulee myöhemmin joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Kun altistuneet on kartoitettu ja tekstiviestit lähetetty, päiväkodin johtaja lähettää huoltajille jälkitiedotteen, jossa kerrotaan, että altistuneisiin on oltu yhteydessä erikseen.

Jos saat tekstiviestin ja linkin verkkolomakkeeseen, niin täytä se välittömästi. Tämä nopeuttaa jäljitystä.

Helsinki otti käyttöön maaliskuussa 2021 ensitiedotteen, jotta huoltajat saisivat tiedon päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen mahdollisesta altistustilanteessa mahdollisimman nopeasti. Ensitiedote korvaa aikaisemman ns. yleisen tiedotteen, joka lähetettiin aikaisemmin vasta sen jälkeen, kun jäljitys oli saatu tehtyä.

Koulujen ja oppilaitosten tartuntatilanteiden selvittäminen ja niistä tiedottaminen

Kun rehtori saa vahvistuksen tartuntatapauksesta epidemiologisesta toiminnasta, hän ilmoittaa siitä ensitiedotteella mahdollisimman pian niille huoltajille tai opiskelijoille, joita mahdollinen altistuminen koskee. Ensitiedotteessa kerrotaan, mitkä luokat tai päiväkotiryhmät ovat mahdollisesti altistuneet, jos ryhmässä on yli 10 henkilöä.

Kun altistuneet on kartoitettu, altistuneille tai heidän huoltajilleen lähetetään kohdennettu tiedote tai tekstiviestillä linkki verkkolomakkeeseen. Huoltajat tai opiskelijat voivat verkkolomakkeella lähettää jäljityksessä tarvittavat tiedot. He saavat lomakkeella myös karanteeniohjeet.

Verkkolomakkeella lähetettyjen tietojen pohjalta altistunut lapsi tai opiskelija voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenipäätös tulee myöhemmin joko tietoturvallisella sähköpostilla tai postissa kotiin.

Kun altistuneet on kartoitettu ja tekstiviestit lähetetty, rehtori lähettää huoltajille tai opiskelijoille jälkitiedotteen, jossa kerrotaan, että altistuneisiin on oltu yhteydessä erikseen.

Jos saat tekstiviestin ja linkin verkkolomakkeeseen, niin täytä se välittömästi. Tämä nopeuttaa jäljitystä.

Helsinki otti käyttöön maaliskuussa 2021 ensitiedotteen, jotta huoltajat saisivat tiedon päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen mahdollisesta altistustilanteessa mahdollisimman nopeasti. Ensitiedote korvaa aikaisemman ns. yleisen tiedotteen, joka lähetettiin aikaisemmin vasta sen jälkeen, kun jäljitys oli saatu tehtyä.

Kasvomaskien käyttösuositus varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa mahdollisuuksien mukaan. Maskin käyttöä suositellaan erityisesti työssään eri paikoissa kiertäville henkilöille kuten sijaisille, päiväkotiapulaisille, päiväkodin johtajille, työharjoittelijoille ja työssäoppijoille.

Kasvomaskien käyttösuositus annettiin myös yläkouluun. Yläkoululaisille kaupungit tarjoavat maskit, mutta myös omia kasvomaskeja voi käyttää.

Helsinki on tehnyt valmiiksi suunnitelmat poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä, jos koronatilanne ja opetuksen turvallinen järjestäminen sitä edellyttävät.

”Voimme siirtyä perusopetuksessa tarvittaessa nopeasti poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, joita juhannuksen jälkeen hyväksytty perusopetuslain muutos mahdollistaa. 1.–3.-luokkalaiset sekä erityisen tuen ja valmistavan opetuksen oppilaat ovat koko ajan lähiopetuksessa ja isommat koululaiset tarvittaessa vuorottelevat lähi- ja etäopetuksen välillä. Samoin lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa voidaan ottaa kevään tapaan käyttöön verkko- ja etäopetusta tilaväljyyden aikaansaamiseksi, kertoo toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Helsingissä päätöksen poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä tekee toimialajohtaja.

Helsinkiläisille vanhemmille tietoa lasten koronatestauksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ohjeistanut, miten tulee toimia, jos lapsi sairastuu hengitystieinfektioon. Ohjeessa kerrotaan, missä tilanteessa lapsi tulee viedä koronavirustestiin ja milloin lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun. Helsingissä noudatetaan THL:n ohjetta. Helsinki on tiedottanut lasten huoltajia uusista ohjeista.04.08.2021 13:29