Suoraan sisältöön

Näin hoidat suun terveyttä

Huom! Hammashoidon chat on tilapäisesti pois käytöstä. Pahoittelemme asiaa.

Terve suu on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja yleisterveyttä. Hyvinvoiva suu heijastuu koko kehon hyvinvointiin. Hyvä suun terveys edellyttää säännöllistä hampaiden puhdistamista, johon kuuluvat sekä hampaiden harjaus että hammasvälien puhdistus, terveellisiä ruokailu- ja juomatottumuksia ja säännöllisiä käyntejä hammashoidossa.

Sähköhammasharja vai tavallinen?

Molemmilla saa hampaat puhtaiksi. Tärkeintä harjauksessa on oppia oikea harjaustekniikka ja harjata hampaat suosituksen mukaisesti, kahdesti päivässä.

Mikä väline hammasväleihin?

Hammasvälit voidaan puhdistaa hammasväliharjoilla, kolmiomallisilla hammastikuilla tai hammaslangalla. Hammasvälien koko vaikuttaa sopivan välineen valintaan; ahtaisiin väleihin sopii hammaslanka ja suurempiin väleihin joko hammasväliharja tai tikku. Aikuisten ja nuorten on hyvä puhdistaa hammasvälit päivittäin.

Ravinto

Terveellinen ja ravitseva ruokavalio edistää koko kehon terveyttä. Suunterveyden osalta on tärkeää noudattaa lisäksi säännöllistä ateriarytmiä, koska epäsäännöllinen ateriarytmi ja napostelu sekä sokeroitujen ja happamien juomien nauttiminen useita kertoja päivässä lisäävät selvästi hampaiden reikiintymisriskiä.
Lue lisää säännöllisestä ateriarytmistä

Eroosio on hampaan pinnan kulumista. Eroosiota voi aiheuttaa elimistön omat hapot, esimerkiksi oksentelu, tai ulkopuolelta saadut hapot, esimerkiksi happamat juomat tai ruoat. Eroosion merkkejä voivat olla hampaan kuluminen, hampaan pinnan himmeneminen, vihlominen ja hammasluun paljastuminen hammaskiilteen alta. Eroosio on parantumaton vaurio, sillä liuennut kiille ei palaudu.

Eroosiota voivat aiheuttaa ravintoaineet, joiden ph-arvo on alle 5,5. Tutustu tarkemmin juomasuosituksiin ja eri juomien ph-arvoihin: Juomilla on väliä – harkitse mitä juot -suositus (pdf)

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on merkittävä riskitekijä suunterveydelle. Suussa tupakointi ja nuuskan käyttö aiheuttavat sekä terveydellisiä että kosmeettisia haittoja. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen kannattaa aina. Suun terveyden osalta riski menettää hampaita alenee ja ikenien terveys paranee. Lisäksi limakalvomuutosten ja syövän riski pienenee ja limakalvomuutokset -ja vauriot paranevat. Jos tarvitset tukea tupakka- tai nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa, suun terveydenhuollon ammattilaiset auttavat sinua siinä.15.09.2020 09:08