Suoraan sisältöön

Koronavirustilanteeseen liittyvät poikkeusjärjestelyt kouluissa

Lapset varhaiskasvatuksessa ulkomaanmatkan jälkeen

Kaikille ulkomailta Suomeen tuleville suositellaan tällä hetkellä omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia. Jos ulkomailta tuleva lapsi ei esimerkiksi huoltajien välttämättömän työssäkäynnin vuoksi voi olla kotihoidossa 14 vuorokautta matkalta paluun jälkeen, rinnastetaan lapsen meno varhaiskasvatukseen huoltajien työssäkäyntiin eli se on välttämätön meno. Tarpeettomia lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella tulee omaehtoisessa karanteenissa välttää. Esimerkiksi leikkipuistossa ei tule käydä päiväkotipäivän jälkeen.

 • Lapset varhaiskasvatuksessa ulkomaanmatkan jälkeen
 • Koulujen avaaminen ei kasvattanut tartuntojen määrää Helsingissä

  Koulut siirtyivät lähiopetukseen 14.5. Lähiopetusta ehti olla ennen koulujen kesälomaa noin kaksi ja puoli viikkoa. Tänä aikana koronavirustartuntoja ilmeni kahdeksassa koulussa eri puolilla Helsinkiä. Yhtä lukuun ottamatta tartunnat olivat peräisin muualta kuin koulusta.

  Koulujen päättymispäivänä vietettiin virtuaalista kevätjuhlaa

  Virtuaalinen kevätjuhla -video on katsottavissa Helsinki-kanavalla tallenteena. Hyvää kesää!

  Leikkipuistotoiminta

  Tulevana kesänä 1.-3.-luokkalaisille helsinkiläisille koululaisille järjestetään kesäleiritoimintaa auki olevissa leikkipuistoissa arkipäivisin klo 9-16. Kesäleiritoimintaa ja kesäruokailua järjestävät leikkipuistot julkaistaan leikkipuistojen kesäsivustolla (hel.fi/leikkipuistojen-kesa) viikon 22 alussa. Toiminta on maksutonta ja siihen ilmoittaudutaan etukäteen leikkipuistojen kesäsivustolla. Ilmoittautuminen päiväleireille aukeaa keskiviikkona 27. toukokuuta kello 8.00. Leiriläisille tarjotaan myös edellisten vuosien tapaan kesälounas.

  Leikkipuistoissa maksuton kesäruoka kaikille alle 16-vuotiaille

  Leikkipuistojen kesäruokailua järjestetään 1.6. - 7.8 auki olevissa leikkipuistoissa. Puistot, joissa kesäruokailua on, julkaistaan ensi viikon 22 aikana osoitteessa hel.fi/leikkipuistojen-kesa. Maksuttomaan kesäruokailuun ei tarvitse ilmoittautua. Kotoa tuodaan omat lusikka/haarukka ja vesipullo puistoruokailua varten. Leikkipuistojen sisätilat, kuten wc ja vesipisteet, eivät ole puistoruokailuun osallistuvien käytettävissä.

  Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa voi opiskella myös kesällä

  Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa järjestetään kesän aikana opetusta.

  Aikuislukiossa kaikki kesäkurssit järjestetään etämenetelmin. Kurssivalikoima koostuu muutamista pakollisista ja syventävistä kursseista sekä syksyn ylioppilaskokeiden kertauskursseista. Stadin AO:ssa opetusta ja ohjausta on tarjolla myös kesäkuukausina. Opetusta ja ohjausta toteutetaan pääosin etä- ja verkko-opintoina.

  Opiskelijahuollon palvelut jatkuvat kesän ajan opiskelijoiden tarpeen mukaan joko oppilaitosten tiloissa tai etänä. Yhteystiedot löytyvät Toisen asteen yhteys -sivuilta. http://www.toisenasteenyhteys.fi/fi/
  Helsingin kaupunki järjestää yhteistyössä 4H:n kanssa yrittäjyyskoulutusta 15–30 -vuotiaille helsinkiläisille nuorille. Koulutus järjestetään etäopetuksena kesäkuussa ja se koostuu yrityskurssista ja pienryhmäohjauksesta.

  Helsinki kysyi oppilailta ja huoltajilta etäopetuksesta

  Helsinki on kartoittanut etäoppimisjakson sujumista peruskouluissa koululaiskyselyllä. Peräti 85 prosenttia kyselyyn vastanneista 1.-3.-luokkalaisista kertoi koulunkäynnin sujuneen etäkoulussa hyvin tai erittäin hyvin. Pienet koululaiset vastasivat kyselyyn monivalintaisina ”hymykasvoina”. 4.-9.-luokkalaista 61 prosenttia kertoi pitäneensä etäopiskelusta melko paljon tai hyvin paljon. Jos tulosta vertaa normaalioloihin, vuoden 2019 kouluterveyskyselyssä 4.-5.-luokkalaisista 79 prosenttia ja 8.-9.-luokkalaisista 60 prosenttia sanoi pitävänsä koulunkäynnistä.

  38 tarinaa etäopetuksesta Helsingissä

  Maaliskuussa 2020 siirryttiin koronavirusepidemian takia nopeassa aikataulussa kotona tapahtuvaan opetukseen. Helsingin koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien ammattilaiset kehittivät uusia luovia tapoja ja huolehtivat opetuksen sujumisesta ja palvelujen järjestämisestä poikkeuksellisissa oloissa. Myös perheet joustivat järjestämällä arkeaan uudella tavalla. Keräsimme 38 tarinaa etäopetuksesta Helsingissä (pdf), yhden jokaista etäopetuspäivää kohden.

  Tukea lapsiperheille

  Helsinki-apu lapsiperheille tiivistää yhteistyötä kaupungin, seurakuntien ja järjestöjen kanssa

  Apua saa Tarvitsen apua -napilla tai soittamalla numeroon 09 31015454. Perheiden tuen pysyvänä yhteydenottokanavana toimii kaupungin lapsiperheiden sosiaalineuvonta. Neuvontaan yhteyttä ottavien tilanteesta tehdään palvelutarpeen arviointi ja ohjataan tarpeellisiin avun ja tuen kanaviin. Jos asiakkaalle sopii, palveluja voidaan ohjata kaupungin pysyvien palvelujen lisäksi Helsingin seurakuntien ja järjestöjen palveluihin. Asiakas voi ottaa neuvontaan yhteyttä puhelimitse tai Tarvitsen apua -napilla, joka löytyy perheentuki-sivuilta oikeasta alakulmasta.

  Leikkipuistotoimintaa tarjolla Helsinki-kanavalla

  Helsingin leikkipuistot järjestävät sähköisten kanavien kautta leikki- ja toimintatuokioita vauvoille, taaperoille, lapsiperheille ja koululaisille. Tänään leikitään leikkipuistossa –ohjelmasarja esittelee mm. Kukkuluuruu-laulu- ja leikkihetkiä vauvaperheille. Heppatiitiäiset-orkesteri laulattaa, liikuttaa ja leikittää perheen isompia lapsia. Tule mukaan leikkiin ja toimintaan! Videoita julkaistaan tiistaisin ja torstaisin 9.4. alkaen.  12.06.2020 12:07