Suoraan sisältöön

Usein kysytyt kysymykset


Onko minulla oma työntekijä?


Voit tarkistaa oman työntekijäsi, joko ottamalla yhteyttä sosiaalineuvontaan tai oman alueesi sosiaalityön tiimiin. Jos muistat oman työntekijäsi nimen, löydät hänen yhteystietonsa täältä:


Minulla ei ole omaa työntekijää, mutta tarvitsen sellaisen.


Voit varata ajan sosiaalityöhön ottamalla yhteyttä oman osoitteen mukaiseen aikuissosiaalityön tiimiin. Löydät yhteystiedot täältä:


Rahani eivät riitä elämiseen. Mitä teen?


Toimeentulotuki on tarkoitettu viimesijaiseksi turvaksi, jolla turvataan elämisestä aiheutuvat välttämättömät menot. Perustoimeentulotuki haetaan Kelasta:
Toimeentulotuki (Kela)

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki haetaan kunnan sosiaalitoimesta. Tukea myönnetään pääsääntöisesti sellaisiin menoihin, jotka eivät sisälly Kelan myöntämään perustoimeentulotukeen ja edesauttavat itsenäistä selviytymistä. Huomaa, että sinulla tulee olla voimassa Kelan myöntämä perustoimeentulotuen päätös ennen täydentävän tuen hakemista
Lisätietoa hakemisesta


Olen jättänyt täydentävän toimeentulotuki­hakemuksen ja haluan tietää, olenko saanut siihen päätöksen.


Voit olla yhteydessä toimeentulotuen neuvontapuhelimeen maanantaista perjantaihin kello 9–12:

  • Suomenkieliset asiakkaat puh. 09 3105 6257
  • Ruotsinkieliset asiakkaat puh. 09 3104 4967

Olen muuttamassa uuteen asuntoon ja tarvitsen tukea muuttoon ja vuokravakuuteen.


Muutosta ja vuokravakuudesta aiheutuvat menot sisältyvät Kelan myöntämään perustoimeentulotukeen. Ota yhteyttä Kelaan selvittääksesi oikeuden perustoimeentulotukeen. Muista päivittää samalla mahdolliset asumisen tuet.


Minulla on vuokravelkaa.


  • Selvitä Kelasta, onko sinulle myönnetty kaikki asumisen tuet, joihin voisit olla oikeutettu.
  • Selvitä vuokranantajasi kanssa mahdollisuus tehdä velasta takaisinmaksusuunnitelma.
  • Kartoita lähiverkostosi avun saamiseksi.
  • Ota yhteys omaan sosiaalityöntekijääsi/-ohjaajaasi tai oman alueen sosiaalityön tiimiin.

Olen jäämässä asunnottomaksi, mitä teen?


Selvitä vuokranantajasi kanssa onko asunnon menetys vielä peruutettavissa. Sovi tarvittaessa maksusuunnitelma maksamattomista vuokrista.

Hae aktiivisesti asuntoa joka paikasta ilman aluerajauksia. Tarkempaa tietoa asunnonhausta ja lista vuokranantajista on koottu asumisneuvonnan sivuille:
Asumisneuvonta

Selvitä onko sinulla mitään paikkaa missä majoittua, kunnes saat uuden asunnon. Kartoita läpi kaikki verkostosi, sukulaiset ja ystävät. Jos tarvitset tavaroillesi varastointia eikä sinulla ole varaa maksaa sitä omista rahoistasi, ota hyvissä ajoin yhteyttä Kelaan. Varastointikulut sisältyvät perustoimeentulotukeen.

Helsinki tarjoaa asumispäivystystä asunnottomille helsinkiläisille Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa osoitteessa Hietaniemenkatu 5. Palvelukeskuksessa voi viettää yhden yön kerrallaan ja paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Lisätietoa

Tarvittaessa voit olla myös yhteydessä omaan sosiaalityöntekijääsi/-ohjaajaasi tai oman alueen sosiaalityön tiimiin.


Läheiseni on menehtynyt.


Helsinki tarjoaa kriisiapua yllättävissä ja vaikeissa elämäntilanteissa:
Kriisipäivystys

Taloudellista tukea voidaan myöntää varattomalle kuolinpesälle välttämättömiin hautauskustannuksiin kokonaan tai osittain. Tällöin tulee täyttää täydentävä toimeentulotukihakemus hautauskuluihin vainajan nimellä:.
Täydentävä toimeentulotukihakemus hautauskuluihin

Mikäli kuolinpesällä on varoja, on ne ensisijaisesti käytettävä hautauskustannusten maksamiseen. Myös lesken/rekisteröidyssä parisuhteessa puolison tulot ja varat huomioidaan. Kuolinajankohtana maksamattomiin ja tuleviin laskuihin ei myönnetä toimeentulotukea, vaan ne tulee merkitä perukirjaan veloiksi. Toimeentulotukena myönnettävät hautaukset tilataan sosiaali- ja terveystoimen kilpailuttamasta sopimushautaustoimistosta.

Hautausmenoiksi hyväksytään kohtuulliset ja välttämättömät kustannukset, kuten edullisin arkku ja uurna, arkkuun huolto, pieni kukkalaite arkulle, yksi kuljetus pääkaupunkiseudulla sekä seurakunnan perimät välttämättömät kustannukset. Edellä mainittujen lisäksi toisella paikkakunnalla kuolleen helsinkiläisen kuljetuskulut Helsinkiin haudattavaksi ovat toimeentulotuessa huomioitavia menoja. Lehti-ilmoituksen, muistotilaisuuden, hautakiven ja Helsingistä toiselle paikkakunnalle haudattavaksi kuljetettavan vainajan kuljetuskuluihin ei myönnetä toimeentulotukea.

Hakemukseen liitteeksi:

  • Pankkitiliotteet kaikista pankkitileistä, myös mahdollisen lesken tai puolison kahdelta viime kuukaudelta
  • Verotiedot viimeksi vahvistetusta verotuksesta/veroehdotus (myös erittelyosa)
  • Vainajan sijaintipaikka ja vainajan toive muusta kuin tuhkahautauksesta
  • Perukirja, jos perunkirjoitus on jo pidetty

Lisätietoja toimeentulotuen puhelinneuvonnasta arkisin kello 9–12 suomeksi 09 310 56257 ja ruotsiksi 09 310 44967.

Hakemus toimitetaan osoitteeseen:

Sosiaali- ja terveystoimi
Toimeentulotuen hakemusten vastaanotto
PL 8320
00099 Helsingin kaupunki.


Olen muuttanut Suomeen, mistä saan sosiaalipalveluita?


Maahanmuuttoyksikkö järjestää Helsinkiin pysyvästi asettuneille pakolaisille sekä heihin rinnastettaville maahanmuuttajille kotoutumista tukevia sosiaalipalveluja ja ohjaa kotoutumista.
Maahanmuuttoyksikkö järjestää myös paperittomien henkilöiden kiireelliset ja välttämättömät sosiaalipalvelut ja toimii asiantuntijana paperittomuuteen liittyvissä kysymyksissä.
Lisätietoa

EU-valtion, Pohjoismaan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen pitää rekisteröidä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelee Suomessa yli kolme kuukautta. Jos on Pohjoismaan kansalainen, otetaan yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon. Mikäli tarvitset sosiaalipalveluita, ota yhteyttä oman alueesi aikuissosiaalityön tiimiin.

Lisätietoa oman työntekijän määrittämisestä löydät kohdasta: ”Minulla ei ole omaa työntekijää, mutta tarvitsen sellaisen”.


Asioin läheisen puolesta, joka ei itse kykene asioimaan sosiaalitoimessa, miten toimin?


Sinun tulee toimittaa valtakirja, jossa sinut valtuutetaan hoitamaan läheisesi asioita sosiaalitoimessa. Valtakirja voi olla vapaamuotoisesti kirjoitettu. Huomaa, että esimerkiksi Kelaan tai terveydenhuoltoon toimitettu valtakirja ei siirry sosiaalitoimeen vaan sitä varten tulee toimittaa oma valtakirja. Huomaa myöskin, että tilinumeromuutos ei onnistu valtakirjalla, vaan sitä varten on tarkastettava tilinhaltijan henkilöllisyys tämän läsnä ollessa.


Olen yli 65-vuotias ja tarvitsen tukea kotona pärjäämiseen.


Helsingin ikääntyneiden palvelut on koottu Stadin seniori-infoon. Seniori-infon tavoitat soittamalla numeroon 09 310 44556. Puhelin vastaa maanantaista perjantaihin kello 9–15. Tarkempaa tietoa ja esimerkiksi chat-palvelun löydät täältä: Stadin seniori-info


Olen huolissani toisesta henkilöstä ja mielestäni hän on sosiaalipalveluiden tarpeessa. Voinko tehdä asiasta ilmoituksen sosiaalihuoltoon?


Mikäli henkilö ei kykene huolehtimaan esimerkiksi toimeentulosta, päihteidenkäytösä tai itsenäisestä asumisestaan, voit tehdä ilmoituksen sosiaalihuoltoon sähköisen ilmoituslomakkeen avulla. Löydät ilmoituslomakkeen tästä.15.06.2022 13:00